Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Medijski kodeks

Smjernice kako medijski pratiti nasilje nad ženama

Potpisan medijski kodeks
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
09.03.2019.
u 09:29

Zaštititi identitet žrtve, ne fokusirati se na izgled i ponašanje žrtve, ne nagađati o motivima nasilja, ne objavljivati nagađanja susjeda

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, u suradnji sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, predložila je Medijski kodeks, vodič za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju nad ženama i femicidu, koji je predstavljen jučer u Novinarskom domu, kada ga je potpisalo i prihvatilo 12 hrvatskih medija.

Senzibilizirano izvještavanje

– Od 2013. do 2018. godine ubijeno je 97 žena, a njih 51 ubili su supruzi, bivši supruzi ili partneri. Dvije dubinske analize medijskog načina izvještavanja o nasilju nad ženama i femicidu, koje smo proveli na više od 4500 članaka u razdoblju od 2012. do 2016. godine, pokazale su trendove u medijskom načinu izvještavanja. Neki od njih otkrivaju propuste i kršenja etičkih novinarskih standarda, a drugi su rezultat rodnih stereotipa – kazala je Višnja Ljubičić i dodala da je nakon uvida u načine izvještavanja o nasilju nad ženama i femicidu te provedenom javnom raspravom s medijskim djelatnicima formulirano 20 smjernica za senzibilizirano izvještavanje medija o nasilju nad ženama, nasilju u obitelji te femicidu.

One glase: promatrati nasilje prema ženama u kontekstu njegove rodne utemeljenosti; istaknuti da je za nasilje prema ženi uvijek odgovoran nasilnik i ne sugerirati krivnju žrtve; referirati se na zakonske odredbe, relevantnu statistiku nasilja prema ženama i rezultate istraživanja; za komentar kontaktirati kompetentne sugovornike koji imaju iskustva rada sa žrtvama ili se bave problematikom nasilja prema ženama; ne služiti se pojmovima koji iskrivljuju značenje nasilja; zaštititi identitet žrtve; ne fokusirati se na izgled i ponašanje žrtve; poštovati dostojanstvo žrtve i ne iznositi intimne detalje iz njezine prošlosti te ne opisivati krvave detalje femicida; ne iznositi detalje iz prošlosti počinitelja; ne koristiti senzacionalističke izraze za počinitelja i nasilje; ne prikazivati nasilje na zabavan, humorističan način i ne koristiti izraze simpatije prema počinitelju; ne dovoditi nasilje prema ženama u kontekst ljubavi; ne uključivati pretpostavke i nagađati o motivima nasilja; ne pronalaziti opravdanja za počinjeno nasilje ili femicid; ne objavljivati nagađanja susjeda, poznanika, članova obitelji koja ne rasvjetljavaju slučaj; informirati o institucijama i civilnim udrugama koje pružaju zaštitu i savjetovanje žrtvama; tekstovi i oprema tekstova trebaju biti u skladu sa zaštitom privatnosti i dostojanstva žrtve; istražiti i objektivno prezentirati provjerene činjenice; objavljivati analitičke tekstove o rodno utemeljenom nasilju te načinima prevencije i suzbijanja nasilja; osvješćivati o stereotipima i seksizmu te informirati o svim zakonskim izmjenama i rezultatima istraživanja o nasilju prema ženama.

Zajednička suradnja

Smjernice su jučer potpisali predstavnici 24 sata, Glasa Slavonije, NG Buntovnika, Jutarnjeg lista, Hine, Index.hr-a, N1 televizije, Novog lista, Tportala, TV Jabuke, Z1 Televizije i Večernjeg lista. Upitana kako to da među potpisnicima nema nijedne nacionalne televizije, pravobraniteljica je uzvratila: “Iako smo svima poslali prijedlog Kodeksa i poziv na potpisivanje, od Nove TV i RTL-a nismo dobili nikakvo uzvratno objašnjenje, a ni od HRT-a nije stiglo nikakvo očitovanje”.

Kodeks je potpisao i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ističući suradnju svih nadležnih institucija, civilnih udruga i medija, Kodeks su podržali i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, Kristian Turkalj iz Ministarstva pravosuđa te šefica Odbora za ravnopravnost spolova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Komentara 2

Avatar VinkoL
VinkoL
11:31 09.03.2019.

I odmah sve svjetske institucije, od UNa do Strasbura obavijestiti ako slučajno policajac ženu zatraži osobnu iskaznicu, ili, nedaj Bože, vozačku.

SZ
slaven.zadravec
10:21 09.03.2019.

Posebni kodeksi za neke teme nisu u skladu s profesionalnim, analitičkim novinarstvom. Za sve teme trebaju vrijediti isti profesionalni standardi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije