Naslovnica Vijesti Hrvatska

Snijeg i olujna bura blokirali promet između Dalmacije i sjeverne Hrvatske

Više desetaka vozila ostalo je danas u ranim poslijepodnevnim satima zameteno u snijegu u Gračacu u ličkom dijelu Zadarske županije.
15. prosinca 2009. u 17:47 10 komentara 487 prikaza
snijeg
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

GRAČAC - Zimski uvjeti, snijeg ili poledica te olujni udari bure odcijepili su, u prometnom smislu, sjever od juga Hrvatske jer su za sav promet zatvorene dionica autoceste A1 između Gospića i Posedarja, Jadranska magistrala (D8) od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene i državne ceste Gračac-Knin (D1), Gračac-Zaton Obrovački (D27 i D54), D218 Sučević-Brotnja i D506 Dobroselo-Mazin, javlja HAK.

Više desetaka vozila ostalo je danas u ranim poslijepodnevnim satima zameteno u snijegu u Gračacu u ličkom dijelu Zadarske županije i to zbog toga što su državna cesta u smjeru Obrovca i Zadra i državna cesta u smjeru Knina i Splita od 14.30 sati bile zatvorene zbog snježne vijavice.

U Nadcestariji Gračac kazali su nam kako je od ponedjeljka napadalo gotovo pola metra snijega, ali da je za zatvaranje cesta koje je potrajalo 90-ak minuta "kriva" snažna bura.

- Jako sam ljuta što sam s četveromjesečnom bebom zapela u snijegu. Mogli su to i morali bolje organizirati, trebalo je upotrijebiti više ralica i posuti više soli - rekla nam je Sandra Mikulčić, novinarka Večernjeg koja se našla u koloni koja je zapela u snijegu u Gračacu.

- Bila sam prisiljena dijete nahraniti i presvući u automobilu, a nakon toga sklonili smo se u jedan zadimljeni lokal samo da ne budemo na hladnoći - kazala je Mikulčić.

- Tijekom večeri policija je uputila automobile sa zimskim gumama da krenu iza ralice prema Obrovcu. Prema izjavama policije na terenu, putevi prema unutrašnjosti bit će zatvoreni do jutra - rekla je Sandra Mikulčić.

Snijeg i u Gospiću
Danas je poslijepodne prestao padati snijeg, ali kako je dan odmicao i primicala se noć, počeo je sve više i više padati. Kako pada pršić, sitni snijeg, a i puše bura, to bi moglo do jutra izazvati brojne probleme u prometu. Ponovno su angažirane ralice gradske zimske službe tvrtke Liming kako bi održavale ulice i pločnike u Gospiću. Zimske službe Lika cesta na cijelom području Like, pa i u Primorju, imaju dosta posla.

Naime, snijeg nošen burom stigao je i u podvelebitsko primorje pa je cijeli dan za sav promet zatvorena Jadranska magistrala od Senja preko Karlobaga do Svete Marije Magdalene. Preko prijevoja Ura i Vratnik prometuju samo osobna vozila. Ralice Lika cesta uspijevaju prohodnima održavati i brojne seoske ceste.

Ličanka, odnosno autocesta A1, zatvorena je u 17.15 sati za sav promet zbog bure i snijega od čvorišta Gospić do čvorišta Maslenica. U policiji smo doznali da su još prošle noći na odmorištima Ličanke zastali brojni kamioni i tegljači koji ne mogu nastaviti put iz Like ni u pravcu juga ni u pravcu sjevera.

U 13 sati u Plitvicama je izmjereno 42 cm snijega, Korenici 35, Udbini 21, Gospiću 15, a u Otočcu samo sedam centimetara.

Zameteni kamioni na Ličanki
Nekoliko kamiondžija koji su još prošle noći stali na Ličanki na odmorištu prije ulaska u velebitski tunel Svetog Roka danas popodne zvalo je gospićki ured službe 112.

- Po dobivanju poziva za pomoć alarmirao sam Danijela Jurjevića, načelnika Općine Lovinac i brzo smo bili na licu mjesta da se uvjerimo u potrebe. Zahvaljujući Jurjevićevu razumijevanju brzo smo im dostavili hranu i piće.

Pred tunelom je stajalo više od dvadeset kamiona i tegljača – kaže Joso Živković, pročelnik gospićkog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
Po povratku Živković i Jurjević svratili su i do čvorišta Gornja Ploča gdje su našli još dvadesetak kamiona i tegljača a vozačima je nedostajalo hrane i pića.

- Parkirališta na odmorištu Zir bila su puna i prepuna. Njima je već lakše jer su u blizini čvrstih objekata pa se mogu snabdjeti - komentirao je Živković od kojega doznajemo da ekipe HAC-a na Ličanki obilaze trasu s kabinama punima hrane i pića kako bi ponudili vozače koji su zastali na zaustavnom traku.

Tako će raditi cijele noći. Dežurstvo je organizirano i u Lovincu gdje dežuraju pripadnici DVD-a Velebit.

Jasno, gospićka služba 112 i dalje stoji na raspolaganju svima potrebitima u prtinama Like na bilo kojoj cesti.

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

  • virtual:

    Sad nam je još i dobro,kako će nam bit tek iza nove godine... S novim predsjednikom bez božićnice,bez plaće,bez posla,a i dalje sa burom i snijegom...a na ljeto ćemo prebirat stare fotografije da bi gledali more...

  • kuckuctuctuc:

    Potpuno je neprihvatljivo da dijelovi Hrvatske budu prometno izolirani zbog zametenih cesta - zato i postoje ralice i netko zbog njihovog tradicionalnog nerada treba konačno odgovarati. U slučajima kada je u pojedinim dijelovima Hrvatske de facto izvanredno stanje lokalne krčme ... prikaži još! treba proglasiti za skloništa i zabraniti trovanje unesrećenih duhanskim dimom.

  • doktorica:

    Građevinski lobi je gledao na zaradu da se što više tunela i vijadukta napravi ,umjesto da su se radile nizinske ceste uz rijeke i eventualno jedan tunel,radile su se brdske ceste iznad 600m gdje su vremenski uvjeti nepovoljniji za promet.