Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnička pogreška

Slučaj Pitra vještači doktor koji je prije radio za obranu

12.11.2015., Zagreb - Dominic Pitra nepokretan je, gluh i slijep zbog ostecenja mozga koje je dobio na porodjaju, a svaki dan trpi neizdrzive bolove.   Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov
14.03.2017.
u 19:00

Radi se o predmetu koji je slovio za jedan od najtežih slučajeva liječničke pogreške

Vještački nalaz, kojim se na sudu treba konačno utvrditi jesu li za teško zdravstveno stanje Dominica Pitre rođenog 2007. u KB-u Merkur odgovorni liječnici ili pak dječak boluje od izuzetnog rijetkog sindroma, potpisuje pedijatar kojeg je na prvom suđenju privatno angažirala obrana optuženog Predraga Đurića kako bi dao svoje stručno mišljenje o slučaju.

Radi se o predmetu koji je slovio za jedan od najtežih slučajeva liječničke pogreške, a na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu zbog toga se sudi privatnom ginekologu Predragu Đuriću, koji je vodio sam porođaj, i ginekologu Ivi Balenoviću koji je te noći bio dežurni liječnik. Na prvome suđenju Đurić je nepravomoćno osuđen zbog nestručno vođenog porođaja i dobio je godinu i pol zatvora, dok je Balenović proglašen krivim za nesavjesno postupanje pri dovršetku porođaja i dobio je uvjetnu osudu.

Promijenila mišljenje

Dok je predmet zbog žalbi bio na Županijskom sudu, došlo je do neočekivanog obrata jer je neuropedijatrica prof. dr. sc. Ljerka Cvitanović Šojat dopisom iznenada povukla svoj nalaz koji je bio jedan od odlučujućih dokaza pri donošenju osuđujuće presude. Naknadno je, naime, utvrdila da dječakovih 60-ak dijagnoza nije rezultat nedostatka kisika pri porođaju, već da dječak boluje od rijetkog i nedovoljno istraženog PEHO sindroma. Presuda je ukinuta, a sud je naložio novo vještačenje. Spis je poslan na vještačenje na riječki Medicinski fakultet odakle je početkom godine stigao novi nalaz. Potpisali su ga prof. dr. sc. Igor Prpić i prof. dr. sc. Herman Haller, a u njemu nisu dali decidiran odgovor zbog čega je dječak teški invalid s cerebralnom paralizom koji ne može samostalno gutati, sjediti, govoriti, a nije sasvim jasno ni može li čuti i vidjeti.

Izdvajanje iz spisa

– Neurološko oštećenje djeteta može se pripisati neurodegenerativnom sindromu, PEHO sindrom, progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti, a ne može se isključiti dodatna asfiksija tijekom porođaja kao razlog neurološkog oštećenja djeteta – stoji u zaključku nalaza. No odvjetnici obitelji Pitra, Vesna Kovačević Fras i Branimir Tuškan, jučer su na početku ponovljenog suđenja pred novim sudskim vijećem zatražili da se to vještačenje izdvoji iz spisa zbog toga što je ranije dr. Prpića bila angažirala obrana. Inače, oba optužena liječnika jučer su se izjasnila da nisu kriva za ono za što ih se tereti. 

>>Automobil lakše ozlijedio dijete, policija traga za vozaćem

>>Kabina uništena , vozač u bolnici: zabio se u drvo na staroj cesti prema moru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije