Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.06.2015. u 12:00

SOA odrađuje svoj posao, ali njezin posao nije kazneni progon

Već drugu godinu zaredom Sigurnosno-obavještajna agencija, hrvatska tajna služba, objavom Javnog izvješća želi smanjiti predrasude građana o svojem djelovanju te takvom transparentnošću i za sebe polučiti pozitivne efekte. Problem svih takvih službi jest kako dokazati da rade profesionalan posao, a ne smiju se hvaliti uspjesima, ili im ih preuzimaju neke druge državne institucije.

Za učinke njihova rada, naime, zna tek uzak krug osoba oko državnog vrha i nekoliko drugih mjerodavnih institucija. Stoga im svako otvaranje, svaki podatak koji SOA publicira znači mnogo, kao što znači i javnosti jer poruka je jasna – netko kvalificiran ipak se brine o našoj i nacionalnoj sigurnosti.

Ono od čega djelatnici SOA-e najviše zaziru jest politizacija njihova rada. Najmučnije im je kada su izloženi političkim pritiscima ili postanu predmetom za obračun politika (primjerice tzv. afera o zapošljavanju), no o tome u SOA-i nikad nitko neće javno govoriti. Javnost je ovdje, a i zbog prakse iz ne tako davnih godina, posebno osjetljiva te sklona vjerovati kako je politika sklona zlorabiti i Agenciju. Od takvih mogućnosti u Agenciji se najbolje brane profesionalizmom i jasnom hijerarhijom te odgovornošću.

Oni, naime, rade svoj posao, otkrivaju, upozoravaju, šalju na tisuće obavještajnih informacija državnom vrhu i institucijama, no nemaju utjecaja na to kako će te informacije i saznanja država koristiti. I hoće li. Javnost ovdje treba znati da, kada primjerice SOA-u optuže da nije dovoljno napravila na otkrivanju korupcije, to govore napamet. SOA odrađuje svoj posao, ali njezin posao nije kazneni progon. I u ovom izvješću imamo jedan takav primjer, gdje su šefovi velike tvrtke u znatnom državnom vlasništvu “opelješili” tvrtku i novcem tvrtke kupovali dionice koje su sada njihovo vlasništvo. Očito je riječ o poznatoj tvrtki. U izvješću SOA adresira kome je proslijedila činjenice – DORH-u. I time je njezin posao dovršen.

>> Tvrtku u državnom suvlasništvu opljačkali ljudi koji su joj na čelu

>> 'Karamarko je nezakonito špijune na jedan dan zapošljavao u SOA-i'

Komentara 10

FI
fileck
13:45 15.06.2015.

Hitno prepisati Kazneni zakon od Kineza, suđenje maximalno 48 sati, konfiskacija cjelokupne imovine i naravno, metak naplatiti obitelji.

NE
neboiznadzagreba
13:32 15.06.2015.

Kakva korist ako oni pošteno odrade svoj posao , a politika kaže STOP ; zašto se ne kaže ime te državne tvrtke i njezinih šefova , zašto , ako neće DORH , novinari ne otvore taj slučaj i razbiju šutnjuu . Dobro odrađen posao bez plodova beskoristan je posao .

Avatar Vrijeme
Vrijeme
15:40 15.06.2015.

Cime ce se hvaliti kad je bratija zemlju zaduzila za 100 milijardi eura (da gospodo 100 milijardi eura je javni i privatni dug), i jos uz to sve javno i drzavno opljackano. Ovi pojma nemaju, nista ni vidjeli ni culi. Dajte nemojte nas zezati. Pokazite nam bar jednog teskasa i sve ce vam biti oprosteno, na primjer 20 godina biznisa sa cigaretama. Jeli posteno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije