Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADA ZA HUMANOST Časna sestra posmrtno proglašena pravednicom među narodima

Spasila 10-godišnju židovsku djevojčicu

23.03.2009.
u 19:54

Časna sestra Amadeja Pavlović, koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata bila provincijalna poglavarica samostana sestara Svetoga križa u Đakovu, posmrtno je proglašena pravednicom među narodima.

4 godine skrivanja
Visoko odličje Izraela časnoj sestri Amadeji dodijeljeno je u znak zahvalnosti za pruženo utočište tada desetogodišnjoj židovskoj djevojčici iz Osijeka Zdenki Binnenstok Grünbaum. Skrivajući je četiri godine, od 1941. do 1945, među samostanskim zidinama, djevojčici je spašen život, dok je njezina cijela obitelj stradala u ratnom vihoru.

Zdenka je kasnije zasnovala obitelj i napustila Hrvatsku. Danas sretno živi u Americi, odakle je i pokrenula postupak da se časnoj majci, koja je preminula 1971. godine, posmrtno dodijeli titula pravednika među narodima. Učinjeno je to na jučerašnjoj svečanosti u dvorani Florentini pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića, koji je bio na svečanosti.

– Časna Amadeja nije se mogla skriti iza vjerske crkvene funkcije jer je nije imala, a nije se mogla skriti ni iza samostanskih zidova jer progonitelji i ubojice onih čiji je jedini grijeh to što su se rodili kao Židovi sigurno pred tom zaprekom ne bi ustuknuli. Uvrstila se u plejadu onih koji su u gotovo nezamislivim prilikama vladavine nacifašističkih režima i njihovih saveznika imali hrabrosti oduprijeti se teroru. Prihvatila je sudbinu da bude čovjek kad je to bilo najteže – rekao je predsjednik Mesić, istaknuvši da holokaust, kao zločin jedinstven po svome karakteru i načinu na koji je počinjen, moraju pamtiti sve generacije.

Odličje Pravednik među narodima sadašnjoj provincijalnoj poglavarici Franciski Molnar uručio je izraelski veleposlanik u RH Shmuel Meirom.

– Nema nikakve sumnje da je sestra Amadeja dovela svoj život u opasnost spašavajući život židovske djevojčice – istaknuo je veleposlanik.

“Preko mene mrtve”
Na svečanosti su govorili i pomoćni biskup Đuro Hranić, ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac, župan Krešimir Bubalo i gradonačelnik Ante Raspudić. Provincijalna poglavarica Franciska Molnar podsjetila je na veličinu djela i hrabrost sestre Amadeje, među ostalim i time kako se vojsci suprotstavila na vratima samostana rekavši “Samo preko mene mrtve”, kao i na njezinu blagost, mudrost i čvrstinu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije