Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Smrt' u Veneciji: Ovo je bez turista mrtav grad

Ima i onih koji unatoč krizi misle drugačije. Na velikom plakatu izvješenom na jednoj zgradi piše: "Siti smo noćenja s doručkom!"
19. svibnja 2020. u 09:48 1 komentara 654 prikaza
Gondoliers resume their service on the Grand Canal as Italy eases some more of the lockdown measures put in place during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Venice
Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Sa slavnoga Trga svetog Marka nestali su i golubovi. Zašto bi dolazili kad ih nema tko hraniti? Otjerani koronavirusom, inozemni turisti napustili su Veneciju, jedan od najdražih im talijanskih gradova. Mnogi mještani žele da se vrate.

"Venecija je bez turista mrtav grad", kaže 66-godišnji gondolijer Mauro Sambo, koji se tim poslom bavi od 1975. 

"Čak i s ovim mjerama popuštanja, tko će na plovidbu gondolom? To rade stranci, ne domaći", pripovijeda bradati gondolijer čisteći svoju gondolu usidrenu u blizini Duždeve palače. Talijanska vlada najavila je da će granice otvoriti tek 3. lipnja.

Ribice u kanalima Venecije POSLJEDICA Stanovnike Venecije iznenadile ribice u kanalu: 'Ovako nešto nikad nisam vidio'

Oko Canala Grande mrtva je tišina. Ukrašene palače s obje strane kanale, luksuzni hoteli i kulturne institucije zatvorene su. 

Turizam u talijanskom BDP-u sudjeluje s 13 posto. U tom sektoru je i 15 posto svih radnih mjesta u zemlji. U Veneciji je to mnogo izraženije. Čak 65 posto građana radi u turizmu. 

Gondoliers resume their service on the Grand Canal as Italy eases some more of the lockdown measures put in place during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Venice | Autor : MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Gondoliers resume their service on the Grand Canal as Italy eases some more of the lockdown measures put in place during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Venice A woman boards a gondola as gondoliers resume their service on the Grand Canal while Italy eases some more of the lockdown measures put in place during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Venice, Italy, May 18, 2020. REUTERS/Manuel Silvestri MANUEL SILVESTRI

"Utjecaj koronavirusa na inozemne dolaske, koji čine 85 posto turizma u gradu, pogubniji je nego u drugim odredištima koji imaju više domaćih od stranih turista", rekla je Paola Mar iz gradskog turističkog ureda. 

Preživjet ćemo

"Ovo je rat, a preživjeli smo ratove i prije", tvrdi 47-godišnji građevinar Francesco Pecin. "Prebrodit ćemo ovo zahvaljujući našem poduzetničkom duhu", dodaje Pecin kojeg su novinari zatekli u šetnji pokraj Mosta uzdaha. "Ali turizam nam je nužan."

S njim se slaže i 61-godišnji zlatar Enrico Facchetti. "Grad svoje gospodarstvo temelji na turizmu. Možda je to pogreška, no nismo imali izbora".

Požar u tvornici kemikalija kod Venecije EKOLOŠKA KATASTROFA VIDEO Strašan požar u Veneciji: Gori tvornica boja i lakova, toksični dim širi se gradom

Venecija je kroz svoju povijest bila otvoren grad. Njezina maritimna ekonomija prihvaćala je trgovce svih vrsta i ta je otvorenost gradu donijela napedak i prestiž.

"Povijesno, Venecija je svjetski, kozmopolitski grad", kaže Facchetti. "Pogledajte ovu baziliku", dodaje pokazujući na ckrvu svetog Marka. "Ona je u bizantskom stilu, brončani konji na zabatu stigli su iz Carigrada". 

A woman walks with her dogs in St Mark's Square as Italy eases some of the lockdown measures put in place during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Venice | Autor : MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL A woman walks with her dogs in St Mark's Square as Italy eases some of the lockdown measures put in place during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Venice A woman walks with her dogs in St Mark's Square as Italy eases some of the lockdown measures put in place during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Venice, Italy May 18, 2020. REUTERS/Manuel Silvestri MANUEL SILVESTRI

Ima i onih koji unatoč krizi misle drugačije. Na velikom plakatu izvješenom na jednoj zgradi piše: "Siti smo noćenja s doručkom!".

Vlasti godinama zanemaruju svoje građane. Venecija sa širim gradskim prstenom ima 260 tisuća stanovnika, ali od toga ih manje od petine živi u povijesnom centru.  Odljev stanovnika na kopno, gdje su cijene niže, a život ugodniji, ne prestaje. Čak je i na otoku Muranu, slavnom po proizvodnji stakla, jedan staklarski obrt pretvoren u hotel-restoran. 

"Nema više tradicionalnih zanata", kaže poduzetnik Dimitri Tiozzo. Unatoč svim prigovorima, povratak turista je prioritet, kaže Mar. 

Prisjetila se i povijesno visokih poplava s kraja prošle godine, koje su gradu nanijele milijune eura štete. 

"Ovaj grad pati od studenoga", rekla je. 

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Tihomir65:

    'Smrt' u Veneciji: Ovo je bez turista mrtav grad, Dobro je da nije Dubrovnik i mnogi naši gradovi nisu jer Hrvat-ine su naučili da prežive bez igdje ikoga samo jadni Talijani to ne mogu neznanju i zato plačem i jako ... prikaži još!jako sam tužan .... jedna je stvar da su bijeda počevši od vladajućih do onih koji su zaduženi za strategiju katastrofa . Zbog pišljive gripe da strada toliko ljudi je dokaz idio*skog sistema koji nije spreman na što, AKO, ne mogu ako se dogodi da a moram da preživim pa i najmanje 3 godine . Takav sustav osiguranje mora da postoji barem tu u Demokraciji i EU jer to je ipak NATO-pomislio sam !! Znam i zašto tako što i ne postoji pa i da nasa neprijatelj podari sa par otrova i par pravih ala Ebola i sl.. virusa nema nas ..Ne treba ništa ni maske Jasno je da se ako se planira opcija rat sa nuklearnim potencijalima u EU iz EU =NATO i Rusija i tu ne treba i nema potrebe za bilo kakvim osiguranjem za mjesec dana jer zna se da je sve riješeno najkasnije za samo nepunih tjedan dana.......