Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Smisao kondoma može se objasniti na prihvatljiv način

Djeci se mora dati psihološki primjenjiv način da shvate što ih okružuje i da izgrade vlastiti stav
14. prosinca 2012. u 12:00 115 komentara 209 prikaza
Obitelj Mladar
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Apsolutno smo za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole i zasigurno nismo rijetki koji tako misle – govori Henrieta Mladar, 41-godišnja diplomirana elektrotehničarka, majka sedmogodišnjeg Luke i jedanaestogodišnjeg Viktora.

– Djeca su suočena s promjenama na sebi i oko sebe, a okruženje ih svakodnevno bombardira neprimjerenim sadržajima. Stoga im je važno pružiti informaciju kako bi bili u stanju razvijati svoj stav – kaže ova zagrebačka Osječanka. Zbog brzine života i okolnosti koje djecu okružuju, dostupnosti baš svakog sadržaja i teme putem televizije i interneta, objašnjava, djeci se mora dati psihološko primjenjiv način da prihvate i shvate sve što se oko njih događa i da izgrade što pravilniji i zdraviji stav. Društvo se razvija puno brže nego što ga prati odgoj pa i vjeronauk, dodaje, i neprihvatljivo je, smatra, praviti se lud prema stvarima koje su tu.

Previše prašine

– Ne znam kako će se točno provoditi sadržaj spolnog odgoja, ali sigurna sam da postoji način da se djeci na prihvatljiv, a ne na vulgaran način objasne činjenice o, primjerice, kondomu. I najbolja ideja može biti odvratna prezentira li se loše. Homoseksualnost se neće, uvjerena sam, propagirati, ali će se djeci objasniti nešto, a ona, na kraju, moraju napraviti svoj izbor. S obzirom na to da je riječ o malom broju sati koji su razdijeljeni na nekoliko predmeta, to nije velika promjena u nastavnom programu i prašina koja se zbog toga diže pretjerana je. Mislim da ima primjera u Europi koji na prihvatljiv i zanimljiv način djeci prezentiraju za život važne osobine i ljudske vrijednosti, koje im pomažu u vlastitom formiranju – kaže Henrieta.

Sadisti za šest dana

Kao odličan primjer navodi nedavni obiteljski posjet amsterdamskom Znanstvenom centru Nemo, koji dnevno pohode tisuće mališana i tinejdžera. Na vrlo lijep, zanimljiv i pametan način ondje se, po etažama primjerenim različitim uzrastima, djeci približavaju znanstvene spoznaje i pokusi, preko promjena na tijelu do psiho-socioloških promjena u društvu. Nju i supruga Miru, također diplomiranog elektrotehničara, dojmila se prezentacija o oblicima tolerancije, točnije, film koji govori o činjenici da je, zahvaljujući autoritetu i okolini kojoj to odjednom postane prihvatljivo, na tisuće ljudi pristalo na ubijanje onih koji su različiti.

– Američki eksperiment u kojem su studenti podijeljeni na zatvorenike i zatvorske čuvare trebao je trajati dva mjeseca, ali je trajao šest dana jer su čuvari postali sadisti. Djeca nakon toga shvate da mimo svakog autoriteta moraš ipak sam odlučiti o svojim postupcima, kao i činjenicu da smo svi i dobri i zli – zaključuje Henrieta.

>>Kardinal Bozanić: Zdravstveni odgoj je opasan i razara čovjeka

Tri “za” obitelji Mladar Ne

Tri “za” obitelji Mladar

Neprimjereni sadržaji

Djeca su okružena neprimjerenim sadržajima, stoga im je važno pružiti informaciju kako bi bili u stanju razvijati svoj stav

Kondom

Sigurno postoji prihvatljiv način da se djeci objasne činjenice o kondomu, umjesto da to bude vulgarno

Homoseksualnost

Uvjereno smo da se u školi neće propagirati homoseksualnost, već će se reći da postoji, što je i činjenica

Dino Rađa
'NEMOJ DA TI PUNE GLAVU'
Dino Rađa: Obišao sam Auschwitz, Bleiburg, Jasenovac, Ovčaru i nije mi jasno...
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • melanija:

  @gump fizika, matka i kemija nemaju veze s propagiranjem bolesti pod normalno ponasanje.

 • melanija:

  i svakom genijalcu kojem je pederluk normalna pojava, zelim barem dvoje takve djece. da se malo lijece od licemjerja

 • Avatar sjeverozapad
  sjeverozapad:

  U zd odgoju ima i drugih tema osim sexa, a svi ste se uhvatili sexa, očito je to još uvijek tabu tema kod nas i najbolje da govorimo djeci da ih je roda donijela ili da su začeta po duhu ... prikaži još! svetom, radi se tu i o opasnostima droga, alkohola i drugih ovisnosti te još puno toga pozitivnog, neznam kome to odgovara da mu dijete bude neinformirano o situacijama koje im dolaze u budučnosti