Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjesto na vulgaran

Smisao kondoma može se objasniti na prihvatljiv način

Obitelj Mladar
Željko Hladika/PIXSELL
14.12.2012.
u 12:00

Djeci se mora dati psihološki primjenjiv način da shvate što ih okružuje i da izgrade vlastiti stav

Apsolutno smo za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole i zasigurno nismo rijetki koji tako misle – govori Henrieta Mladar, 41-godišnja diplomirana elektrotehničarka, majka sedmogodišnjeg Luke i jedanaestogodišnjeg Viktora.

– Djeca su suočena s promjenama na sebi i oko sebe, a okruženje ih svakodnevno bombardira neprimjerenim sadržajima. Stoga im je važno pružiti informaciju kako bi bili u stanju razvijati svoj stav – kaže ova zagrebačka Osječanka. Zbog brzine života i okolnosti koje djecu okružuju, dostupnosti baš svakog sadržaja i teme putem televizije i interneta, objašnjava, djeci se mora dati psihološko primjenjiv način da prihvate i shvate sve što se oko njih događa i da izgrade što pravilniji i zdraviji stav. Društvo se razvija puno brže nego što ga prati odgoj pa i vjeronauk, dodaje, i neprihvatljivo je, smatra, praviti se lud prema stvarima koje su tu.

Previše prašine

– Ne znam kako će se točno provoditi sadržaj spolnog odgoja, ali sigurna sam da postoji način da se djeci na prihvatljiv, a ne na vulgaran način objasne činjenice o, primjerice, kondomu. I najbolja ideja može biti odvratna prezentira li se loše. Homoseksualnost se neće, uvjerena sam, propagirati, ali će se djeci objasniti nešto, a ona, na kraju, moraju napraviti svoj izbor. S obzirom na to da je riječ o malom broju sati koji su razdijeljeni na nekoliko predmeta, to nije velika promjena u nastavnom programu i prašina koja se zbog toga diže pretjerana je. Mislim da ima primjera u Europi koji na prihvatljiv i zanimljiv način djeci prezentiraju za život važne osobine i ljudske vrijednosti, koje im pomažu u vlastitom formiranju – kaže Henrieta.

Sadisti za šest dana

Kao odličan primjer navodi nedavni obiteljski posjet amsterdamskom Znanstvenom centru Nemo, koji dnevno pohode tisuće mališana i tinejdžera. Na vrlo lijep, zanimljiv i pametan način ondje se, po etažama primjerenim različitim uzrastima, djeci približavaju znanstvene spoznaje i pokusi, preko promjena na tijelu do psiho-socioloških promjena u društvu. Nju i supruga Miru, također diplomiranog elektrotehničara, dojmila se prezentacija o oblicima tolerancije, točnije, film koji govori o činjenici da je, zahvaljujući autoritetu i okolini kojoj to odjednom postane prihvatljivo, na tisuće ljudi pristalo na ubijanje onih koji su različiti.

– Američki eksperiment u kojem su studenti podijeljeni na zatvorenike i zatvorske čuvare trebao je trajati dva mjeseca, ali je trajao šest dana jer su čuvari postali sadisti. Djeca nakon toga shvate da mimo svakog autoriteta moraš ipak sam odlučiti o svojim postupcima, kao i činjenicu da smo svi i dobri i zli – zaključuje Henrieta.

>>Kardinal Bozanić: Zdravstveni odgoj je opasan i razara čovjeka

Komentara 115

ME
melanija
14:21 14.12.2012.

@gump fizika, matka i kemija nemaju veze s propagiranjem bolesti pod normalno ponasanje.

ME
melanija
14:22 14.12.2012.

i svakom genijalcu kojem je pederluk normalna pojava, zelim barem dvoje takve djece. da se malo lijece od licemjerja

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
13:28 14.12.2012.

U zd odgoju ima i drugih tema osim sexa, a svi ste se uhvatili sexa, očito je to još uvijek tabu tema kod nas i najbolje da govorimo djeci da ih je roda donijela ili da su začeta po duhu svetom, radi se tu i o opasnostima droga, alkohola i drugih ovisnosti te još puno toga pozitivnog, neznam kome to odgovara da mu dijete bude neinformirano o situacijama koje im dolaze u budučnosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije