Naslovnica Vijesti Svijet

Smaknuće novinara Foleyja: Ubojica John pripada grupi džihadista 'The Beatles'

Bivši talac ispričao je da je britanski egzekutor inteligentan, obrazovan i predani sljedbenik radikalnog učenja islama
21. kolovoza 2014. u 18:34 4 komentara 2807 prikaza
james foley
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Džihadist s britanskim naglaskom koji je odrubio glavu američkom novinaru Jamesu Foleyju najvjerojatnije je vođa grupe od trojice britanskih džihadista poznate pod nazivom 'The Beatles', a koji su držali strane taoce u Siriji, tvrdi njihov bivši talac za Guardian.

Militant koji se pojavljuje u brutalnom videu, koji sebe naziva John i za kojeg se pretpostavlja da je iz Londona, bio je glavni pregovarač tijekom pregovora koji su se odvijali ranije ove godine o puštanju 11 taoca koji su predani Turskoj nakon ispunjenja zahtjeva. Bivši talac ispričao je da je britanski egzekutor inteligentan, obrazovan i predani sljedbenik radikalnog učenja islama.

Stručnjaci za terorizam i jezik kažu da je muškarac sa snimke vjerojatno jedan od 500 džihadista rođenih u Britaniji, a koje su članovi ISIS-a doveli u svoje redove za borbe u Siriji i Iraku.

Podsjetimo, ISIL je prekjučer objavio video na kojem prikazuje američkog novinara Jamesa Foleyja, nestalog u Siriji prije dvije godine, nekoliko minuta prije nego što će mu odrubiti glavu. Američke obavještajne službe jučer su potvrdile da je video autentičan.

>> Američke tajne službe: Video odrubljivanja glave autentičan

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • Avatar viki_nuland
  viki_nuland:

  Dobro je, sva sreca da nije Rolling Stones, ti su puno opasniji. Lako cemo mi s Beatles-ima, vec su dvojica pokojni, ali Rolling Stones su jos svi tu, oni su puno ozbiljniji protivnik.

 • bandido:

  ja jos uvijek ne kuzim u cijem je interesu da se Europa islamizira, jer ti ljudi se nebi mogli useljavat bez dozvole vlada eu zemalja. Iskreno ne kuzim...

 • Avatar EU afrodita
  EU afrodita:

  na zapadu je opet alarmantno stanje, žuti alarm za opasnost od terorizma je prešao na narančasti ...nadajmo se da neće postati crveni...jedna moja prijateljica mi je rekla da više ne ulazi u lift sa arapima koji žive u njezinoj zgradi, ... prikaži još! jer nikad se ne zna