Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čekaju rezultate

Španjolski kirurzi prvi put pacijentu transplantirali obje noge

doktor cavadas
AFP/PIXSELL
12.07.2011.
u 12:13

Dopuštenje za operaciju tim doktora Cavadasa dobio je prošle godine, ali morali su čekati dok se ne pronađe odgovarajući donor

Španjolski kirurzi, donosi LA Times, uspješno su obavili prvu transplantaciju obje noge. Prvi put u svijetu žrtvi nesreće doktor Pedro Cavadas zajedno sa svojim timom pacijentu je transplantirao obje noge, a je li operacija bila uspješna znat će se za mjesec dana. Ipak, nadu im daje činjenica kako bi tijelo, u slučaju da operacija nije uspjela, odmah odbacilo transplantirane udove.

Još uvijek javnosti nepoznat pacijent u nesreći je izgubio obje noge iznad koljena, a raniji pokušaji da mu se osiguraju proteze nisu uspjeli. Dopuštenje za operaciju tim doktora Cavadasa dobio je prošle godine, ali morali su čekati s transplantacijom dok se ne pronađe odgovarajući donor. Tim kirurga operaciju je počeo u nedjelju navečer u bolnici La Fe u Valenciji, a nakon 14 sati uspjeli su povezati kosti, živce i mišiće.

Inače, doktor Pedro Cavadas prvi je španjolski kirurg koji je napravio transplantaciju lica, a prvi je u svijetu na toj operaciji transplantirao i jezik i čeljust.

Komentara 1

LE
leonarda08
12:58 12.07.2011.

to je krasan uspjeh i nada za mnoge s jedne strane, a s druge netko mora umrijeti:(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije