Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija u Münchenu

Na skupu obavještajne elite prvi put i šef SOA-e Daniel Markić

Daniel Markić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
16.02.2018.
u 21:01

Konferencija se ove godine posebno fokusira na buduću ulogu EU kao globalnog aktera te njezinih veza s Rusijom i SAD-om

Na trodnevnoj münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, vodećem svjetskom forumu sigurnosnih politika, sudjeluje i hrvatski potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a prvi je put pozvan i ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

– Partneri u EU i NATO-u prepoznali su našu snagu u regiji. U našem se susjedstvu događaju određeni procesi i mi smo naravno glavni partneri koji o tome izvještavaju – rekao je Markić novinarima. "Naš rad je prepoznat i zato smo postali vrlo poželjan sugovornik", dodao je.

Markić kaže da moderna služba mora komunicirati, što SOA čini kroz svoje javno izvješće, pojačanu komunikaciju s državnim vrhom i saborskim odborom za nacionalnu sigurnost. "Doći na ovakav skup komunicirati s osobama iz privatnog sektora, javnog života smatram odličnim", rekao je šef SOA-e.

Ove je godine posebno zastupljena i svjetska sigurnosno-obavještajna elita. Tu su direktor američkog National Intelligencea Dan Coats, “krovno” nadređen američkim tajnim službama, kojih je ukupno 17, zatim direktor CIA-a Mike Pompeo, britanske obavještajne službe MI6 Alex Younger, Mossada Yossi Cohen, šef njemačkog BND-a Bruno Kahl i BfV-a Hans-Georg Maassen te direktor francuske obavještajne službe DGSE Bernard Emie.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Daniel Markić
1/12

Sigurnosni forum u Münchenu svake veljače okuplja nekoliko stotina najviših državnih dužnosnika, predsjednike država i vlada, ministre, vodeće osobe međunarodnih i velikih nevladinih organizacija, kao i predstavnike industrije, medija, akademske zajednice i civilnog društva. Konferencija se ove godine posebno fokusira na buduću ulogu EU kao globalnog aktera te njezinih veza s Rusijom i SAD-om. Također, teme su i rastuća prijetnja liberalnom međunarodnom poretku, brojni konflikti na Bliskom istoku, osobito pogoršanje odnosa između država Perzijskog zaljeva i politički razvoj događaja u regiji Sahel u Africi. Također, tema je i sjevernokorejski vojni nuklearni program.

Sudjeluju i donositelji odluka, uz 30 šefova država ili vlada i više od stotinu ministara. Tu su glavni tajnik UN-a António Guterres, predsjednik EK Jean-Claude Juncker, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, britanska premijerka Theresa May, austrijski Sebastian Kurz, izraelski Benjamin Netanyahu, ruski i turski ministri vanjskih poslova Sergey Lavrov i Mevlüt Çavuşoğlu. Sudjeluju i ministri obrane: James Mattis (SAD), Ursula von der Leyen (Njemačka), Florence Parly (Francuska), Mariusz Błaszczak (Poljska) i Roberta Pinotti (Italija). Ravnatelj SOA-e Markić sudjeluje i na za javnost zatvorenom skupu sa šefovima najmoćnijih tajnih službi zapadnog svijeta.

Komentara 7

Avatar zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
zbog udbE HDZ i SDP Beskucnik
21:44 16.02.2018.

jake sluzne hebate ..ahahaha a u EU im uslo 125.000 Terorista iz Sirije i sire..heheheheheh

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
21:26 16.02.2018.

Druže Zoka, za sad je jedini važeći ugovor sa Ilijom Čvorovićem. Radi se.....

DU
Deleted user
23:11 16.02.2018.

Ovo zanjimanje ide skoljena na koljeno ,ja znam familiju od tate na sina ,a sad vec i unuci spijuniraju ,neznam kako to ide ali ovi su nezamjenjivi ,zake gujda nebi malo spijuniro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije