Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija Marija Čerhaka:

Snimkom je manipulirano?! To je laž i uvreda

Mario Čerhak
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/9
23.11.2017.
u 15:30

Čerhak kaže da je sreća za Sanadera da u memoriji videonadzora Marcellina nisu ostale sve snimke njegovih tadašnjih posjeta

Mario Čerhak, bivši vlasnik restorana Marcellino u kojem su nadzorne kamere u listopadu 2009. snimile sastanak tada već bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa MOL-a Zsolta Hernadija, u razgovoru za Večernji list komentirao je objavljenu presudu Arbitražnog suda i Sanaderov istup na N1 televiziji, gdje su i sud i Sanader sugerirali da je snimkom iz Marcellina manipulirano. Za Čerhaka je to krajnje uvredljivo, ponižavajuće i potpuno neistinito, kaže.

Kolateralna žrtva

– To doživljavam kao još jedno orgijanje nad istinom od ovih raznih bivših uglednih osoba Hrvatske koje konstantno optužuju druge za svoj kriminal, koji im spočitavaju nadležna državna tijela. Stoga možemo reći da postoji, metaforički, malo groblje žrtava tih orgija “poštenih i uglednih” nad nama “nepoštenima” koji smo klasične kolateralne žrtve njihove loše izvedbe vlastitog kriminala – kaže Čerhak koji posljednjih godina živi izvan Hrvatske, u sjevernoj Europi.

– E sada, kako je Sanader kazao da je snimkom manipulirano, ja ću reći svoj dojam o tom posjetu. Ranije sam imao obavezu kao svjedok i nisam javno iznosio svoje dojmove o cijelom događaju. Ali nakon takve nevjerojatne optužbe, da je snimkom manipulirano, i to od nadležnih istražnih  tijela, mene i uz sudjelovanje pojedinih novinara, takve optužbe idu već u smjeru organiziranog kriminala i to najgorega mogućeg jer sudjeluju i pravosudna tijela.

To traži jasan odgovor i zato nema smisla više biti “ugostitelj koji štiti privatnost svoga gosta” – govori Čerhak koji je o snimci svjedočio na suđenju Sanaderu pred Županijskim sudom.

– Recimo, gospodin Ježić bi dolazio uvijek u odijelu, poslovno besprijekorno odjeven, ali za taj dolazak on je došao malo ranije i odjeven totalno drugačije, u kožnoj jakni, jeansu, tako da ga nismo odmah prepoznali. Prošetao se restoranom i pregledao koga ima i pitao može li se za pola sata dobiti taj čuveni stol. Dobio ga je.

Ali njegov ulazak i ulazak g. Sanadera nakon nekoliko minuta, a ne nakon pola sata – što govori da je Sanader bio na parkiralištu i čekao da ga Ježić pozove nakon pregleda restorana – bio je, malo je reći, nestvarno konspirativan ulazak u jedan restoran. Predimenzionirano oprezan ulazak. To, naravno, nisam samo ja osjećao nego i cijelo osoblje. Dečki su mi poslije rekli, dok sam kuhao: “Šefe, joj, gospodin Sanader skida bateriju s telefona.”

To je dalo dodatni ton neuobičajenom ponašanju za bilo koga, a kamoli za jednog bivšeg premijera. Pravi personal osjeća raspoloženje svojih gostiju. Hernadi je bio krajnje opušten, za razliku od Ježića, a pogotovo Sanadera. Ručak se održao, Ježić je u jednom trenutku, nakon završenog objeda, napustio njih dvojicu, da bi se nakon dva-tri sata vratio kada je Hernadi već otišao i sa Sanaderom još sjedio najmanje dva sata – govori bivši vlasnik Marcellina.

Originalna snimka na sudu  

Čerhak kaže da je sreća za Sanadera da u memoriji sustava videonadzora restorana Marcellino nisu ostale sve snimke njegovih tadašnjih posjeta. 

– Sâma datoteka koju je od mene izuzeo USKOK nije ni na koji način mijenjana ili kraćena. To jamčim životom. Niti je snimku vidio ijedan novinar prije nego što ju je USKOK izuzeo. Nisam ni pomislio niti sam imao razloga da manipuliram snimkom. A ono što je korišteno na suđenju, to je ta originalna snimka koja je izuzeta. Ona je kao cjelina nastala tijekom bilježenja videonadzora. Nadzor je imao senzor za pokrete pa, ako se ne događaju značajniji pokreti, on se zaustavlja u bilježenju.

Taj “file” trajao je toliko dugo bez prekida i zato je ostao kao posebna cjelina. USKOK je izuzeo ovaj file, a ostale nije. Ja sam ostatke naknadno izbrisao, ne gledajući ih. Sad mi je žao. Da nisam brisao fileove svih tadašnjih Sanaderovih posjeta, jamčim da bi bilo još lošije za Sanadera da ga se vidi u neobično konspirativnim i napetim situacijama za jednog gosta gourmet restorana – zaključuje Čerhak.

“Trgovački” sastanci odisali su mističnošću

I raniji posjeti, oni s predznakom povratka na vlast, bili su previše napeti i ozbiljni. I već to nije sličilo na normalne posjete restoranu. Ali ovi “trgovački” odisali su atmosferom mističnosti, da ne kažem kriminala. Kad to tako kažem, dobro znam što to znači. Kompletno osoblje to je osjećalo i znalo da je ovo bilo previše neobično za uobičajene posjete gostiju – opisuje Mario Čerhak dolaske Sanadera u njegov bivši restoran.

Komentara 23

DR
Draš
16:34 23.11.2017.

Švicarci i njihovi eksperti su dokazali da se snimkama manipuliralo,jeli to radio ovaj lik,naravno da nije,nego službe koje se bave sa takvim poslovima a podređene su političarima.E sada je pitanje ,kako nakon godinu dana nitko u medijima ne poteže pitanjee odgovornosti nalogodavaca i zapovjedne odgovornosti u tom kriminalnom lancu a javnost bi se trebala pitati ,ako se bivšem premijeru i stranačkom čelniku može pakirati i namještati lažni dokazi bez ikakve sankcije i kazne ,što se tek može namjestiti nekom naivnom građaninu vulgarisu i kakve su mu šanse doči do pravice na našim sudovima.Sve ostalo je spinanje ,zamagljivanje i laganje koje mogu popušiti samo notorne budale.

DR
Draš
15:38 23.11.2017.

Nekako više vjerujem Švicarcima nego liku koji je špijunirao vlastite goste i onda dilao te podatke,zbog toga mu je i propao posao.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
19:49 23.11.2017.

Čerhak bi zavrsio u zatvoru da nije "pomogao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije