Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDAN PSIHOLOGIJE Što je potrebno za bolji život

Smijehom, druženjem i sportom protiv stresa

20.02.2009.
u 18:18

Društvo psihologa Krapinsko-zagorske županije utemeljeno je prije tri godine. U sklopu obilježavanja 56. obljetnice Hrvatskog psihološkog društva, Tjedan psihologije održan je i u našoj županiji.

Ja i stres
- Kod nas je zaposleno tek nešto više od trideset psihologa, a primjerice u Istarskoj županiji radi više od 120 psihologa. Jedan od važnih ciljeva Tjedna psihologije je razotkrivanje mita da samo osobe s ozbiljnim poremećajima mentalnog zdravlja posjećuju psihologe, što je, nažalost, vrlo često stereotipno gledanje na psihologiju i posao psihologa - kaže Ljerka Tuđa Družinec, predsjednica Društva psihologa.

U krapinskoj srednjoj školi na više je načina psihologija približena učenicima, profesorima i zainteresiranim roditeljima, koji su imali priliku doznati kako lakše komunicirati sa svojim djetetom. Uz pomoć Brankice Čavužić, učenici trećeg razreda Jelena Bračević, Tina Sinković, Marko Kunštek i Filip Erceg o stresu i kako se s njim nositi razgovari su s učenicima drugog razreda. Učenici su otkrili da stres osjećaju uoči ispita. Naučili su tehniku opuštanja, što će im olakšati to stanje.

Što su učenici naučili
No, učenici su naučili da je potrebno znati suočiti se s problemom, prepoznati ga i riješiti. Ako su to loše ocjene, nema puno filozofije, treba sjesti i naučiti. Treba se okrenuti prijateljima, smijati se družiti, razgovarati o tome što te muči, baviti se sportom. Bijeg u samoću i od problema ne donosi ništa.

U školu su se rado odazvali i bivši učenici, danas studenti psihologije Tomica Vincelj, koji studira na Filozovskom fakultu, i Željko Sitar, student na Hrvatskim studijima. Približili su pojam psihologije mlađim učenicima od koji će neki možda odabrati taj studij. Prema riječima Brankice Čavužić, želja je bila da mladi nauče nešto novo. Da budu opušteni i na prvom i na zadnjem satu. U radionicama je sudjelovalo 150 učenika. Razgovori o svagdanjim problemima koje muče mlade, poput školovanja, ljubavnih jada, smrti u obitelji, prijateljstva i ostalog zainteresirali su učenike, pa su tako neki poželjeli da takvih susreta i razgovora bude još.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije