Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koristili su silu

Šok u Njemačkoj: Policijski službenici pod istragom zbog ubojstva maloljetnog izbjeglice

Pinzgau: 30-godišnja žena prona?ena mrtva u svojoj ku?i
Foto: EXPA/ JFK
1/3
02.09.2022.
u 09:38

Protiv policajaca se trenutno vodi istraga zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo nanošenja tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, no moguće je da se istraga proširi i sumnjom na ubojstvo iz nehaja.

U njemačkom Dortmundu provodi se višetjedna istraga protiv policajaca koji su ubili 16-godišnjeg izbjeglicu u ustanovi za socijalnu skrb. Ubrzo je postalo jasno da će optužnica biti teža no što se mislilo, kada je utvrđeno da su službenici u akciji koristili strojnicu, elektrošokove i papar sprej, a kamere su im pritom bile isključene.

Policija je pozvana u dvorište ustanove za socijalnu skrb za mlade u sjevernom dijelu Dortmunda 8. kolovoza ove godine. Kada su došli, zatekli su 16-godišnjaka s nožem dugačke oštrice prislonjenim uz trbuh. Situacija je izgledala kao pokušaj samoubojstva. Istraga je pokazala da su službenici s mladićem razgovarali na nekoliko jezika. Maloljetnik je u travnju došao u Njemačku iz Senegala kao izbjeglica. Navodno nije dobro govorio njemački, te je policija na kraju upotrijebila papar sprej, dva elektrošoka i strojnicu. Nakon policijske akcije, prvo su pokrenuti izvidi protiv policijskog službenika zbog sumnje na tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom. 

Prema dosadašnjim saznanjima, 16-godišnjak je s nožem u ruci potrčao prema policajcima. Jedan od njih ispalio je šest hitaca iz strojnice. Prema obdukciji, četiri metka pogodila su mladića koji je kasnije preminuo u bolnici. Slučaj je izazvao šok diljem zemlje. Mnogi su ogorčeni postupanjem policijskih službenika. Na licu mjesta je bilo čak 12 policajaca koji nisu uspjeli smiriti tinejdžera.

Proširuju istragu

Protiv policajaca se trenutno vodi istraga zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo nanošenja tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom, no moguće je da se istraga proširi i sumnjom na ubojstvo iz nehaja. Prema izvješću Ministarstva unutarnjih poslova Državnom parlamentu, koje je dostupno Njemačkoj tiskovnoj agenciji, također se provode istrage protiv četiri druga policajca koji su tijekom kontroverzne akcije “koristili oružje ili sredstva protiv mlade osobe”, prenosi Fenix magazin.

Nove istrage usmjerene su protiv tri niža službenika i nadležnog policijskog službenika, koji su izdali naloge za tijek akcije. Novost je i da je u akciji sudjelovalo dvanaest službenika, među kojima i četvorica u civilu.

Ministar unutarnjih poslova Herbert Reul (CDU) kaže kako sada vidi “novu situaciju”. "Slučaj se pažljivo razmatra", rekao je Reul u četvrtak. Ministar je naglasio da su svi postupci službenika u toj akciji pod sumnjom te je kazao kako je protiv njih već pokrenut disciplinski postupak.

U Dortmundu održani prosvjedi

Nekoliko aspekata akcije izazvalo je kritike, prvenstveno činjenica da policajcima nisu bile uključene body kamere. Službeno obrazloženje je kako "Nije dopušteno snimanje 'vrlo osobnih okolnosti' u samoubilačkoj misiji", a kad se situacija preokrenula, prema izjavama policajaca, postala je toliko stresna da nitko od nje dvanaest nije razmišljao o body kameri.

Problematično je i to što je iz strojnice ispaljeno nekoliko hitaca na očito suicidalnog mladića. Također se postavlja pitanje što se točno dogodilo jer je 16-godišnjak bio na psihijatrijskom odjelu nedugo prije smrti. Pojavile su se i optužbe za policijsko nasilje, s posebnim naglaskom na to da je policija ustrijelila crnog mladića. U Dortmundu su održani prosvjedi lijevog spektra i afričke zajednice. Prema tužiteljici, nisu pronađeni dokazi da je boja kože igrala ulogu u policijskoj akciji.

VIDEO: Mjere za uštedu na snazi u Njemačkoj: Određeno koliko je stupnjeva dozvoljeno za grijanje!

Komentara 6

DL
Dvanaest__legija
10:38 02.09.2022.

Imigrant napao policiju nožem, policija ga upucala. Što nije jasno?

DO
domolub
21:34 02.09.2022.

jadna NIJEMAĆKA,S TAKOVIM IZBIIJEG, ,,,

TV
Tvrdjava
15:42 09.09.2022.

Vise on sa 16 god ima ubode machetom nego legionar u 20 god sluzbe..dosao iz Senegala I njem..e pa dobro nam dosao ...njem civilizacija ili ce uci u tebe ili metak 🤣🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije