Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tužiteljstvo BiH traži produljenje pritvora pripadnicima HVO-a, sutra odluka Suda

Bivši pripadnici HVO-a među kojima je i umirovljeni general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, uhićeni su potkraj listopada i određen im je pritvor od mjesec dana
29. studenoga 2016. u 20:29 2 komentara 529 prikaza
orašje
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine danas je zatražilo da se desetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenih za ratne zločine na području Bosanske Posavine produži pritvor zbog opasnosti od bijega a odluku o tome vijeće Suda BiH trebalo bi objaviti u srijedu.

Bivši pripadnici HVO-a među kojima je i umirovljeni general Đuro Matuzović, ratni zapovjednik oraškog zbornog područja, uhićeni su potkraj listopada i određen im je pritvor od mjesec dana. Uz Matuzovića mjera pritvora određena je i Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

orašje BIH Jedan uhićeni iz Orašja pušten na slobodu, u pritvoru ostaju devetorica Serge Brammertz UPOZORENJE Glavni haaški tužitelj poslao oštru poruku nakon uhićenja u Orašju: Politički pritisci na pravosuđe su nedopustivi

Na ročištu koje je pred Sudom BiH održano u utorak tužitelj Milenko Kajmaković iznio je prijedlog da se pritvor produži za još dva mjeseca. Kazao je kako su činjenica da svi pritvoreni uz bosanskohercegovačko imaju i državljanstvo Hrvatske i "politički obojena medijska kampanja" koja je pratila privođenje osumnjičenika za ratne zločine, dostatan razlog za određivanje takve mjere.

Odvjetnici optuženih oštro su se usprotivili takvim zahtjevima tužiteljstva ocijenivši ih potpuno neutemeljenima.

"Meni je ostala samo mogućnost javno pozvati hrvatskog premijera i predsjednicu Hrvatske da daju jamstva kako će se oni odazvati budućim pozivima suda", kazao je novinarima po završetku ročišta odvjetnik Vlado Adamović.

Tužitelj Kajmaković kazao je u utorak kako je u sklopu istrage preostalo saslušati još jedanest svjedoka a cijeli taj postupak trebao bi biti okončan do kraja godine.

>> Granica između Federacije 
i Republike Srpske ide 
nam posred kuća, bunara, dvorišta, njiva i groblja

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • netstoper:

    HV bi trebao biti spreman ući i zaštititi Orašje!

  • Avatar duka4
    duka4:

    jadna nam sreća s ovakvim državnim vrhm koji više štiti manjine nego hrvate.