Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DNEVNICE

Bivši Sauchin zamjenik: ‘Sram me, nisam znao da lažiraju naloge’

Suđenje u aferi dnevnice
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
16.01.2020.
u 17:48

U aferi Dnevnice svjedočio Dalibor Dvorni, bivši zamjenik Tomislava Sauche

Kako se ispisuju putni nalozi, tko daje nalog za njih, kako se i kontrolira li se uopće tko i kada ide na put. Sve su to pitanja na koja je u svojem iskazu jučer pokušao odgovoriti Dalibor Dvorni. On je bio svjedok u nastavku suđenja za aferu Dnevnice u kojoj se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko. Saucha je bio predstojnik ureda SDP-ova premijera Zorana Milanovića, a Zeljko tajnica u više vlada.

Optužbe za krivotvorenje

USKOK ih tereti da su krivotvorili 125 putnih naloga te izvukli oko milijun kuna, a najveća je sramota u cijeloj priči što nitko to nije primijetio do nalaza državne revizije, iako se novac izvlačio od 2013. do 2017., odnosno u vrijeme triju vlada i trojice premijera; Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića. Saucha od početka izbijanja afere niječe krivnju, a Sandra Zeljko branila se tvrdeći da je sve za što je se sada tereti radila po Sauchinu nalogu. A kako se radilo u uredu predstojnika ureda premijera, pokušao je objasniti Dvorni, koji je bio Sauchin zamjenik.

Suđenje u aferi dnevnice
1/3

– Na to sam mjesto došao na Sauchin poziv i mijenjao sam ga kada je za to bilo potrebe. Što se tiče putnih naloga, njih je u pravilu potpisivao Saucha, a kada njega nije bilo, onda ja. Riječ je bila o putovanjima koja su bila dogovorena i na njih su išli ljudi iz ureda. Što se tiče posebnih savjetnika premijera, oni nisu bili zaposleni u uredu, nego su bili volonteri, a njihovih putovanja nije bilo puno. Znam da je na jednom putnom nalogu, za Sinišu Petrovića, bio moj potpis, no ne sjećam se detalja tog putovanja – kazao je Dvorni.

Prema optužnici, Sauchu i Sandru Zeljko tereti se da su krivotvorili 125 putnih naloga iz kojih je proizlazilo da su na putovanja išli posebni savjetnici premijera, Slavko Goldstein, Siniša Petrović, Neven Budak te neki zaposlenici premijerova ureda. No svi spomenuti tijekom istrage iskazivali su da na putovanja koja su navedena u putnim nalozima nisu bili. Na putnim nalozima bilo je navedeno da troškove putovanja snosi organizator, dok su osobama koje su navodno putovale bile isplaćivane akontacije dnevnica. Prema optužnici, Saucha je te sporne naloge potpisivao, a Sandra Zeljko ih je prosljeđivala Uredu za opće poslove Vlade i Sabora. Ona je, prema optužnici, u računovodstvu podizala novac te ga dijelila sa Sauchom.

Žalila se na Sauchu

Govoreći o optuženicima, Dvorni je Sandru Zeljko opisao kao neobičnu, ali jako vrijednu osobu.

– Ona je zadnja ostajala u uredu i bila je jedina za koju je Saucha dopustio da joj se isplaćuju prekovremeni sati. Bila je jako organizirana, no povučena. Mislim da ni s kim u uredu nije razvila prijateljski odnos. Što se tiče Sauche, on je jedno vrijeme bio na bolovanju zbog problema s kralježnicom. I kada se vratio, vidjelo se da nije dobro, odnosno da trpi bolove. Znao je S. Zeljko slati da mu kupi tablete, a ona mi se znala požaliti da se on ponekad otresa na nju te da danima ne potpisuje poštu. Tada je konzumirao i veće količine viskija, pa i na poslu, a mislim da je sve to njegovo ponašanje proizlazilo iz njegovih tadašnjih zdravstvenih problema – kazao je svjedok.

Dodao ga je i da ga je sram jer nije shvatio što se događa, odnosno da se putni nalozi lažiraju.

Video: Saucha se vratio u Sabor

Komentara 13

BE
beee
16:29 16.01.2020.

ovaj slučaj bi u njemačkoj bio gotov za pol godine max, hvala adeze na ovome korumpiranom sudstvu ....

SL
slonica46
18:13 16.01.2020.

Večeras Milanović kod Bage!!! To treba gledati.... Bago će "svršiti bar tri puta. Bit će jako, jako zanimljivo ...

DU
Deleted user
15:27 16.01.2020.

Kad će normalni svjedočiti? Ili je još prehlađen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije