Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPUTILI OTVORENO PISMO PLENKOVIĆU

Socijaldemokrati: Konverzija temeljnog kapitala iz kune u euro za poduzetnike iziskuje dodatne troškove

Ilustracija
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija
1/3
28.10.2022.
u 11:54

- Smatramo da u vrijeme dok je stopa inflacije u Hrvatskoj čak 12,8%, najviša otkad se u Hrvatskoj o tome vode službeni podaci, upis promjene valute temeljnog kapitala treba provesti bez dodatnih troškova, odnosno, ne smije pasti na teret poduzetnika koji se ionako bore za očuvanje radnih mjesta i povećanje plaća - ističu Socijaldemokrati

Socijaldemokrati su, povodom ulaska u eurozonu i konverzije temeljnog kapitala iz kune u euro, uputili otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Konverzija, kako navode, za hrvatske poduzetnike iziskuje dodatne i nepotrebne troškove.

Danas je Klub Socijaldemokrati u Hrvatskom saboru predao u proceduru Zaključak kojim se obvezuje Vlada Republike Hrvatske da izradi sveobuhvatno zakonsko rješenje kojim bi bilo omogućeno da se za sva aktivna trgovačka društva zatečena upisana u sudski registar na dan 31. prosinca 2022. godine, konverzija temeljnog kapitala iz kune u euro obavi po službenoj dužnosti.

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću prenosimo u cijelosti:

- Ovim putem želimo Vam ukazati na potencijalan problem stvaranja dodatnih, neopravdanih i nepotrebnih troškova koji će svim poduzetnicima u Republici Hrvatskoj nastati uslijed ulaska u eurozonu.

Naime, Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, propisano je da su dionička društva dužna preračunati postojeći iznos temeljnog kapitala i njegovih dijelova koji otpadaju na dionice, odnosno da su društva s ograničenom odgovornošću dužna preračunati postojeći iznos temeljnog kapitala i njegovih dijelova koji otpadaju na poslovne udjele primjenom fiksnog tečaja konverzije iz kune u euro, uz zaokruživanje na najbliži cent, u skladu s pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz navedenog Zakona, pri čemu su tako dobiveni iznos istodobno dužna uskladiti sa zahtjevima i na način kako je uređeno propisom kojim se uređuje osnivanje trgovačkih društava.

Istim Zakonom, propisano je da će upis promjena koje se provode u sudskom registru i središnjem depozitoriju vrijednosnih papira radi usklađenja s odredbama navedenog Zakona i propisa kojim je uređeno osnivanje trgovačkih društava registarski sud i Središnje klirinško depozitarno društvo d. d. provest bez naknade. Za navedene radnje predviđeni su i rokovi, tako je rok koji se odnosi na dionička društva godinu dana, a za društva s ograničenom odgovornošću tri godine od dana uvođenja eura.

Međutim, ono što će hrvatskim poduzetnicima stvoriti dodatan trošak jest upis promjene valute temeljnog kapitala iz kune u euro. Navedena konverzija temelji se na ispravama koje moraju biti ovjerene kod javnog bilježnika. Prema procjenama samih poduzetnika prosječan trošak konverzije iznositi će oko 2.500 kuna (oko 330 eura). Kazne koje bi tvrtke, odnosno odgovorne osobe u istima trebale platiti ukoliko ne obave konverziju u propisanom roku nisu zanemarive (za pravnu osobu 6.630 eura, za odgovornu osobu u pravnoj osobi 920 eura).       

Smatramo da u vrijeme dok je stopa inflacije u Hrvatskoj čak 12,8%, najviša otkad se u Hrvatskoj o tome vode službeni podaci, upis promjene valute temeljnog kapitala treba provesti bez dodatnih troškova, odnosno, ne smije pasti na teret poduzetnika koji se ionako bore za očuvanje radnih mjesta i povećanje plaća.

I sami poduzetnici, koji se između ostalog zalažu za promicanje i zaštitu interesa te za stvaranje primjerenijeg i poticajnijeg institucionalnog okruženja za razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva, ukazali su na problem stvaranja dodatnih troškova vezanih uz konverziju temeljnog kapitala, no, reakcija Vlade je izostala.

Socijaldemokrati smatraju kako bi Vlada trebala s poduzetnicima, kroz dijalog, graditi partnerski odnos i stvoriti uvjete za osiguravanje dostatnih sredstava, sigurniji i predvidljiviji pravni okvir što doprinosi stvaranju poticajnog investicijskog okruženja.                  

Stoga, apeliramo na Vas da pripremite sveobuhvatno zakonsko rješenje koje će omogućiti da se za sva aktivna trgovačka društva zatečena upisana u sudski registar na dan 31. prosinca 2022. godine, konverzija temeljnog kapitala iz kune u euro obavi po službenoj dužnosti, bez dodatnih troškova za poduzetnike - navode Socijaldemokrati.

VIDEO Plenković na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo“: "Za dva mjeseca bit ćemo među 15-ak država svijeta koje su u NATO-u, EU, Schengenu i europodručju"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije