Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DNEVNICE

'Šokiralo me kada sam čula Sauchu kako govori da ništa ne zna o sumnjivim putnim nalozima'

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
23.01.2020.
u 18:00

Prema optužnici, novac je izvlačen i za vrijeme Vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića

Sandra Zeljko bila je ta koja je gotovo uvijek na blagajni preuzimala akontaciju za bilo čija putovanja. No u jednom trenutku primjetila sam da ima neubičajeno mnogo putnih naloga za službena putovanja posebnih savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Mnogi od tih putnih naloga na obračun su stizali i nakon promjene vlasti 2016. Neki putni nalozi za koje su isplaćene akontacije nisu bili potpisani i vraćeni u računovodstvo više od godinu i pol dana. Zbog toga smo uveli dostavnu knjigu i tabelarnu evidenciju putnih naloga kako bi se lakše snašli. Osim toga slali smo i brojne dopise da nam se potpisani putni nalozi vrate. Nisam imala razloga sumnjati jer su gotovo svi putni nalozi imali potpis Tomislava Sauche - kazala je Terezija Matić, koja je svjedočila na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja za aferu Dnevnice.

U toj aferi optuženi su Tomislav Saucha i Sandra Zeljko, a tereti ih se da su lažiranjem putnih naloga izvukli iz proračuna oko milijun kuna. Saucha je bio predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića, a Sandra Zeljko tajnica više premijera. Prema optužnici, novac je izvlačen i za vrijeme Vlada Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Što se tiče Terezije Matić, ona je bila zamjenica ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Sabora.

Računovodstvo tog ureda isplaćivalo je dnevnice za nepostojeća službena putovanja, a da nešto u toj priči ne štima Terezija Matić, kako je kazala, posumnjala je kada je vidjela  da je prema putnom nalogu službenica za informiranje u Uredu premijera, Paula Popravak, trebala biti u Beču, no toga je dana ručala u restoranu.

- Kada bih nešto i pitala Sandru Zeljko, ona mi je odgovarala da je sve u redu s putnim nalozima. U slučaju Paule Popravak kazala mi je da je umjseto nje na put u Beč otišla službenica Kovačević. O svemu tome sam izvjestila i Zvonka Matišića, tadašnjeg ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. A on je nazvao Sauchu i pitao je li se dogodila neka greška vezana uz te čudne putne naloge, na što mu Saucha odgovorio da je sve u redu - kazala je svjedokinja.

Pojasnila je i da je bila šokirana kada je malo nakon toga na televiziji čula kako Tomislav Saucha izjavljuje da ne zna ništa o sumnjivim putnim nalozima te da nikada nije ni čuo za njih.

VIDEO Ivana Saucha o proširenju istrage

Komentara 32

JP
juha_paradajzova
18:42 23.01.2020.

ovaj slučaj bi u njemačkoj bio gotovo za max 6 mjeseci, hvala adeze na krivosuđu...

GO
gogs
18:44 23.01.2020.

tri premijera pokrala tajnica u uredu, a što tek rade u ostatku države oni koji su malo sposobniji od tajnice

Avatar hdzovapodriguša
hdzovapodriguša
18:59 23.01.2020.

Samo jos jedna u nizu predstava, kada je iz ovoga naseg "pravosuda" ista dobro proizislo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije