Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vidjela sam jasno lice smrti, zato znam što je život. Budite podrška potrebitima'

Jedna korisnica na Facebooku napisala je iznimno emotivnu objavu nakon što su se neki smijali vijesti o proboju koronavirusa u Kliniku za tumore KB-a Sestara milosrdnica.
21. listopada 2020. u 08:54 10 komentara 4920 prikaza
pricalice
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Prije nekoliko dana vijest o proboju koronavirusa u Kliniku za tumore KB-a Sestara milosrdnica u Zagrebu mnoge je zabrinula i rastužila, dok je bilo i onih koji su se na društvenim mrežama nasmijali na tu informaciju.

Koronavirus koronavirus u hrvatskoj U Splitsko-dalmatinskoj županiji 177 novooboljelih. Zagreb ima 337 novih slučajeva

Kako je u spomenutoj bolnici i dječja onkologija na kojoj se liječe najmlađi teško bolesni pacijenti, jedna korisnica na Facebooku napisala je iznimno emotivnu objavu koju prenosimo u cijelosti:

“Nikad ne spominjem i ne pišem o tom dijelu života. Zametnula sam sjećanja negdje u tamne hodnike podsvijesti. Nemam ni jednu njenu sliku od 2. do 6. mjeseca provedenih u bolnici.

Negdje sam čuvala zadnju koju nisam izbrisala. Badnja noć, ona i ja pored bora zagrljene u hodniku bolnice čekamo Božić. Mrak, tišina i bor koji svijetli. Ledena ljepota i nesrazmjer svjetla i mraka. Ja visoka 1.70 i pedeset i koje kilo. Izbrisala sam i nju.

Video – Igor Štagljar otkrio koliko će nam još trebati da pobijedimo virus: Toliko se još možemo strpiti

 

Godinama poslije zaobilazim KB Zagreb, vozim drugim ulicama. Slike sam izbrisala na kompjutoru, no spavaju one u mojoj glavi. Vidjela sam svijet bolesne djece. Vidjela sam mjesta gdje smrt možeš napipati. Vidjela sam glave djevojčica bez kose, mršava tijela koja se grče dok povraćaju zbog kemoterapije.

Vidjela sam majke koje dežuraju na tvrdim bolničkim stolicama. Vidjela sam zelenom plahtom zamotano tijelo od 85 centimetara kojeg odnose liftom u mrtvačnicu. Na ceduljici je pisalo Zvonimir. Svima pamtim imena.

Zagreb: Alemka Markotić dolazi u banske dvore RENATA RAŠOVIĆ Govoreći istinu, čovjek često bude kamenovan, tako i Alemka Markotić

Vidjela sam Anđelu (1 g.) kovrčave kose, čeka zadnju operaciju srca, petu u godini dana, rutinsku. “Još ova pa idemo kući konačno”, kaže mi njena mama Vesna dok pijemo kavu kraj automata i pušimo. Imala je sivi kaput, sjećam se čak i nebitnih slika. Bila je nasmijana.

Znam da je dan bio hladan. Skupile smo se ispred bočnog ulaza i poskakivale od leda. I onda trk natrag da Anđela ne plače jer ne smije naprezati srce.

Vidjela sam jutro u kome Vesna leži na podu hodnika jer je Anđela upravo otišla anđelima. Vidjela sam Marka (1,3 mj.), prvi krevetić s lijeva kada ulaziš u sobu, žut je kao sunce i čeka transplantaciju jetre. Često povraća, pelene mu mijenjaju svakih pola sata.

Hrvatska vojska izgradila ukupno 51 šator kod zdravstvenih ustanova pružanje logističke pomoći Aktivno sudjeluju u pomoći: Hrvatska vojska izgradila ukupno 51 šator kod zdravstvenih ustanova

Vidjela sam sebe kako trčim uz brijeg zorom da je dočekam kad se budi. Jer okreće glavu prema vratima kada nisam tu. Vidjela sam i ogromnu podršku bratove supruge, sestre, brata, mojih roditelja, obitelji… Da ja ostanem na nogama jer ništa ne boli kao vlastito dijete. Netko nema tu sreću da ne bude sam u borbi.

Naša je priča sretno završila, jer njena dijagnoza nije ni približno bila kao kod djece koja leže u toj bolnici. Ali je morala tamo ležati. Valjda je nebo htjelo da vidim bolničke zidove i shvatim što je Život i što su prioriteti.

Prioritet je ruka koja se pruži kad je teško. I zahvalnost nebu za Život. Ostale su samo slike koje se noću vrate ponekad na spomen bolnica.

Video – Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica

 

Virus je ušao na odjel onkologije, vijest koja je proparala portale i trebala rastužiti mase. Ispod vijesti stotine reakcija u vidu smijeha. Postoji li virus ili je izmišljotina? Je li važno? Postoje majke koje ne mogu vidjeti svoju teško bolesnu djecu i neće ih vidjeti još dugo.

A u bolničkim sobama neke ćelave djevojčice uplašene povraćaju i traže mamu. A mame mirišu njihove majice da utonu u san, da se sretnu s djecom bar u nosnicama. Živote, tužan li si ponekad…

Zagreb: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica RAVNATELJ HZJZ Capak: Ne pripremamo nove mjere, pratimo što će se događati s ovima

Vidjela sam jasno lice smrti, zato znam što je život. Nije fraza, budite podrška potrebitima. Pomozite. Uvijek možete pomoći. Ako ne možete, onda bar ne odmažite. Moja podrška djeci u bolnicama. I njihovim majkama koje ne mogu biti uz njih.

Možda znate koju, pomozite joj. Ako ništa drugo nazovite, zagrlite je riječima, recite: Proći će… Vjerujte, pomaže. Jer ništa ne raduje i ne boli tako jako kao vlastito dijete”.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • neutrin0:

  Sada će se javiti moralne veličine i izlanuti "pa ta djeca već boluju od teških bolesti, tako da će biti sasvim prihvatljivo i normalno da ih ubije obična gripa" Bitno je da naše birtije rade kako bi mogli raspravljati o ... prikaži još! običnoj gripi i bezveznim maskama.

 • Deleted user:

  Čovjek kao vrsta je najveća i najgora podvrsta stoke iz porodice papkara, pokvaren, dvoličan, pohlepan i nezahvalan!

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Primjećujem zadnjih dana , tu na portalu, mnogobrojne poruke čitave satnije korona- nevjernika . Suženog su rječnika, ali izrazito agresivni, bezosjećajni . Samoživi. E to su ti isti koje korisnica spominje na facebooku.