Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kočničari

Službeno: Proljeće čekaju samo Ljubljana i Berlin

vesna pusić,karl erjavec (1)
AFP/PIXSELL
04.10.2012.
u 09:55

Kancelarka Merkel ne želi dodatno opterećivati Bundestag. Slovenski Ministar Erjavec ratifikaciju uvjetuje povlačenjem tužbi

Slovenija i Njemačka prve su države, i za sada jedine, koje su Europsku komisiju službeno obavijestile da planiraju ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU tek u proljeće, doznajemo od izvora iz Bruxellesa.

Razlog njemačke odluke jest taj da kancelarka Angela Merkel ne želi “opterećivati” Bundestag u – za Njemačku i za nju – osjetljivom trenutku zbog monetarnog pitanja.

Slovenija je pak druga priča. Postaje jasno da, bez obzira na to kad će se riješiti pitanje Ljubljanske banke, ratifikaciju žele do kraja držati neizvjesnom. Zanimljivo je da je jučer slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec – nakon što je potvrdio da je hrvatska strana još jednom ponudila moguće rješenje, tj. da obje države zajedno kontaktiraju s Baselom te ga nazvao velikim korakom koji će pomoći u radu financijskih stručnjaka koje će imenovati svaka vlada, a koji se danas sastaju na Bledu – ponovno inzistirao ona povlačenju tužbi.

Ako to hrvatska strana učini, “ratifikacija će biti brza”, kazao je novinarima”.

>>Slovenija očekuje da će RH svoje obveze poštovati u praksi

>>Vesna Pusić: Ne razumijem što Slovenci žele

Komentara 3

UN
unbekant
10:25 04.10.2012.

i nasa ce vlada,povuci tuzbu 100%,kao sto je i Kosorka,potpisala predaju Piranskog zaljeva Sloveniji,tako ce i da se ovo resi pitanjem oko LjB,jer nasi uporno guraju glavu u pjesak,da bih nas ta ljigava prcija EU privatili.

DU
Deleted user
13:56 04.10.2012.

Dvolicna politika Angela Merkel.Za Sloveniju je to normalno a za nas guske je uvijek jedna prica iz bajke koju uvijek slusamo i klimamo praznim glavama. Ne u EU i basta.To jasno i glasno iskazati i dat ultimatum EU-ratifikacija odma ili odbaciti sve teznje za EU.Odma napraviti savez s Rusima. Hrvatska probudi se.

DU
Deleted user
14:52 04.10.2012.

Ma dajte ljudi, pa ne vjerujete valjda u te lokalne politicke igrice? Slovenija ce u proljece itekako i BEZUVJETNO ratificirati Hrvatski pristup jer ce inace dobiti tako po gubici od Europe da ce se sve tresti! Zar ste vec zaboravili slovenski cirkus prilikom ulaska RH u NATO? I sto je bilo na kraju? Ameris u im zaprijetili i prije no sto si rekao keks vec su Janezi potpisali! Tako ce biti i u proljece. A kaj se Njemacke tice, to ne bih nikako prejudicirao! Fakat ima Merkelica vece probleme od ratifikacije. Uostalom ratifikacija je u Njemackoj samo formalnost. Da nije bilo Njemacke, ne bi mi nikada dosli tako daleko u pristupanju EU!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije