Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVE IZJAVE

Tajlandski dječaci izašli iz bolnice: Dvojica su navijala za Hrvatsku

Tajlandski dječaci
Foto: Reuters/PIXSELL
1/16
Autori: Hina, Vecernji list
18.07.2018.
u 14:49

Dječaci u dobi od jedanaest do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks špilja na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. lipnja.

Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener, koji su spašeni iz poplavljene špilje na sjeveru Tajlanda, izašli su iz bolnice, javlja danas. 

Oni su od prošlog tjedna bili u klinici Chiang Rai, otkad su izvučeni iz kompleksa špilja Tham Luang.

Tajlandski dječaci
1/9

Dječaci su se danas prvi put pojavili u javnosti na tiskovnoj konferenciji odgovarajući na pitanja o tome što su proživjeli.  

Dječaci su na konferenciju došli u dresovima Veprića, piše News.com.au. Član ekipe koji je prvi došao u kontakt sa spasiteljima koji su otkrili da su još živi prepričao je trenutak. Adun Samon rekao je da je kolegama rekao da se utišaju kad je čuo glasove.

- Počeo sam slušati i razgovor je postao stvarnost. Rekao sam Migu da siđe, jer Mig je držao baklju. "Brzo siđi i pogledaj jer bi inače mogli proći pored nas" - ispričao je Adun Samon.

Međutim, njegov kolega je oklijevao pa je sam Adun uzeo baklju i krenuo.

- Pozdravio sam ih, rekao sam "halo". Čuo sam "halo". Netko je izronio glavom iz vode i rekao "halo". Pitali su je li itko ovdje. Kad su izašli iz vode, bio sam iznenađen. Nisam znao što da im kažem. Rekao sam "halo" ili tako nešto. Bilo je to tako veličanstveno. Nisam znao što da pitam. Trebalo mi je neko vrijeme prije nego što im odgovorim kad su mi rekli kako sam. Rekao sam im da sam jako iznenađen. Osoba me pitala koliko nas ima. Rekao sam 13. Odgovorili su: "Sjajno" i ta osoba je bila jako sretna znajući da nas je bio 13 - rekao je Adun.

Drugi dječak rekao je da su imali problema sa sporazumijevanjem jer im engleski nije bio baš dobar.

- Svi su bili tako sretni kad smo čuli buku ronilaca... Bila je to prva vanjska buka u deset dana - rekao je dječak.

Trener Ake (25) rekao je da su se svi složili da uđu u špilju. Kad su htjeli izaći shvatili su da su zarobljeni zbog vode. Prvotni plan bio im je da ostanu uz vodu i "mole se bogovima". 

- U ovom trenutku nismo bili uplašeni. Mislio sam da će voda otići idući dan i da će netko doći po nas - rekao je Ake. Glad ih je obuzela tek idući dan. Tada su se počeli osjećati slabo. Najmlađi član ekipe rekao je da se osjećao slabo i da mu se vrtjelo u glavi te da je to pokušao prebroditi tako da ne razmišlja o hrani. Vjerovali su da postoji put na kraju špilje, ali su znali da je gotovo.

- Imamo samo jednu priliku da odemo na drugi kraj špilje. Moje mišljenje je bilo - ako ne nađemo izlaz, onda ćemo umrijeti u sredini. Pa smo se vratili. Imali smo dva izbora. Prvo, da odemo tim putem, drugo da ostanemo i čekamo da nas pronađu. Voda je počela teći prema nama. Nakon sat vremena voda je počela rasti - rekao je.

Dječaci su rekli kako su bili sretni što su nakon spašavanja gledali finale Svjetskog prvenstva.

- Među nama je samo dvoje ljudi navijalo za Hrvatsku, ostali su navijali za Francusku. Bili smo vrlo sretni jer smo mogli gledati finale - rekao je jedna član ekipe.

Posljednja skupina koju je činilo dvanaest članova nogometnog tima "Veprići" i njihov dvadesetpetogodišnji trener, iz špilje je sigurno izvučena prošli utorak navečer, čime je okončana trodnevna operacija dramatičnog spašavanja nakon više od dva tjedna neizvjesnosti. 

Dječaci u dobi od jedanaest do 16 godina te njihov 25-godišnji trener planirali su istražiti kompleks špilja na sjeveru Tajlanda, sat vremena nakon treninga 23. lipnja.

No monsunske kiše poplavile su prolaze, pa su ostali zatočeni sve dok ih dvojica britanskih ronilaca nisu otkrila 2. srpnja.

Svi su spašeni u operaciji tajlandske vojske i međunarodnog tima speleoloških ronilaca, što je izazvalo radost i olakšanje u cijelom svijetu.

Pogledajte i galeriju: Spašavanja tajlandskih dječaka iz špilje

Tajlandski dječaci
1/22
Ključne riječi

Komentara 4

PP
pp
16:18 18.07.2018.

Očito je ostavilo traga na njima pa se još oporavljaju. Da su se oporavili, svi bi navijali za Hrvatsku :)))

Avatar Django
Django
16:25 18.07.2018.

Nema veze, glavno da smo mi navijali za njih.

DU
Deleted user
15:54 18.07.2018.

A ja u tajlandskim novinama pročitao da su za nas navijala čak trojica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije