Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šoping u Sloveniji opet se isplati!

05. ožujka 2008. u 17:53 177 prikaza
hrv-soping-txt.jpg
Foto: import

Zbog poskupljenja većine prehrambenih proizvoda Hrvati koji žive u blizini granice sa Slovenijom sve češće se odlučuju napuniti hladnjak upravo u susjednoj nam državi. Slovenska Vas, Brežice ili pak Jesenice na Dolenjskem postali su pravi potrošački raj za sve one koji napola praznih lisnica  jedva preživljavaju svaki mjesec.  

Kupuju čak i jaja
“Što jeftinije opskrbiti se špecerajem” moto je kojim se  vode svi koji u kolnama vozila vikendom prolaze granicu u Bregani. Usput, poneki vikend – kupci svrate okupati se u Čatežu pa se cjelodnevna kupnja zapravo pretvara u pravi izlet! No nije isključivo kraj tjedna rezerviran za kupnju.

Umirovljenički bračni par iz Zagreba, po ustaljenom se običaju, odlučio za kupnju u brežičkom Mercatoru – ponedjeljkom!
– Jednom mjesečno ovdje obavljamo kupnju jer inače primam slovensku mirovinu koju ovdje podižem. Onda usput odemo i u dućan jer nam je tako jednostavnije, a i isplati se. Neki su artikli znatno povoljniji nego kod nas. Hrvatski su proizvodi svi uglavnom jeftiniji nego u Zagrebu – otkrio je gospodin i pokazao nam račun iz dućana – 77,10 eura.

A za taj se novac dvoje umirovljenika opskrbilo svim potrebnim namirnicama za ovaj mjesec. Na popisu potrebnih namirnica bili su  vegeta, voda, jaja, šećer, brašno, sokovi, juhe, salame..., pa čak i zemlja za cvijeće!
– Neki mi susjedi prigovaraju da sam bedast jer ostavljam novce preko granice za ono što mi sami proizvodimo, ali ja ih ne slušam jer na kraju prođem jeftinije od njih – kazao je umirovljenik koji je 26 godina radio u Sloveniji kao soboslikar.

No ne kupuje sredovječni par u Sloveniji samo hrvatske proizvode. Ondje se opskrbljuju i jajima!
– Uvijek ih uzimam u Sloveniji. Ovdje kupim 20 komada, a u Zagrebu, primjerice, za iste novce mogu dobiti samo 10! – dodala je gospođa. Na slovenskoj granici će dvoje zagrebačkih umirovljenika po običaju predočiti i račun za kupljenu robu te tako dobiti i povrat poreza na dodatnu vrijednost pa će im se šoping još i više isplatiti.

Plaćanje carine
No opet u trošenju u inozemstvu ne treba pretjerivati. Sva roba unesena u našu zemlju, naravno,  podliježe mjerama carinske kontrole. Svatko je dužan cariniku prijaviti svu robu koju nosi sa sobom, neovisno o tome da li za prijavljenu robu postoji oslobođenje od plaćanja davanja  ili će se za nju ipak naplatiti carina i ostale pristojbe.

Plaćanja carine i poreza na dodanu vrijednost oslobođena je roba nekomercijalne naravi koju fizičke osobe unose u Hrvatsku u svojoj osobnoj prtljazi u vrijednosti 300 kuna. Ovo se oslobođenje odnosi na svakog putnika pojedinačno, a može se primijeniti samo jedanput dnevno. Tako se   u osobnoj prtljazi može unijeti najviše 200 cigareta, dvije litre vina, parfemi do 50 mililitara te lijekovi i medicinski proizvodi za koje putnik ima medicinsku dokumentaciju.


Pogranično područje: bez carine za hranu

Stanovnici pograničnih područja zbog svakodnevnih migracija, navodi Carinska uprava, mogu bez uvoznih davanja unositi svoju osobnu prtljagu. To uz odjeću, obuću i higijenske potrepštine, uključuje i razumnu količinu hrane, pića i cigareta. U slučajevima kada u mjestu stanovanja ne postoji prodavaonica osnovnih životnih potrepština, osoba može takvu robu kupiti u prodavaonici pograničnog područja susjedne države. Ukoliko se osoba koja ne živi u pograničnom području ondje zatekne te zaputi kupovati u Sloveniju, nema prava koristiti olakšice koje vrijede za lokalno stanovništvo. U svim tim slučajevima osobe se smatraju putnicima te mogu koristiti carinska oslobođenja pri unosu robe nekomercijalne naravi do vrijednosti od najviše 300 kuna.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu