Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zima i na jugu

Snijeg zabijelio Imotsku krajinu, otkazana nastava. Čitateljica putovala u Split: Ovo je sramota!

snijeg u Sinju
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.01.2019.
u 11:27

U Imotskom su izmjerena 23 centimetra snijega, u Sinju 15, a u Kninu i Metkoviću po 4 centimetra. Imate li kakvih informacija, fotografija ili video, pošaljite nam na javi@vecernji.net.

Snijeg je zabijelio Dalmaciju, a iako je padao i u priobalju, najviše ga je palo u Dalmatinskoj zagori. Imate li kakvih informacija, fotografija ili video, pošaljite nam na javi@vecernji.net. 

Prema podacima o visinama snijega Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Imotskom su izmjerena 23 centimetra snijega, u Sinju 15, a u Kninu i Metkoviću po 4 centimetra.

Jutros u 7 sati snijeg je slabo padao u Imotskom, Metkoviću, ali i u Pločama.

>> Snijeg zabijelio Sinj

Na području Imotske krajine u svih 11 osnovnih škola otkazana je nastava zbog snijega. Neće se održati ni u srednjim školama, kao ni u Glazbenoj školi, javlja Radio Imotski.

– Sve osnove i srednje škole na području Cetinske i Imotske krajine danas su donijele odluku o neodržavanju nastave zbog snijega na tom području koji otežava promet i dolazak učenika na nastavu – rekao je za Hinu pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomilov Đonlić.

Izrazio je nadu da će već tijekom današnjeg dana za promet biti osposobljena većina cesta u Dalmatinskoj zagori.

Inače, na čišćenju snijega angažirano je ukupno 140 ljudi.

Snijeg je pao i u Vrgorcu, a gradonačelnik Ante Pranić pohvalio se na Facebooku kako ih nije iznenadio.

– Dočekalo nas je snježno jutro, ali zahvaljujući pripravnosti gradskih i županijskih službi ceste se čiste. Posebno ''bravo'' za djelatnike Gradske čistoće koji su u akciji od 5 sati, čisteći ulice u samom centru grada, prilaze prema vrtiću, školama, Domu zdravlja i drugim institucijama – napisao je on.

Ipak, sinoć nam se javila jedna nezadovoljna čitateljica koja je iz Zagreba putovala prema Splitu. Kaže kako je autocesta bila puna snijega prema izlazu za Dugopolje.

– Nisam sigurna želim li platiti ovakav put 200 kuna. Sramota za HAC, sramota za godinama nepripremljenu Dalmaciju – poručila je ona.

Kakva su vaš iskustva, smatrate li da su ceste dovoljno prohodne? Javite nam se na mail javi@vecernji.net.

Foto: Čitateljica

Voditelj zimske službe Petar Vuletić kaže pak kako je na području Zagore palo i do 40 centimetara snijega.

– Palo je dosta snijega sinoć i noćas. Najviše ga je na području Kamenskog i to 35-40 centimetara. Ima ga dosta prema Vrlici, Vrgorcu, Imotskom, Tijarici, Aržanu…. Poviše Klisa na Kočinjem brdu ima 10-15 centimetara snijega. Praktično cijela Dalmatinska zagora je pod snijegom. 30 vozila zimske službe angažirano je na čišćenju i posipanju cesta. Glavni cestovni pravci su prohodni, a postupno će se raditi i na čišćenju i posipanju cesta nižih razina – rekao je za Radio Dalmaciju.

Snijeg i na Pelješcu

Snijeg je pao i u u Konavlima i na poluotoku Pelješcu, a u srijedu ujutro na Pelješcu su proglašeni zimski uvjeti, no sve su ceste posute i prohodne, izvijestili su iz Županijskog centra 112 i iz "Dubrovnik cesta".

Zimski uvjeti ranije su proglašeni na prometnicama u dolini Neretve.

Obvezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u području doline Neretve.

Riječ je o dionicama A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići, A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine, zatim na DC8 Gradac - čvor Čeveljuša - Opuzen - GP Klek, DC9 GP Metković - Opuzen - DC8, DC62 Veliki Prolog - Metković, DC425 čvor Karamatići (A1) - čvorište Čeveljuša i županijskoj cesti 5203 Dobroselo - Brotnja - Otrić.

Isti uvjeti vrijede i na županijskim cestama na području Metkovića.

>> Zrnati snijeg zabijelio zagrebačke ulice

snijeg u Sinju
1/6
Ključne riječi

Komentara 26

VL
????
09:28 09.01.2019.

ajde, ajde ... a u Austriji i Bavarskoj je kak ti sve počišćeno? Evo, ja neki dan nisam mogao voziti više od 80ak km/h sa zimskim gumama po autocesti jer je bila puna snijega. Dok pada nema smisla čistiti jer će se cesta za čas opet zasniježiti, a ako se previše soli, snijeg se otapa pa imate još goru bljuzgu gdje je zaustavni put još veći nego samo na snijegu. A i ta sol završi na staklima pa onda uopće ne vidiš voziti. Da ne govorimo i o negativnom utjecaju prekomjernog soljenja na okoliš. Lako je pričati kad ništa ne znaš ...

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
09:52 09.01.2019.

Baba se čudi jer na cesti ima po procjeni 2 cm snijega. Mislim da ovi u HAC-u bi joj trebali staviti ralicu na raspolaganje 24 sata pa kad njoj prdne ralica naprijed a ona iza. Neka to bude neka ralica što povuče na 130 na sat jer inače će se žaliti da može eto samo 80 na sat voziti a platila autocestarinu. VL morate li svaku glupost objaviti?

JE
jetix
10:07 09.01.2019.

Je li ta gospođa očistila pred svojim ulazim kad je pao snijeg? Čisto sumnjam. Dovoljno je 5 minuta da se na cesti stvori novi sloj snijega nakon što prođe ralica. Nedavno sam išao iz Osijeka prema Zagrebu i koji kilometarr ispred sebe sam vidio ralicu kako čisti, a snijeg je toliko padao da je ispred mene već bilo snijega na cesti. Možda da ugradimo podno grijanje na sve ceste pa da ovi što očekuju čisti asfalt, dok pada snijeg, budu zadovoljni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije