Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema oštećenja

Snažan potres zatresao Japan, Fukushima evakuirana

fukushima
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
10.07.2011.
u 09:00

Zasad nema podataka o novim oštećenjima ili otpuštanjima radioaktivnih tvari.

Još jedan snažan potres, ovaj put magnitude 7,3, pogodio je japansku sjeveroistočnu obalu, koja se ni izbliza još nije oporavila od katastrofe koja je uslijedila nakon što su isto područje prije četiri mjeseca pogodili potres magnitude 9 i tsunami. AP navodi da se u nedjelju u 9.57 sati po lokalnom vremenu pacifičko dno zatreslo s epicentrom na dubini od 20 kilometara, nakon čega je Japanska meteorološka agencija za skoro cijelu obalu otoka Honshua proglasila uzbunu od tsunamija visokog pola metra. Reporteri japanske TV-kuće NHK naknadno su izvijestili o tsunamiju od samo 10 centimetara, no priobalnom stanovništvu ipak je savjetovano da se evakuira.

Radovi nastavljeni

Iako ozloglašena nuklearna elektrana u Fukushimi ovaj put nije pretrpjela nikakve daljnje štete, radnicima koji su se u trenutku potresa nalazili u njoj, naloženo je da se također hitno evakuiraju. Otkako je sredinom ožujka taj dio Japana prvo razorio potres, a potom ga pogodio i tsunami, uz ukupno 15.538 žrtava i teško oštećenu nuklearku, posljednji potres već je 76. po redu seizmički udar koji je jači od magnitude 7. Tokyo Electric Power (Tepco) izvijestio je da su u nedjelju nastavljeni radovi na obnovi teško oštećenih sustava za hlađenje u reaktorima NE Fukushima. Vlada premijera Naoto Kana baš nema sreće s katastrofom u Fukushimi. Posljednji je potres uslijedio samo dan nakon što je objavljena procjena da će potpuni popravak nuklearke biti moguć tek za jedno desetljeće. Tepco je priznao da će zamjena rastaljenih gorivih šipki u nuklearnim reaktorima biti moguća tek 2021., što bi značilo da će se okolno stanovništvo, koje je moralo bježati zbog opasnosti od radijacije, tek tada moći sigurno vratiti. Japanski premijer Naoto Kan, govoreći o štetama prirodne katastrofe iz ožujka, izjavio je za NHK da će potpuno uklanjanje svih šteta biti potrebno nekoliko desetljeća. Samo za krpanje reaktora koji su nakon potresa propuštali potrošeno je oko milijardu eura.

Kobe je bio mačji kašalj

DPA je u subotu prenijela procjenu da ukupne štete iznose 220 milijardi eura, što je čak 2,5 puta više od šteta iz potresa u Kobeu 1995. Ovime potres iz ožujka 2011. postaje najskuplji u povijesti čovječanstva. O kakvim je štetama riječ pokazuje i to što će samo zbog njih Japan, treća najmoćnija ekonomija svijeta, ove godine imati pola posto manji gospodarski rast nego što bi ga imao da potresa nije bilo. Posljedice nuklearne katastrofe jako se osjećaju i na političkom planu. Nakon potresa 140.000 građana moralo je bježati iz zone u kojoj je proglašena nuklearna opasnost. Danas je 80% Japanaca žestoko protiv proizvodnje električne energije iz nuklearke, a posebno protiv ponovnog puštanja u pogon oštećenih reaktora. Vladinim izvještajima o radijaciji sve se manje vjeruje.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
00:22 11.07.2011.

Simi Valley Kalifornia, a 45 minuta od Los Angelesa. Tu je bila 1959 najveca nuklearna nesreca u povijesti USA. Kolicina radijacije koja je usla u okolis i atmosferu bila je 240 puta veca od one 3-Mile Island. A jeste lite li vi culi za tu nesrecu ??????????????? ha,ha,ha Radijacija unistava i mutira DNK a to je ono sto nas cini ljudskom vrstom.U Cernobilju su zacimentirali (sa 600,000 radnika) oko 150 tona radioaktivnog materijala. Pola Cezija-137 je prilikom eksplozije pobjeglo u atmosferu.Posljedice se i danas osjecaju.Ali vec danas je to potrebno popravljati. Smatra se da je je u Fukusimi oko10,000 tona radioaktivnog materijala. Vec barem 20 godina svijetu je poznato da jedna eksplozija nuklearnog reaktora moze zagaditi vise od pola nase planete...Kaku - We Came Close To Losing Northern Japan - Vid

LI
Libela
01:55 11.07.2011.

Ispuštanje a ne otpuštanje. To release nije to fire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije