Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATJEČAJ ZA OPSKRBU

Šok zbog ponude HEP Opskrbe: Rijeci struja dvostruko skuplja od očekivanog

Grad Rijeka
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/2
14.01.2022.
u 23:27

Ukupna procijenjena vrijednost te nabave iznosi 16,2 milijuna kuna. No jučer je istekao rok za dostavu ponuda i opet je pristigla samo jedna, šokantna, i to opet HEP Opskrbe, koja je ovaj put nešto viša od 34 milijuna kuna

Muke Grada Rijeke zbog natječaja za opskrbu električnom energijom riječke gradske uprave i proračunskih korisnika, a zbog drastičnog rasta cijena struje, nastavile su se i na ponovljenom postupku javne nabave, nakon što je prvi natječaj poništen zbog previsokog iznosa jedine pristigle ponude koja je bila 51 posto skuplja od procijenjenih 32,7 milijuna kuna bez PDV-a. HEP Opskrba tad je ponudila da će u četiri godine strujom opskrbljivati Grad Rijeku i njegove proračunske korisnike za 49,6 milijuna kuna.

– S obzirom na to da cijena ponude prelazi ukupno planirana novčana sredstva naručitelja, odnosno naručitelj ne može osigurati dodatna sredstva kako bi odabrao predmetnu ponudu, ona se, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, odbija kao neprihvatljiva – navedeno je u obrazloženju Grada Rijeke o poništenju tog prvog natječaja. Nakon toga je riječka gradska uprava u prosincu objavila novi natječaj za opskrbu električnom energijom, ali na dvije godine.

Ukupna procijenjena vrijednost te nabave iznosi 16,2 milijuna kuna. No jučer je istekao rok za dostavu ponuda i opet je pristigla samo jedna, šokantna, i to opet HEP Opskrbe, koja je ovaj put nešto viša od 34 milijuna kuna, više nego dvostruko skuplja od očekivanih 16,2 milijuna kuna! Grad Rijeka u ovom postupku nabave, osim samu gradsku upravu, strujom pokušava opskrbiti i svoje proračunske korisnike. Pri tome je za gradsku upravu predviđeno 64 posto iznosa. A ostali proračunski korisnici su 23 osnovne škole, tri gradska vrtića, Centar za odgoj i obrazovanje, Centar za autizam Rijeka, Dom mladih Rijeka, Dječji dom Tić, Psihijatrijska bolnica Lopača, HNK Ivana pl. Zajca, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica Rijeka, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Muzej grada Rijeke, Javna vatrogasna postrojba grada Rijeke te Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke.

Rijeka je samo jedan od brojnih javnih naručitelja koji se našao u teškoj situaciji zbog divljanja cijena električne energije. Među njima su i Vlada, Sabor te Ured predsjednika. 

Komentara 12

ST
stefj
01:57 15.01.2022.

Pa hoćete li zelenu struju ili ne? Hoćete, ali ne želite platiti? Što sad?

DU
Deleted user
08:14 15.01.2022.

Sve u skladu s "zelenom"energijom. Europa hoće 80%zelene proizvodnje pa ne prizna plin,nuklearnu ni fosilnu. Kina ,Indija,USA ,Brazil se s podsmijehom čude Europi i dalje koriste ugljen, plin, itd

Avatar Svračak
Svračak
08:35 15.01.2022.

Ako gradska vlast nije u stanju predvidjeti trendove u određenim područjima neka odstupi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije