Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Slučajno ministar za rezove u koje se HDZ ne usudi ući sam

Đuro Pipijač
Tonči Zonjić
20.11.2009.
u 15:42

Popijač je došao u Vladu s određenim zadatkom – za dobro svih nadati se da nalogodavci nemaju neke skrivene interese.

Do prije mjesec dana Đuro Popijač ni sanjao nije da bi mogao postati ministar gospodarstva, no splet različitih interesa i okolnosti doveo ga je upravo na to mjesto. Popijač jest izbor Jadranke Kosor, ali nije ga u Vladu dovela ona, nego utjecajni lobi oko Hrvatske udruge poslodavaca koja njegovim ustoličenjem preuzima odgovornost za buduće poteze u gospodarskom resoru.

Poduzetnici godinama kritiziraju vlast za lošu politiku, a odlazak Ive Sanadera iz Vlade i dolazak kooperativne premijerke dao im je mogućnost da pokažu što mogu i znaju. Novi ministar gospodarstva i jest i nije 50-godišnji inženjer informatike iz Bjelovara, dojučerašnji direktor HUP-a i Zavoda za platni promet, osoba bez neke mrlje u karijeri, ali i bez postignuća zbog kojih bi čovjeku zastao dah.

Taj je resor dan HUP-u kako bi proveo rezove koje se HDZ nije usudio sam provesti, a Popijač se tu našao kao najprihvatljivije rješenje za sve.

Radišan, diskretan, pouzdan – Popijač je dosad marljivo odrađivao povjerene mu zadatke. On je dobar kompromis i za Vladu i za HUP.

Za poslodavce jer mu se ne može spočitnuti sukob interesa, nije ničiji igrač, ne ostavlja iza sebe započete privatne biznise, obezglavljene ili prezadužene tvrtke. Premda nije novo ime na javnoj sceni, ipak je neko novo lice u politici.

Kao nestranački čovjek (jer ga iz političkog života prati samo jedna epizoda – da je kao nezavisni kandidat bio 2003. na listama HSS-a ) bio je prihvatljiv i HDZ-u koji u svojim redovima nema političara dovoljno čvrstog da odradi teške poslove koji se očekuju od Popijača.

Uostalom, taj će ministar morati udariti na mnoge HDZ-ove utvrde, pa je J. Kosor vjerojatno zaključila kako je bolje da to učini netko sa strane.

Prvi lobist poduzetnika, koji je godinama dosađivao pričama o lošim radnicima, skupoj državi, neefikasnom vlasništvu i razbacivanju novca gubitašima, sada treba reći “dosta je” i učiniti stvari koje stranački kadar nije imao petlje učiniti.

Popijač bi morao srezati brodogradilišta, skresati subvencije, otpustiti HDZ-ove menadžere iz javnih poduzeća, smanjivati plaće i radna mjesta u državnom sektoru – odraditi prljav posao za HDZ da bi država bila efikasnija i manje trošila.

Na tom putu može mu se dogoditi da prođe kao Pedro, nesretnik na kojega će se svaliti sva krivnja za tuđe višegodišnje gluposti, ali i da bude još jedno ugodno iznenađenje, kao što je do sada Jadranka Kosor.

Popijač nije ušao u Vladu da glumata gospodina koji se vozi u službenim automobilima, niti je on tip ministra za kojeg se može reći da će vedriti i oblačiti državom.

Popijač je došao u Vladu s određenim zadatkom – za dobro svih nadati se da nalogodavci nemaju neke skrivene interese – a sve što je dosad učinio u dvadeset godina karijere pokazuje da je on osoba koja dobro može odraditi posao ako zna što mu je činiti. Valjda će mu u tome pomoći i savjetnici.

Ključne riječi

Komentara 7

UK
Ugo Kajvez
18:25 20.11.2009.

Nebude ni on dugo, ... za predstavnika krupnog kapitala radnici su samo kmetovi .... jeftina i potrošna ....radna snaga

RO
romictea
16:30 20.11.2009.

Samo je pitanje cije interese ce on stiti mecionalne, gospodarstvenika ili ce i on raditi po diktatu i ucijenama amerikenjaca i EU kao i glupa ocerupana guska.

CR
crnidzafer
16:03 20.11.2009.

popijac je jedini najbolji izbor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije