Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'krajnja nužda'

Smije li se razbiti prozor automobila ako je u njemu zatvoreno dijete ili kućni ljubimac? Donosimo odgovor

The 145th Westminster Kennel Club Dog Show at Lyndhurst Mansion in Tarrytown, New York
EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
20.06.2021.
u 14:55

Nitko ne može garantirati kako će sud, ako se protiv vas pokrene postupak, suditi

Provaljivanje i razbijanje prozora na tuđem vozilu u normalnim okolnostima nije dozvoljeno, no situacija može biti drugačija ako je u njemu na velikoj vrućini zatvoreno dijete ili kućni ljubimac

Ako je u vozilu netko, prema vašoj procjeni, životno ugrožen, treba obavijestiti policiju i hitnu. Smatrate li da bi situacija do dolaska službi mogla biti kobna te se pitate možete li razbiti prozor, važno je znati za postojanje instituta u pravu koji se zove krajnja nužda.

Prema tom institutu, isključena je protupravnost djela počinjenog radi toga da se od sebe ili drugoga otkloni istodobna opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako je učinjeno zlo manje od onoga koje je prijetilo. Nije kriv tko počini protupravnu radnju da bi od sebe ili drugoga otklonio istodobnu neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti ako zlo koje je počinjeno nije bilo nerazmjerno teže od zla koje je prijetilo i ako nije bio dužan izložiti se opasnosti. Ako je takva osoba bila dužna izložiti se opasnosti, može se blaže kazniti, pojašnjava Revija HAK

Iako je zdravlje djeteta puno važnije od razbijenog prozora, nitko ne može garantirati kako će sud, ako se protiv vas pokrene postupak, suditi. Svaka je situacija individualna te u konačnici sve ovisi o procjeni okolnosti slučaja. 

VIDEO Apel liječnika: Ne ostavljajte dijete u autu čak i ako samo idete do kioska!

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar B.Geserit
B.Geserit
15:41 20.06.2021.

Kad bi me budala i tužila ja bih protutužbu.

MI
minolta
23:51 20.06.2021.

Što god radite sjetite se da pravda i pravo nisu isto. Zatvorite će te ako razbiješ prozor, a bogami i ako ne razbiješ. Ne ispituj, ne talasaj, ne razmišljaju, šuti radi i plati porez da pojedinci mogu dobro živjeti.

KA
Kakroun
16:16 20.06.2021.

Najbolji su mi komentari ovih internet ratnika 🤣🤣🤣. Sve nabrijano na portalu VL. Ja bi, ja ću, samo probaj, da te vidim, reći tko si, gdje si....... Hajde decki pivo u ruku, djevojku ispod ruke pa na kupanje negdje da se malo ohladite 🤣🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije