Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavka šefice VEM-a

Slučaj Rakić: Vladina opasna igra s medijskim slobodama

27.01.2016., Zagreb -  Predsjednica Vijeca za elektronicke medije, Mirjana Rakic.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
19.03.2016.
u 22:29

Mirjana Rakić odlazi tjedan dana nakon što je to zatražila Vlada na prijedlog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića

Pritisak je bio prejak, priznala je Mirjana Rakić, predsjednica Vijeća za elektroničke medije (VEM) i ravnateljica Agencije za elektroničke medije, koja je u petak podnijela ostavku na svoje dužnosti.

– Nakon dva mjeseca, sad mi je previše i kao osobi, čovjeku koji ima svoj integritet i profesionalcu – kazala je i objasnila da je zahtjev za razrješenje podnijela Ministarstvu kulture, dok će Vijeće na svojoj sjednici identičan zahtjev podnijeti Vladi, na “adresu” koja je treba razriješiti s obje funkcije. Odlučna u vlastitoj ostavci, pokušala je zaštititi svoje kolege iz Vijeća napominjući kako nema potrebe da svi daju ostavke.

– Odlazim jer mislim da bi bilo vrlo loše da vijećnici ispadnu moje kolateralne žrtve. Sav se pritisak od samog početka koncentrirao na mene – rekla je Rakić.

Traži se nasljednik

Pritom, nije joj poznato ime njezina nasljednika pa je novinare uputila da odgovor na to pitanje potraže u resornom Ministarstvu kulture.

Ovakav potez Mirjane Rakić događa se točno tjedan dana nakon što je Vlada, na prijedlog i obrazloženje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, donijela odluku da se s funkcije u Vijeću za elektroničke medije “zbog teških propusta u izvršenju zakonskih obveza” smijene svi članovi Vijeća i njegova predsjednica Mirjana Rakić. Tu je odluku Vlada potom uputila Saboru na prihvaćanje, što je izazvalo burnu polemiku saborskih zastupnika, a Mirjana Rakić opovrgnula je sve navode koji se Vijeću i njoj stavljaju na teret.

Podsjetimo, ministar je upozorio na propust Vijeća koje nije izvijestilo Vladu da je 2014. na HRT-u proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe i drugih javnih prihoda te uskratilo podastrijeti podatak da je članica Vijeća Gordana Simonović bila u sukobu interesa jer je od svibnja 2013. do prosinca 2014. protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti (članice Vijeća i Upravnog vijeća Hine). Istodobno, Vijeće se branilo tvrdnjama da je stalno upozoravalo HRT na vođenje dvostrukog računovodstva, očito, bez uspjeha.

Šajkača za šeficu Vijeća

Ostavka Mirjane Rakić svojevrsni je epilog niza događaja koji otpočinju još koncem siječnja kada su šefici Vijeća, zbog privremena gašenja Z1 televizije, “pod prozor” stigle tisuće prosvjednika predvođenih braniteljima iz Savske te Velimirom Bujancem i Marko Juričem.

Tom su joj prilikom darovali šajkaču tvrdeći da potječe od silovane Vukovarke. Iz današnje perspektive bila je to tek uvertira u ostavku Mirjane Rakić koja je potom zatražena iz državnog vrha, a reakcije na Vladinu odluku bile su podijeljene, uostalom, kao i društvo u cjelini. Dok su neki likovali, drugi su se zgražali, među njima i Hrvatsko novinarsko društvo koje je oštro reagiralo. Također, skupina oporbenih saborskih zastupnika uputila je Europskoj komisiji pismo u kojem tvrdi da je Vlada nezakonito pokrenula postupak razrješenja predsjednice i članova Vijeća za elektroničke medije.

Bit će zanimljivo pratiti ovakav rasplet slučaja o kojem će, kako se čini, posljednju riječ imati Europski sud. Naime, razrješenjem regulatornog tijela i njegovih članova prije isteka mandata moguće je narušiti neovisnost tog tijela, što praksa Europskog suda osuđuje.

Unatoč nagađanjima da Vlada ovakvom odlukom riskira gubitak spora, Mirjana Rakić odlučila je otići.

>> Mirjana Rakić podnijela ostavku na sve dužnosti: Sad mi je previše! 

>> Saborski zastupnici komentirali ostavku Mirjane Rakić

Komentara 117

BK
branko-kockica
22:48 19.03.2016.

Dakle, udbaška ekipa ZABRANI emitiranje jednoj privatnoj televiziji, i sad je pritisak na udbašku ekipu igranje s medijskim slobodama? I to trubite već tjednima. Jeste li sigurni da vam u kumrovečkoj političkoj školi nisu u kavu stavljali kakvo sredstvo za otapanje mozga?

Avatar navijač
navijač
23:00 19.03.2016.

Sloboda medija je bila i onda kad je srpski vladika pjevao četničke pjesme , ali kad se javno na TV. zbog toga četniku reklo da je četnik, onda je za finu gospođu to bio govor mržnje.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
22:48 19.03.2016.

Je, tako se to dela... malo stisneš pa sama da ostavku. Se po zakonu u čem je problem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije