Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad temperature

Snijeg pada diljem Hrvatske. HAC izdao upozorenje: Idućeg tjedna bit će ga još

snijeg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.01.2019.
u 12:05

Danas će biti pretežno oblačno s kišom, na Jadranu ponegdje praćenom obilnijom grmljavinom, u gorju snijeg uz stvaranje i debljeg snježnog pokrivača s padom temperature. Susnježice i snijega bit će i u nizinama središnje Hrvatske

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila.
Na autocesti A7 Draga-Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Trenutačno nema slobodnog cestovnog pravca za teretna vozila s priključnim vozilom između Dalmacije i unutrašnjosti te obrnuto, kao i između Rijeke i unutrašnjosti te obrnuto, izvijestio je HAK. 

Tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg

U većem dijelu zemlje počele su padaline koje se očekuju i tijekom cijelog idućeg tjedna, stoga je prije puta potrebno provjeriti zimsku opremu, stanje na cestama te prilagoditi brzinu vožnje i ne pretjecati ralice na autocestama, izvijestili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).

Tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, jaki udari vjetra s temperaturnim minusima, naročito u Gorskom kotaru i Lici. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate temperature, prognoze i uvjete na cestama te, prema potrebi, tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta. 

snijeg
1/10

HAC upozorava korisnike kako za vrijeme obilnijih snježnih padalina kolnik nije uvijek moguće održati "crnim" i da prohodnost u zimskim uvjetima podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku, dok je autoceste u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina. 

Vozači trebaju voziti oprezno, ne pretjecati ralice na autocestama, vožnju prilagoditi stanju na kolniku, trenutačnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, a prije kretanja na put trebaju provjeriti svoju zimsku opremu i stanje na cestama. 

Pogledajte video: Ovo su najbolje zimske gume

Ističu kako poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme koji su opasnost za sve korisnike autocesta, a zimskoj službi otežavaju rad jer, u situacijama kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, okrenuti se ni očistiti svoju dionicu te se stvara kolona i zastoji u prometu. 

Sve informacije o stanju u prometu objavljuju se putem redovitih izvješća Hrvatskog autokluba, na web stranici HAC-a "Stanje na autocestama", besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111, a HAC posebno moli korisnike da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).

Mećava u Gorskom kotaru

Nakon što je hladna fronta jutros oko 6 sati zahvatila sjever Hrvatske, oko 8 sati počeo je snijeg i u dijelovima Gorskog kotara. Prema web-kamerama HAK-a, kiša je naglo okrenula na snijeg koji već stvara tanji snježni pokrivač. Do kraja dana moglo bi pasti 20-ak centimetara, javlja Istramet.

Radio Sveta Nedelja javlja kako je snijeg počeo padati i na njihovu području. U Zagrebu i okolici izmjenjuju se kiša i snijeg.

Iz HAK-a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Od 7 do 19 sati bit će zatvorena dionica županijske ceste u Selcu, dio ulice Emila Antića (od kbr. 8 do Trga Palih boraca). Obilazak je kroz naselje Selce.

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na pojedinim cestama u Lici: DC42 u mjestu Poljanak i ŽC5169 Donji Lapac – Bjelopolje.

U prekidu su katamaranske linije: Mali Lošinj – Cres – Rijeka i Novalja – Rab – Rijeka. Trajekt na liniji Šibenik – Zlarin – Kaprije –Žirje u povratnom putovanju plovi bez pristajanja u luku Kaprije.

Trajekti, ostali katamarani i brodovi za sada plove prema redu plovidbe.

Katamaran na liniji Split – Vis (9602) isplovit će iz luke Split za Vis u 22.30 umjesto 20.30 zbog povratka učenika osnovnih škola Visa i Komiže.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Susnježica i snijeg u nizinama

Bit će pretežno oblačno s kišom, na Jadranu ponegdje obilnijom praćenom grmljavinom, u gorju snijeg uz stvaranje i debljeg snježnog pokrivača, s padom temperature susnježice i snijega bit će i u nizinama središnje Hrvatske te mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije i podno Velebita, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak.

U drugome dijelu dana na zapadu se očekuje prestanak oborina, a na sjevernom Jadranu i djelomično razvedravanje. Zapuhat će većinom umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac. Na Jadranu još ujutro umjereno i jako jugo, od sredine dana na sjevernom dijelu bura, do večeri i olujna. Temperatura zraka uglavnom od 1 do 6, na Jadranu između 8 i 14 stupnjeva Celzijusovih, a poslijepodne i navečer hladnije.

Pogledajte video: Kako voziti po buri

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar poljicanin
poljicanin
10:04 18.01.2019.

Senzacija usred zime...

CA
campa
08:56 18.01.2019.

Snjeg polako pada.Nadam se da cectovne službe neće biti iznenađene.Ja sam svakako iznenađen jer VL nema niti jedan tekst o našem puzajučem diktatoru u rukavicama nego sve banaluzira i relativizira.Snijeg pada i vrijeme mu je.Vrijeme je da se raskrinkaju svivi koji žele glumiti Tita i neke mečave iz prošlosti.

MA
Matrix5
12:39 18.01.2019.

Zima je vrijeme bujanja prirode,puno sunčanih i dugih toplih dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije