Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNE STATISTIKE Ove je godine u traktorskim nesrećama poginulo čak 27 osoba, a sezona radova je u jeku

Smrt pod traktorom

crn-traktor-txt.jpg
import
15.09.2005.
u 17:58

U posljednjih mjesec dana poginulo je čak osam traktorista, što je nastavak crnog niza koji se ponavlja svake godine i počinje s proljetnim radovima te traje sve do početka prosinca i zaleđenja tla. Josip Konc (45), koji je u ponedjeljak poginuo u međimurskom naselju Donji Koncovčak, tipičan je primjer kako stradaju traktoristi. Traktorom je zahvatio bankinu te se prevrnuo i pao u jarak.

Stari traktori
Budući da su naši traktori većinom još starijih marki bez zaštitne kabine, takvo prevrtanje najčešće, u čak 70 posto slučajeva, završi smrću. K tome, nesretni Josip Konc navodno je bio i pod utjecajem alkohola.

Prema policijskim statistikama u posljednjih pet godina stradalo je čak 123 traktorista, ali tu brojku treba uzeti s rezervom, jer u nju nisu uključeni oni koji su poginuli u polju ili šumi, jer se to broji kao nesreće na radu, o čemu nitko ne vodi statistiku. Osim udarca u bankinu i vožnje pod utjecajem alkohola, traktori se često prevrnu prilikom okretanja sijena na neravnim livadama ili kad vozači izgube nadzor na strmim nizbrdicama.

U šumama traktoristi često precijene mogućnosti svoga traktora te trupcima neravnomjerno preopterete prikolicu ili na neravnu terenu pokušavaju sajlom povući predebeli trupac ili panj te se prevrnu ili se traktor "nadigne" na prednje kotače, a vozač padne pod njih. Brdoviti krajevi opasni su i zbog odrona zemlje na rubu neograđenih puteva i strovaljivanja u provaliju, posebno u zavojima.

Prema statistikama Večernjeg lista u nesrećama na radu godišnje strada prosječno 40 traktorista, što je još gora brojka od stradanja traktorista u prometu.

Stradavaju i suvozači
Osim vozača često stradaju i suvozači koji se nepropisno voze na rudu ili drvima pa padnu, poput Julijane Jurković (39) iz Vugrišinca, koju je na neregistriranom i neispravnom traktoru vozio suprug, kojemu je nakon ženine pogibije u krvi izmjereno 3,35 promila alkohola. Veliki neoprez pokazao je i Jozo R. (72) iz Topolina koji je zapalio strnjak pa ga krenuo zaoravati da spriječi širenje vatre na susjedna polja te pri tome stradao od plamena.

Najtragičniji ovogodišnji primjer svakako je pogibija 2-godišnje djevojčice u Leskovcu pored Varaždinskih toplica, koju je početkom prošlog mjeseca krečući se traktorom unatrag po zajedničkom dvorištu zadnjim kotačem pregazio stric djetetovog oca.


U brojkama

Prosječna starost: 52
Poginuli traktoristi uglavnom su starije dobi
Smrtnost:70
Postotak smrtnosti u nesrećama s traktorom
Požega najgore: 8
Broj mrtvih traktorista u protekle tri godine
Mrtvih u 2005: 27
Poginuli u svim vrstama traktorskih nesreća


Najčešći razlozi pogibija

Kotač zahvati bankinu i traktor sleti u jarak. Prevrtanje s okretanjem sijena na strmoj livadi. Vozač gubi nadzor na nizbrdici. Prevrtanje s prenatovarenom prikolicom s drvima. Slijetanje niz strminu u zavoju. Prevrtanje kod izvlačenja drva i panjeva iz šume. Odron ruba ceste zbog težine traktora. Traktoristi najviše stradavaju u zapadnoj Slavoniji, Moslavini, Podravini, Prigorju, Zagorju, Samoborskom gorju i Pokuplju. Požeška je kotlina najopasnije mjesto, a slijede je okolica Križevaca i Grubišnog Polja. Na jugu opasna je okolica Gospi?a i Ogulina te Sinjska krajina.


Broj stradalih

Prema MUP-ovim statistikama od 2000. godine do srpnja 2005. godine u prometnim je nesrećama poginulo 123 traktorista, godišnje između 15 i 25. Ozlijeđeno je 1022 traktorista, od čega teško 322 godišnje između 43 i 76. U istom razdoblju traktoristi su skrivili 3729 prometnih nesreća, u kojima je poginulo 115 osoba, dok ih je teško ozlijeđeno 335. Prema Večernjakovim statistikama, u nesrećama na radu 2003. godine poginulo je 38 traktorista, 2004. godine 43, a 2005. godine do rujna 21.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije