Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
master plan

Smanjenje kreveta produžit će liste čekanja

Trpimir Goluža
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.03.2014.
u 20:35

U planu se ne navodi kako će se bolnice financirati, a županije nitko nije ništa pitao, kao ni struku

Smanjenje broja kreveta za akutne bolesnike produžit će liste čekanja jer hitne službe konstantno funkcioniraju i pune krevete pa će doći do znatnog smanjenja broja postelja za elektivne dijagnostičke i terapijske zahvate, dakle ti će pacijenti morati čekati. Pokazuje to analiza Nacionalnog plana razvoja bolnica do 2016. koju je napravila Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Tvrde i da podjela na četiri zdravstvene regije nije novost jer je bolnička djelatnost i danas organizirana na modelu regionalnih središta s KBC-ima Zagreb, Osijek, Split i Rijeka. Kriteriji za spajanje bolnica nisu jasni, u planu se ne navodi kako će se bolnice financirati, a vlasnike – županije – nitko nije ništa pitao, kao, uostalom, ni struku.

– Nakon spajanja novogradiške bolnice, ne može se, npr., ni EKG dati na servis bez odobrenja ravnatelja udaljenog nekoliko desetaka kilometara. On mora odobriti i ako obitelj želi odustati od obdukcije preminulog – navodi dr. Pavo Kostopeč, dopredsjednik HUBOL-a. Šef HUBOL-a dr. Trpimir Goluža (na slici) kaže da su dnevne bolnice suvremen trend, ali se njihova važnost predimenzionira. 

>> Visoka razina usluga dostupna svima i još bolja organizacija 

>> Otkrivamo što će Ostojićeva reforma značiti za pacijente

Komentara 4

KA
kafka
10:19 22.03.2014.

Dobro da nam još nisu uveli i smanjivanje dimenzija kreveta. :-) Mali kineski krevetići su jeftiniji i više ih stane u sobu. Manje plahte, ušteda na pranju i deterdžentu (manje zagađivanje voda - ekološka komponenta). Manje bolesničkih soba - uštedateda na grijanju. Veći krevet samo na privatno dopunsko osiguranje. A mogla bi i dva bolesnika u jedan krevet - povećava se faktor socijalnog zbližavanja, a možda i natalitet poraste. . .Ima još neku ideju za uštedama?

DA
davos24
22:44 21.03.2014.

medicina rada ne postoji u nekim zemljama. opet je pobjedio bankarski sustav. u svim bitkama na svim granama ekonomije i poslova. ovo je eliminacija građanstva a ne štednja.

EM
emojmile
11:04 22.03.2014.

Za krevetima je pomama. Narod je bolestan. Liječnici i medicinsko osoblje odlaze iz RH. Lijekova nema i sve jr na kapaljku. Ali pišem iz bolnice i kapa do poda medicinskom osoblju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije