Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslodavci negoduju

Šok za direktore: zbog neisplate plaća moglo bi se u zatvor

'07.07.2011.Zagreb, Banski dvori - Sjednica Vlade RH pod predsjedanjem premijerke RH Jadranke Kosor. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
08.07.2011.
u 11:00

Vlasnik Munje, kojeg drže najboljim, ogorčen je jer bi se zbog neisplate plaća moglo u zatvor

Poslodavcima koji ne isplaćuju plaće radnicima prijeti zatvor do tri godine, proizlazi iz izmjena Kaznenog zakona koji je u četvrtak predložila Vlada RH. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objasnio je da će poslodavac moći biti kažnjen zatvorom u slučaju da ne isplati plaće, ali samo ako je protupravno stekao imovinu za sebe ili drugu osobu. U prijedlogu zakona nije utvrđeno zbog koliko neisplaćenih plaća poslodavac može u zatvor.

Nitko nema takav zakon

– Ovakav zakon nema nitko. Ne zagovaram one koji ne isplaćuju plaće radnicima ili poreze državi, kao što to ne čini ni HUP. HUP nikad nije stajao niti će ikad stajati iza neplatiša bilo radnicima, bilo državi, bilo dobavljačima, ali ovo nije za Kazneni zakon jer postoje drugi zakoni koji to reguliraju u zakonodavstvu Hrvatske. A ako se već predlaže u Kaznenom zakonu, onda se moralo voditi računa i o rigidnosti našega Zakona o radu – kazao je Ivan Miloloža, predsjednik Vijeća članova HUP-a. Premijerka Jadranka Kosor smatra da će ovaj zakon osnažiti zdravi dio hrvatskog gospodarstva. – Tu će još biti rasprave i bit će mjesta da se iznesu svi argumenti, ali mislim da smo na dobrom tragu. Želimo kažnjavanje onih koji radi vlastitog bogaćenja uskraćuju radnicima plaće. Mislim da će to i te kako osnažiti gospodarstvenike koji pošteno i čestito rade svoj posao, vode računa o svojoj tvrtki, ali i o svakom zaposlenom – kazala je Kosor.

– U zakonskom prijedlogu ostale su odredbe s kojima se nikako ne slažemo. Poput odredbe da se već i za jedan mjesec kašnjenja s uplatom doprinosa može završiti u zatvoru, što u uvjetima u kojima poslujemo smatramo potpuno neprimjerenom kaznom – kažu u HUP-u. Logično se nameće pitanje zašto radnici uopće dolaze na posao ako čak šest mjeseci nisu primili plaću.

– U uvjetima kada imamo više od 300.000 nezaposlenih radnici se boje da nikad više neće naći posao i zato rade i kad ne primaju plaću – kazao je sindikalist Krešimir Sever. Sindikati su objavili i popis najgorih poslodavaca koji najdulje radnicima ne isplaćuje plaću. Na samome su vrhu Kamensko, Jadrankamen Brune Orešara i mnoge druge tvrtke... Orešar, pak, smatra da on nije poslodavac, nego dioničar Jadrankamena.

– Svi znaju tko je generator nelikvidnosti, a najveći je problem otpuštanje ljudi. Bude li se išlo na takve mjere, moglo bi doći do dodatnih otpuštanja, i to velikih razmjera. Želja je dobra, ali moglo bi doći do kontraefekta – smatra Orešar.

U vrijeme goleme krize i nelikvidnosti sindikati ističu i najsvjetlije primjere poslodavaca koji su, unatoč svemu, radnicima uredno isplaćivali plaće. Zanimljivo je da je jedan od najsvjetlijih primjera za sindikate upravo Ivan Miloloža, jedan od čelnika HUP-a i direktor Munje, kojega Krešimir Sever izdvaja kao svijetli primjer moralnog i etičkog poslovanja, uz Vladimira Ferdeljija, šefa Elektrokontakta.

– Danas me i sindikati proglašavaju uzorom među poslodavcima jer sam i u vrijeme najveće krize za zemlju i Munju redovito isplaćivao plaće radnicima, davanja državi i dobavljačima. A sutra, ako to višem ne budem mogao, možda ću završiti i u zatvoru – kazao je Miloloža.

Već ima i presuda

Neisplata plaća bez opravdanog razloga, kao i doprinosa iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, već jest kazneno djelo povrede prava na rad, i to prema čl. 114. Kaznenog zakona. Postoje i pravomoćne sudske presude za neisplatu plaća i doprinosa, a poslodavce se kažnjavalo i uvjetnim zatvorskim kaznama.

Ključne riječi

Komentara 32

BI
Bisera
16:37 08.07.2011.

ne bojim se ja za njih, imaju oni u bankama nego za male ljide banda.

MI
mica1111
11:07 08.07.2011.

...ovo će biti mrtvo slovo na papiru...tko će dokazati da direktor nije isplatio plaće da bi sebe bogatio... ...ali će se ovaj propis kojeg usput nema nitko na svijetu izvlačiti za političke neistomišljenike...

OB
-obrisani-
12:09 08.07.2011.

@ krka \"Lik sigurno mulja i cvili kaj pesek dok ga vritneš\" --- Ako si pročitao članak - a imam osjećaj da nisi - vidio bi da ga sindikati ističu kao uzor moralnog i etičkog poslovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije