Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordna odšteta

Šok za Bayer: Bračnom paru odšteta dvije milijarde dolara!

Foto: Thilo Schmuelgen/REUTERS/PIXSELL
15.05.2019.
u 08:43

Par je tužio kemijsku korporaciju za utjecaj Monsantova herbicida Roundup, zbog kojeg su dobili Ne-Hodgkinov limfom, vrstu raka

Njemački farmaceutski div Bayer kupio je prošle godine tvrtku Monsanto, a sada se pokazalo da to možda i nije bio tako dobar potez kao što se to činilo. Sud u gradu Alamedu u Kaliforniji presudio je u ponedjeljak da Bayer mora platiti čak dvije milijarde dolara odštete bračnom paru Alvi i Alberti Pilliod. Par je tužio kemijsku korporaciju za utjecaj Monsantova herbicida Roundup, zbog kojeg su dobili Ne-Hodgkinov limfom, vrstu raka.

Koristili ga desetljećima Monsanto, kojeg se inače optužuje za svašta, od neovlaštenog plasiranja GMO-a pa do opasnih preparata, redovito gubi sudske sporove za ovo drugo. Ovu su godinu za Bayer i Monsanto već obilježile vijesti o dosuđivanjima odšteta od nekoliko desetaka milijuna dolara, a jučerašnja je odšteta oborila sve rekorde. Iako je to još jedna u nizu presuda zbog djelovanja herbicida temeljenog na glifozatu, Monsanto i dalje tvrdi da Roundup nije opasan braneći se znanstvenim studijama koje to potvrđuju. Zanimljivo je kako isto mišljenje ima i američka agencija za zaštitu okoliša.

– Porota je sama vidjela interne dokumente kompanije koji potvrđuju da od prvog dana Monsanto nije zanimalo utvrditi je li Roundup siguran za uporabu – rekao je odvjetnik tužitelja Brent Wisner. Oni su, dodao je, umjesto da su novac ulagali u znanost, milijune koristili kako bi napadali znanost ako bi ona donijela zaključke koji bi bili u suprotnosti s njihovim poslovnim planovima. Bračni par Pillod herbicid Roundup koristi još od 70-ih godina na svojem imanju misleći kako je potpuno bezopasan i za njihovu obitelj i za okolnu prirodu. Umjesto toga, Alvi je rak dijagnosticiran 2011., a Alberti 2015. godine. Sada su u remisiji, no još prolaze terapije kako ne bi došlo do recidiva.

Općenito je temelj sudskih tužbi protiv Monsanta zbog štetnosti Roundupa nalaz Svjetske zdravstvene organizacije koji potvrđuje da je njegov glavni sastojak, glifozat, vjerojatno kancerogen. O tome govori studija iz 2015. godine, a donijela ju je radna grupa sastavljena od 17 znanstvenika iz 11 zemalja. WHO je uzeo u obzir i druge studije, među kojima je bila i ona koja je istraživala izloženost ruralnih obitelji glifozatu. Tim je istraživanjem otkriveno da 60 posto seljaka ima povišene razine glifozata u urinu, pogotovo onih koji pri primjeni herbicida s glifozatom nisu imali rukavice.

Pada im vrijednost

Ovo je već treća velika odšteta dosuđena protiv Monsanta. Prvo je Dewayneu Johnsonu, školskom domaru koji je redovito koristio Roundup, dosuđeno krajem prošle godine 78,5 milijuna dolara odštete, i to zato što je presuda prvog stupnja od 282,9 milijuna dolara umanjena. Monsanto se na presudu žalio pa Johnson, koji još nije dobio ništa, u jednoj izjavi procjenjuje kako bi kompanija s kojom se bori mogla sve produljiti i nakon što on umre. U ovom je trenutku praktično bankrotirao te živi od socijalne pomoći. U ožujku ove godine Edwinu Hardemanu presuđeno je 80 milijuna dolara, također zbog dokazivanja da je i kod njega Ne-hodgkinov limfom uzrokovan Roundupom. I on je trenutačno u remisiji.

Što se Bayera tiče, otkako je kupio Monsanto, tržišna kapitalizacija pala mu je 45 posto, odnosno izgubili su na vrijednosti 63 milijarde dolara. Prošlog je mjeseca njemački konglomerat objavio kako postoji 13.000 postupaka povezanih s herbicidom u Sjedinjenim Državama. Nedavno su priznali da su u svrhu lobiranja koristili i poslovnu inteligenciju tako da su unajmljivali PR agencije koje sastavljaju popise s informacijama o tome što koji političar, znanstvenik ili novinar misli o ovom, za njih, vrućem krumpiru. Francuska je zbog toga otvorila istragu. Bayer je Monsanto kupio sredinom prošle godine za 63 milijarde dolara.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
19:02 15.05.2019.

Oni ga koriste od 1970 , a Bayer place odstetu. zna amerikanac kad treba prodati, proda ti auto a onda the kazni zato jer zagadjuje.

TM
trade_mark
10:05 15.05.2019.

kod nas bi ih nagradili. podrazumijeva se da bi sudsko vijeće dobilo neke "naknade".

ZN
znam
09:50 15.05.2019.

Kod nas se taj otrov jos uvijek koristi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije