Naslovnica Vijesti Hrvatska

S&P zadržao rejting Hrvatske na 'BB', kao i negativne izglede

Negativni izgledi rejtinga odražavaju mišljenje analitičara S&P-a da postoji 33 posto šansi za smanjenje rejtinga Hrvatske u idućih 6-12 mjeseci
15. siječnja 2016. u 18:28 17 komentara 702 prikaza
Standard & Poor's
Foto: Charles Guerin/Press Association/Pixsell

Agencija Standard & Poor's (S&P) potvrdila je danas dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', ostavivši negativne izglede.

Kako se ističe u priopćenju S&P-ja, 6-godišnja recesija u Hrvatskoj je okončana, no gospodarski rast u 2016. godini bit će relativno slab i uglavnom ovisiti o vanjskim faktorima.

Istodobno, javne financije i dalje su slabe, a planiranje reformi još nije započelo jer Vlada još nije uspostavljena nakon izbora u studenome 2015. godine.

Negativni izgledi rejtinga odražavaju mišljenje analitičara S&P-a da postoji 33 posto šansi za smanjenje rejtinga Hrvatske u idućih 6-12 mjeseci.

Hrvatski 'BB' rejting u stranoj valuti kod S&P-a dva je stupnja ispod investicijske razine. Isti rejting Hrvatske, s negativnim izgledima drži i agencija Fitch, dok Moody's drži hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine 'Ba1', također s negativnim izgledima.

>> Oreškovićev dolazak primljen s odobravanjem. HNB predviđa 2% rasta, Unicredit je oprezniji - bit će 1,1%

>> Tihomir Orešković: Sve što nije strateško treba privatizirati

Elipso

 • Avatar banovina
  banovina:

  Glavno je da Hrvatska raste, mi smo najbolji, mi smo dobri, oni su zli, mi smo doveli Hrvatsku do rasta i to je nemoguće zaustaviti...

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  dobro je da smo sa slučajnim premijerom ostali i na ovome.sada novi mora pokazati konkretne mjere i znanje za koje vjerujemo da ga ima ali i hrabrost u provođenju reformi.

 • lenger:

  BB inaće znaći "bude bolje".