Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMAJU ŠTO DRUGO

Somalska burza: 'Investirajte u piratstvo!'

burza
Foto: Reuters
1/2
02.12.2009.
u 19:23

Veliki prihodi od otkupnina za otete brodove privlače investitore iz somalske dijaspore, a pirati su u Haradheereu otvorili pravu pravcatu burzu piratski pothvata.

Svi zainteresirani mogu u Haradheereu, 400 km sjeveroistočno od Mogadishua, ući u piratski posao, "biti na računu" kako se u 17. i 18. stoljeću govorilo na Karibima. Svaka investicija je dobrodošla, može se investirati samog sebe (tj. fizički sudjelovati u otimanju brodova), investirati oružje, sredstva, brodove... Burza je otvorena 24 sata na dan.

Bivši pirati koji se piratstvom obogatio, Mohammed, kaže:

- Prije četiri mjeseca, tijekom monsunskih kiša, odlučili smo osnovati ovu burzu. Počeli smo sa 15 "pomorskih tvrtki", a sad ih imamo 72. Od njih ih je dosad deset bilo uspješno u otimanju brodova. Dionice su dostupne svima i svatko može uzeti udio, ili osobno na pučini ili na kopnu dajući gotovinu, oružje ili druge korisne stvari... Učinili smo piratstvo aktivnošću cijele zajednice. Otkupnina se zadnjih mjeseci povećala sa dva do tri na četiri i više milijuna dolara, zbog većeg broja dioničara i povećanog rizika. Neka nas samo protupiratske mornarice i dalje traže. Mi nemamo briga jer naše načelo u poslu je "uspij ili umri".

Tipična dioničarka je 22-godišnja Sahra Ibrahim, koja je na burzi čekala svoj udio od otkupnine španjolskog tunolovca.

- Čekam svoj dio nakon što sam uložila raketni bacač granata koji sam dobila od bivšeg muža kao alimentaciju. Imala sam sreće. Zaradila sam 75.000 dolara za samo 38 dana otkad sam se učlanila u tvrtku.

Među onima koji su uložili sebe u piratski pothvat je i Abdirahman Ali, koji je do prije tri mjeseca bio srednjoškolac u Mogadishuu dok njegova obitelj nije pobjegla od tamošnjih borbi, a sad drži stražu na zarobljenoj tajlandskoj ribarici usidrenoj blizu obale.

- Prvo sam htio napustiti zemlju i emigrirati, ali sam se sjetio svojih pokojnih školskih kolega koji su poginuli na moru pokušavajući doći do Italije. Zato sam odabrao ovu opciju; to je bolje od smrti u pustinji ili pogibije pod minobacačkom vatrom u Mogadishuu.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
19:38 02.12.2009.

Ma nisu to nikakvi gusari, to su obicni ribari koji ma ste bacanjem radioaktivnih materijala u more zagadili ribu.. sad su prisiljeni ovo da rade, jer od necega ipak moraju prehranjivati porodicu... Somalici jednostavno naplacivaju vinjetu bas kao sto ito i meni Slovenci naplate za ono malo kilometara ceste..

Avatar Santo_Cavernicolo
Santo_Cavernicolo
20:02 02.12.2009.

\"Čekam svoj dio nakon što sam uložila raketni bacač granata koji sam dobila od bivšeg muža kao alimentaciju...\" hahaha... pa ko izmišlja ovakve gluposti?

XA
xaron
22:35 02.12.2009.

Ovo je nalicje liberalizacija i sloboda ljudskih prava za SVE ukljucujuci i gusare. Prije su te gusare vjesali na licu mjesta, a sada se nitko ne usudjuje ni pucati u samoodbrani jer rizikuje duga i skupa sudjenja pod pritiskom raznih aktivista za \"ljudska\" prava. Tipican primjer je Guantanamo gdje su zatocene profesionalne ubice za koje pola planete trazi oslobodjenje pod izlikama ljudskih prava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije