Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više Hrvata svoje hladnjake puni u graničnim mjestima susjedne dežele

Šoping u Sloveniji opet se isplati!

hrv-soping-txt.jpg
import
05.03.2008.
u 17:53

Zbog poskupljenja većine prehrambenih proizvoda Hrvati koji žive u blizini granice sa Slovenijom sve češće se odlučuju napuniti hladnjak upravo u susjednoj nam državi. Slovenska Vas, Brežice ili pak Jesenice na Dolenjskem postali su pravi potrošački raj za sve one koji napola praznih lisnica  jedva preživljavaju svaki mjesec.  

Kupuju čak i jaja
“Što jeftinije opskrbiti se špecerajem” moto je kojim se  vode svi koji u kolnama vozila vikendom prolaze granicu u Bregani. Usput, poneki vikend – kupci svrate okupati se u Čatežu pa se cjelodnevna kupnja zapravo pretvara u pravi izlet! No nije isključivo kraj tjedna rezerviran za kupnju.

Umirovljenički bračni par iz Zagreba, po ustaljenom se običaju, odlučio za kupnju u brežičkom Mercatoru – ponedjeljkom!
– Jednom mjesečno ovdje obavljamo kupnju jer inače primam slovensku mirovinu koju ovdje podižem. Onda usput odemo i u dućan jer nam je tako jednostavnije, a i isplati se. Neki su artikli znatno povoljniji nego kod nas. Hrvatski su proizvodi svi uglavnom jeftiniji nego u Zagrebu – otkrio je gospodin i pokazao nam račun iz dućana – 77,10 eura.

A za taj se novac dvoje umirovljenika opskrbilo svim potrebnim namirnicama za ovaj mjesec. Na popisu potrebnih namirnica bili su  vegeta, voda, jaja, šećer, brašno, sokovi, juhe, salame..., pa čak i zemlja za cvijeće!
– Neki mi susjedi prigovaraju da sam bedast jer ostavljam novce preko granice za ono što mi sami proizvodimo, ali ja ih ne slušam jer na kraju prođem jeftinije od njih – kazao je umirovljenik koji je 26 godina radio u Sloveniji kao soboslikar.

No ne kupuje sredovječni par u Sloveniji samo hrvatske proizvode. Ondje se opskrbljuju i jajima!
– Uvijek ih uzimam u Sloveniji. Ovdje kupim 20 komada, a u Zagrebu, primjerice, za iste novce mogu dobiti samo 10! – dodala je gospođa. Na slovenskoj granici će dvoje zagrebačkih umirovljenika po običaju predočiti i račun za kupljenu robu te tako dobiti i povrat poreza na dodatnu vrijednost pa će im se šoping još i više isplatiti.

Plaćanje carine
No opet u trošenju u inozemstvu ne treba pretjerivati. Sva roba unesena u našu zemlju, naravno,  podliježe mjerama carinske kontrole. Svatko je dužan cariniku prijaviti svu robu koju nosi sa sobom, neovisno o tome da li za prijavljenu robu postoji oslobođenje od plaćanja davanja  ili će se za nju ipak naplatiti carina i ostale pristojbe.

Plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost oslobođena je roba nekomercijalne naravi koju fizičke osobe unose u Hrvatsku u svojoj osobnoj prtljazi u vrijednosti 300 kuna. Ovo se oslobođenje odnosi na svakog putnika pojedinačno, a može se primijeniti samo jedanput dnevno. Tako se   u osobnoj prtljazi može unijeti najviše 200 cigareta, dvije litre vina, parfemi do 50 mililitara te lijekovi i medicinski proizvodi za koje putnik ima medicinsku dokumentaciju.


Pogranično područje: bez carine za hranu

Stanovnici pograničnih područja zbog svakodnevnih migracija, navodi Carinska uprava, mogu bez uvoznih davanja unositi svoju osobnu prtljagu. To uz odjeću, obuću i higijenske potrepštine, uključuje i razumnu količinu hrane, pića i cigareta. U slučajevima kada u mjestu stanovanja ne postoji prodavaonica osnovnih životnih potrepština, osoba može takvu robu kupiti u prodavaonici pograničnog područja susjedne države. Ukoliko se osoba koja ne živi u pograničnom području ondje zatekne te zaputi kupovati u Sloveniju, nema prava koristiti olakšice koje vrijede za lokalno stanovništvo. U svim tim slučajevima osobe se smatraju putnicima te mogu koristiti carinska oslobođenja pri unosu robe nekomercijalne naravi do vrijednosti od najviše 300 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije