Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŽAN PORAST NAPETOSTI

Tko je ubio kćer Putinova prijatelja? Bivši ruski dužnosnik tvrdi da zna tko joj je presudio

Darya Dugina
Foto: REUTERS
1/3
22.08.2022.
u 10:27

Još uvijek nije jasno je li stvarna meta bila Darya Dugina ili njezin otac. Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, rekla je da bi Kijev trebalo optužiti za državni terorizam, ako je napad organizirala Ukrajina

Otvorena je istraga o eksploziji automobila nedaleko od Moskve u kojoj je ubijena kći bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Darya Dugina. Za napad nitko nije preuzeo odgovornost, a ukrajinski dužnosnici niječu da je Kijev igrao ikakvu ulogu u tom ubojstvu. 

Kako je istraga do sada pokazala bomba je vjerojatno bila postavljena u automobilu, pa se napad smatra unaprijed planiranim ubojstvom. 

Njezin otac Aleksandar Dugin godinama je pozivao Rusiju da proširi svoj teritorij i ponovno uspostavi svoje carstvo zauzimanjem Ukrajine. I ona sama dugo je bila glasna zagovornica euroazijstva, glasno je podržavala jedinstvena obilježja ruskog nacionalizma njezina oca. Podržavala je rat u Ukrajini i objavljivala redovite komentare na proruskim web stranicama pod pseudonimom Daria Platonova.

Bila je i čest gost na državnoj TV, a u nedavnom TV intervjuu rekla je kako Rusija pokušava spasiti Ukrajince od nacista koji vode vladu. "Ukrajina je izgubila jedinstvo svoje nacije", rekla je. ''Pojavila se gomila bandi s agresivnim tendencijama, s agresivnim ideologijama i apsolutnom rusofobijom'', rekla je zaključivši kako bi Rusija u Ukrajini trebala biti oštrija i manje praštati, piše The Wall Street Journal

Vlade Velike Britanije i Sjedinjenih Država uvele su joj sankcije u srpnju navodeći kako se radi o ''istaknutoj suradnici Putina koja širi dezinformacije o Ukrajini i ruskoj invaziji na tu zemlju''.

Foto: REUTERS/Ann Wang

"Ukrajina nema veze s jučerašnjom eksplozijom jer mi nismo kriminalna država poput Rusije", rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Još uvijek nije jasno je li stvarna meta bila Daria Dugina ili njezin otac. Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, rekla je da bi Kijev trebalo optužiti za državni terorizam, ako je napad organizirala Ukrajina. Nedugo nakon napada pristaše Aleksandra Dugina pozvali su na odmazdu protiv Ukrajine. ''Treba napasti centre za donošenje odluka!'', napisala je na Telegramu jedna od urednica ruske televizijske kuće RT. 

No kako se bliži dan neovisnosti Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je još tijekom vikenda kako svi trebaju biti svjesni činjenice da bi Rusija ''ovaj tjedan mogla učiniti nešto posebno gadno''. Napetosti dodatno rastu zbog napada na vojnu infrastrukturu na Krimskom poluotoku pod ruskom kontrolom i na ruskom teritoriju blizu granice s Ukrajinom. Ovo ubojstvo, za koje Rusija pokušava optužiti Ukrajinu ne doprinosi njihovom smanjenju. 

Dužnosnici u Kijevu upozoravaju kako bi Rusija mogla izvesti nove napade koji bi se poklopili s Danom neovisnosti u srijedu, državnim praznikom koji će se održati po prvi put od početka ruske invazije u veljači. Svako veliko okupljanje stvara moguću metu, upozoravaju, što znači da vojne parade iz prošlosti ne dolaze u obzir, a ne očekuju se ni službene proslave tijekom ovogodišnje obljetnice. Neke regije u Ukrajini čak uvode 36-satni policijski sat, kako bi spriječili veća stradanja za vrijeme Dana neovisnosti. 

''Uočili smo rastući otpor u Rusiji''

Bivši ruski državni dužnosnik tvrdi da je za ubojstvo Darie Dugine odgovorna Armija nacionalne republike (NRA).  ''Ovu akciju kao i mnoge druge izravne partizanske akcije koje su proteklih mjeseci provedene na teritoriju Rusije, izvela je Nacionalna republička armija”, tvrdi bivši zamjenik ruske Državne dume. "Povezali smo se s njezinim borcima, uočili smo rastući otpor u Rusiji'', javlja Newsweek

''Predsjednika Putina proglašavamo uzurpatorom vlasti i ratnim zločincem koji je izmijenio Ustav, pokrenuo bratoubilački rat između slavenskih naroda i poslao ruske vojnike u sigurnu i besmislenu smrt'', stoji u manifestu na Telegram stranici NRA. "Siromaštvo i lijesovi za jedne, palače za druge - bit je njegove politike. Obespravljeni ljudi imaju pravo pobuniti se protiv tirana", piše u tom manifestu. "Putina ćemo svrgnuti i uništiti! Naš cilj je zaustaviti uništavanje Rusije i njezinih susjeda, zaustaviti aktivnosti šačice kremljskih biznismena koji su isisali bogatstvo našeg naroda i danas čine zločine unutar i izvan zemlje'', nastavlja se u tom tekstu.

 

 

Komentara 11

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
12:18 22.08.2022.

Bond James Bond

Avatar Bill Carson
Bill Carson
10:46 22.08.2022.

Opasnim ljudima i mafijašima baš i nije najbolje eliminirati potomke. Otkrije se identitet počinitelja, a onda ih nitko živ neće spasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije