Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vratio se iz Austrije

Tihomir Orešković: Sve što nije strateško treba privatizirati

Tihomir Orešković
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/13
15.01.2016.
u 14:20

– Neće biti radikalnih rezova već ćemo iskoristiti imovinu koju imamo i staviti je u aktivnu funkciju – rekao je Orešković o proračunu za 2016. godinu.

Mandatar Vlade Tihomir Orešković iz zračne luke Pleso obratio se javnosti nakon povratka iz austrijskog Kitzbühela.  Orešković je protekla dva dana u austrijskom skijalištu razgovarao s financijašima i kupcima državnog duga na neformalnom druženju u organizaciji bankarske grupacije UniCredit.

Kazao je da je presretan razgovorima s financijašima te je putovanje ocijenio uspješnim. – Kada sam krenuo, postavio sam si tri glavna cilja. Prvi cilj je bio da se upoznam sa 80 najmoćnijih investitora u svijetu koji drže 80 posto našeg duga i da iskoristim priliku da ispunim dvije stvari. Da pokrenemo optimizam i pozitivnu klimu za investitore, a drugi da iskoristimo priliku i stvorimo o Hrvatskoj pozitivnu sliku – rekao je Orešković i dodao kako smatra da je prvi cilj dobro ispunio. – Drugi cilj mi je bio predstaviti program reformi te vidjeti reakcije investitora na njih te od njih dobiti podršku – rekao je Orešković i dodao da će nakon dobivanja podrške od investitora doći i jačanje našeg kreditnog rejtinga

– Komentirali su da je vrlo pozitivan korak za Hrvatsku to što je došao netko iz privatnog sektora i financija. Bio je to vrlo uspješan sastanak – zaključio je Orešković.

"Nisu potrebni radikalni rezovi"

Orešković je rekao da je prezentirao okvir i pet glavnih reformi kojima će pokušati ostvariti svoje ciljeve. – Prva je poboljšanje efikasnosti javnog sektora. Druga je jačanje konkurentnosti pa sam se usredotočio na istraživanje Doing Businessa, gdje smo sada na 65. mjestu od 189. zemalja u svijetu. Za poboljšanje toga nisu potrebni radikalni rezovi već se treba usredotočiti na tehnologiju i skratiti rok izdavanja dozvola.  – Najvažnije su nam investicije i europski fondovi. Imamo 10,7 milijardi eura koje možemo iskoristiti i koji će nam pokrenuti rast. To nisu nikakvi rezovi nego je čista egzekucija – rekao je mandatar i dodao kako imamo dovoljno ljudi i resursa da bismo mogli povući taj novac. 

– Rast možemo povećati i kroz investicije u energetiku i infrastrukturu – rekao je Orešković i dodao kako je glavna tema susreta bio deficit i javni dug. – Njihovo glavno pitanje je bilo: kada ćete riješiti dug? Problem će biti ako ne smanjimo dug. Imamo priliku iskoristiti mrtvi kapital koji nema nikakav utjecaj na građane. Kroz kratkoročne investicije i smanjenje duga kupit ćemo si vrijeme tijekom kojega možemo investicije, europske fondove i druge reforme iskoristiti da taj dug počne padati – rekao je Orešković i dodao kako će reforme provoditi i u zdravstvenom sektoru gdje će pokušati pojačati efikasnost u nabavi i administraciji. Naglasio je i važnost spajanja znanosti i gospodarstva.

Otkrio je da su mu investitori rekli kako vide da ima plan kako smanjiti dug i deficit, ali su ga i pitali ima li podršku političkih stranaka koje čine većinu. – Prije putovanja jasno sam Karamarku i Petrovu rekao koje će biti naše najvažnije poruke, a vjerujem da imam njihovu podršku za implementiranje najavljenih mjera. Vjerujem da ću imati podršku i drugih stranaka – rekao je Orešković.  Otkrio je i svoje stajalište o drugom mirovinskom stupu. – Građani su investirali u drugi stup. Mislim da bi bilo dobro iskoristiti te fondove za investiranje u strateške programe koji će potaknuti rast BDP-a – kazao je Orešković i dodao kako bi svi građani Hrvatske imali koristi od takvih investicija.  

"Ono što nije strateško treba privatizirati"

Kazao je da je imao pravo veta u biranju ministara. – Ako ta osoba nije prava osoba, jasno ću reći svoj stav, a potom ćemo imati i raspravu – rekao je mandatar i dodao da će mu ministri financija i gospodarstva biti ključni partneri u provođenju programa. 

Investitori su ga pitali i kakav će biti proračun za 2016. godinu. – Biti će to kombinacija. Neće biti radikalnih rezova već ćemo iskoristiti imovinu koju imamo i staviti je u aktivnu funkciju. Pojačat ćemo i naše prihode te optimizirati resurse koje imamo na rashodovnoj strani kako bi ti resursi imali bolji efekt – objasnio je Orešković "kombinaciju" koju će primijeniti u proračunu.  – Investitori su rekli da su spremni investirati. Već dosad smo vidjeli pozitivne rezultate, a uvjeren sam da će ti rezultati biti još pozitivniji u vezi s investitorima koji su spremni uložiti u naše obveznice – rekao je Orešković te dodao kako je još kod predsjednice kazao da je javni dug najvažnija tema. 

– Ako možemo smanjiti dug i pokrenuti investicije to će, na kraju, biti super za sve građane Hrvatske, ali i za investitore i gospodarstvo – kazao je mandatar i dodao da će se drugi tjedan znati "neka imena" iz Vlade. Naglasio je da mu je energetski sektor strateški.  – Ono što nije strateško treba privatizirati da bi se kapital investirao za investicije koje će dovesti do smanjenja duga i bolje i uspješnije Hrvatske – zaključio je Orešković. 

>>Oreškovićev dolazak primljen s odobravanjem. HNB predviđa 2% rasta, Unicredit je oprezniji - bit će 1,1%

>>Orešković dobio imena 60 kandidata

Komentara 378

OP
opcija
12:23 15.01.2016.

Pa on stvarno misli raditi....o to je nešto novo, zar ne?

DU
Deleted user
12:02 15.01.2016.

Vrhunski početak,šteta što nismo imali prije nekoga sposbnog i sličnog njemu.

DO
dobarsavjet
12:16 15.01.2016.

Ajde SDP-ovci pljujte po mandataru, kako bi umanjili svoju nesposobnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije