Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Smanjuje se PDV na dječju hranu, ulja i račune za vodu

zoran milanović, slavko linić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
26.01.2012.
u 09:09

Premijer Milanović i ministar financija Slavko Linić izjavili su da treba imati hrabrosti za poduzimanje mjera koje su "odavno trebale Hrvatskoj"

Na današnjoj sjednici Vlade premijer Zoran Milanović predstavio je prijedlog mjera i smjernica za izradu proračuna za 2012. godinu. Predviđeni prihodi u državnom proračunu za ovu godinu iznose 108 milijardi kuna, a rashodi 117,6 milijardi kuna, što je smanjenje od 4,6 milijardi kuna u odnosu na prošlu godinu. Milanović je istaknuo da je to najveći posao nakon referenduma te kako se u izradi smjernica Vlada nije vodila mišljenjima vjerovnika.

U projekciji o realnoj godišnjoj stopi rasta BDP-a na sjednici Vlade istaknuto je da za ovu godinu očekuju 0,8 posto rasta, 2013. godine 1,5 posto, a 2014. 2,5 posto. U istom razdoblju predviđa se razina inflacije od oko 2,5 posto.

Za rast BDP-a preduvjet su investicije

Preduvjet za ostvarivanje ovogodišnje stope rasta od 0,8 posto je da Hrvatska privuče investicije na razini 7,4 posto BDP-a, odnosno oko osam milijardi kuna. I premijer Milanović u svome je izlaganju istaknuo da je to ključno.

U pogledu subvencija očekuje se znatna ušteda od oko 1,4 milijarde kuna. Pritom se najveći dio odnosi na subvencije poljoprivredi i subvenciji Hrvatskim željeznicama. Znatne uštede predviđene su na svim kategorijama rashoda. Smanjeni su rashodi za zaposlene u državnim upravama čime bi se na godišnjoj razini postigla ušteda od oko dvije milijarde kuna. No premijer je istaknuo da nije riječ o broju ljudi, nego masi, što znači da neće biti otpuštanja.

>>Detaljan prijedlog mjera i smjernica za izradu proračuna za 2012. godinu

Usklađuju se mirovine za umirovljenike

Povećava se neoporezivi dio dohotka, a plaće se povećavaju za 750.000 radnika u rasponu od 65 do 80 kuna, kazao je Milanović. Ponovno se usklađuju mirovine u 2012. za sve umirovljenike. Podiže se stopa PDV-a sa 23 na 25 posto, što bi u proračun trebalo donijeti oko dvije i pol milijarde kuna. Prema projekcijama predstavljenima na sjednici Vlade, povećanje PDV-a moglo bi rezultirati rastom cijena od 1,4 posto.

Smanjuje se PDV na dječju hranu, ulja, masti, račune za vodu, odnosno primjenjivat će se stopa u visini od 10 posto umjesto dosadašnjih 23 posto. Jedna od odluka Vlade je i smanjivanje stope za obvezno zdravstveno osiguranje sa 15 posto na 13 posto.

Porast će sve plaće koje su do 8000 kuna bruto. Mijenjaju se porezni razredi, ali stope po kojima se porez plaća ostaju 12, 25 i 40 posto. Osobni odbitak povećan je sa 1800 na 2200 kuna. Ministar Branko Grčić istaknuo je da ovim smjernicama štite najugroženije, jačaju konkurentnost gospodarstva i stabiliziraju javne financije.

"Sveto trojstvo" Vladine politike u idućem razdoblju su održivost javnih financija u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, stvaranje preduvjeta za pokretanje gospodarskog rasta i zaštita socijalno najosjetljivijih skupina društva, rekao je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je da je to vrlo optimističan scenarij, a u slučaju pogoršanja situacije Vlada ima i "drugu liniju obrane", odnosno još radikalnije rezanje potrošnje.

"Ove su mjere odavno trebale Hrvatskoj"

Odlučeno je i da će se smanjiti stopa PDV-a na dio usluga u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti. Premijer Milanović i ministar financija Slavko Linić na konferenciji za novinare nakon sjednice izjavili su da treba imati hrabrosti za poduzimanje mjera koje su "odavno trebale Hrvatskoj". Istaknuli su da predstavljene mjere na snagu stupaju od 1. ožujka, osim međustopa za turizam koja je odgođena za 1. siječanj 2013. godine.

Linić je dodao kako bi volio da se u budućnosti može spustiti stopa PDV-a i za električnu energiju, međutim tako nešto zasad nije moguće prema propisima koji vrijede u EU.

Što se tiče plaća zaposlenih u javnoj upravi Milanović kaže da će uspjeti uštedjeti dvije milijarde kuna samo na tome, a bez otpuštanja.

– Reducirat će se isplata prekovremenih sati, postrožit će se kriteriji ocjenjivanja radnika, bit će manja nagrada i srezat će se sve moguće vrste ugovora o djelu i na određeno vrijeme.

Komentara 325

IC
icko
17:51 26.01.2012.

Nema više plana 21 nego 25..

MO
mocira
14:46 26.01.2012.

Investicije i veći porezi - nespojivo! Smanjiti PDV, ukinuti porez na dohodak, administraciju drastično smanjiti i sve će krenuti. Ovako i dalje ništa!

SO
Somelier
11:09 26.01.2012.

Hurrrrra, jesti će mo dječju hranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije