Naslovnica Vijesti Crna kronika

Spahija: Srpske civile u Kerestincu ispitivali su agenti SIS-a

Mladen Spahija rekao je da na ispitivanjima nikada nije bio zapovjednik Klarić, ali da ga je jednom vidio na hodniku pored tzv. crne sobe. Posvjedočio je da je u Kerestinec znao dolaziti i Đuro Brodarac
25. svibnja 2012. u 16:09 7 komentara 116 prikaza
'27.03.2012., , Zagreb - Na Zupanijskom sudu pocelo sudjenje Stjepanu Klaricu i drugima, zbog ratnog zlocina u ratnom vojnom zatvoru Kerestinec. Prvi red s lijeva: Drazen Pavlovic, Viktor Ivancin. Dru
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'

U nastavku suđenja petorici zbog ratnog zločina nad zarobljenicima 1991. i 1992. godine u Kerestincu, u petak je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio Mladen Spahija, bivši stražar zatvora koji je isprva bio u zagrebačkoj Gajevoj ulici. On je posvjedočio da su zarobljene srpske civile i vojnike dolazili ispitivati agenti SIS-a, a ne bivši zapovjednik Stjepan Klarić.

Iako nije prisustvovao nijednom ispitivanju, Spahija je kazao da je zarobljenog srpskog majora kojega je morao dovesti do prostorije u kojoj su bili agenti sutradan vidio natečenog vrata. Kasnije je, kazao je, morao stražariti ispred "šok-sobe" u bolnici Sveti Duh, gdje je zatvorenik doveden nakon ispitivanja. – Prvi put došli su u Gajevu u dva ujutro i tražili Klarića. Rekao sam da ga nema, a oni su svejedno ušli unutra. Ne znam koliko su ostali jer sam uskoro otišao kući – rekao je. Dodao je da na ispitivanjima nikada nije bio zapovjednik Klarić, ali da ga je jednom vidio na hodniku pokraj tzv. crne sobe. Posvjedočio je da je u Kerestinec znao dolaziti i Đuro Brodarac, političar i general koji je prošle godine umro nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog ratnog zločina.

– Ne znam je li došao gledati zarobljenike ili na fiš koji smo često kuhali – kazao je Spahija. Bivši načelnik SIS-a Josip Perković svjedočeći na ovom suđenju kazao je da Kerestinac nije bio pod nadležnošću njegove službe nego vojne policije te da agenti SIS-a nisu mogli ispitivati zarobljenike.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • prvacrta:

  Zamisli, nakon što su doveli srpskog majora na ispitivanje, čak su ga odveli u bolnicu jer mu je oteko vrat? A oni naše iz bolnice na Ovčaru. I sad ćemo medijski polako i sigurno izjednačavati Ovčaru i Kerstinac. Kao što ... prikaži još!što se radi sa Vukovarom i Kninom!

 • Avatar carlito
  carlito:

  Mora da je jako ugnjetavan kad mu je vrat bio naotečen. I još k tome odveden u bolnicu gdje je bio sa lisicama na rukama....i još k tomu nije dobio pivo nego vodu....i još da stvar bude brutalna, nije dobio ... prikaži još!o pivo (kako je trazio) nego vodu. Zamislite, iz plasticne case. Cak je morao pješaciti do WC-a u kojem nije mogao biti sam... Jao ovi Hrvati su tako genocidni. Takve brutalnosti prema jednom zarobljenom majoru.

 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  umjesto da sude udbašu po zapovjednoj odgovornosti , on \"uvaženi građanin \" i još k tome svjedok . ono njegovo jučerašnje svjedočenje je školski primjer laži i lažnog svjedočenja . nemaju suci hrabrosti da narede istragu protiv takvih lažnih svjedoka ... prikaži još! iako im to zakon omogućava . svjedok ne smije lagati jer je to kažnjivo . lice s međunarodne potjernice je izrekao nekoliko notornih laži u koje i ja kao amater mogu posumnjati . nisu logične .