Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Španjolski kirurzi prvi put pacijentu transplantirali obje noge

Dopuštenje za operaciju tim doktora Cavadasa dobio je prošle godine, ali morali su čekati dok se ne pronađe odgovarajući donor
12. srpnja 2011. u 12:13 1 komentara 5 prikaza
doktor cavadas
Foto: AFP/PIXSELL

Španjolski kirurzi, donosi LA Times, uspješno su obavili prvu transplantaciju obje noge. Prvi put u svijetu žrtvi nesreće doktor Pedro Cavadas zajedno sa svojim timom pacijentu je transplantirao obje noge, a je li operacija bila uspješna znat će se za mjesec dana. Ipak, nadu im daje činjenica kako bi tijelo, u slučaju da operacija nije uspjela, odmah odbacilo transplantirane udove.

Još uvijek javnosti nepoznat pacijent u nesreći je izgubio obje noge iznad koljena, a raniji pokušaji da mu se osiguraju proteze nisu uspjeli. Dopuštenje za operaciju tim doktora Cavadasa dobio je prošle godine, ali morali su čekati s transplantacijom dok se ne pronađe odgovarajući donor. Tim kirurga operaciju je počeo u nedjelju navečer u bolnici La Fe u Valenciji, a nakon 14 sati uspjeli su povezati kosti, živce i mišiće.

Inače, doktor Pedro Cavadas prvi je španjolski kirurg koji je napravio transplantaciju lica, a prvi je u svijetu na toj operaciji transplantirao i jezik i čeljust.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • leonarda08:

    to je krasan uspjeh i nada za mnoge s jedne strane, a s druge netko mora umrijeti:(