Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrtno stradao Goran Šarić

Slučaj obavijen velom tajne: Prošlo je 100 dana od nesreće Marija Banožića. Suđenja još nema

Ministar Banožić sudjelovao u prometnoj nesreći, jedna osoba poginula
Foto: Vinkulja/PIXSELL
1/11
19.02.2024.
u 19:04

Inače, slučaj Banožić je od prvoga trenutka nesreće pod svojevrsnim “velom tajne” gdje se neke stvari događaju, a da se o tome ne zna ili se tek naknadno saznaju neki dijelovi

Danas je točno 100 dana od kako je Mario Banožić, kao tadašnji ministar obrane u Vladi RH, skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić, inače otac dvoje djece. Bila je to subota, nešto poslije 6 sati, kada je Banožić krenuo u obilaženje teretnog vozila i pri tome direktno udario u kombi vozilo kojim je upravljao Šarić. Nesreća je se dogodila 11. studenoga 2023. godine, u 6.15 sati, na državnoj cesti na izlazu iz Vinkovaca prema Županji.   

Inače, slučaj Banožić je od prvoga trenutka nesreće pod svojevrsnim “velom tajne” gdje se neke stvari događaju, a da se o tome ne zna ili se tek naknadno saznaju neki dijelovi. Niti danas se ne zna gdje je Banožić krenuo tako rano svojim privatnim automobilom i bez osiguranja. Zna se samo kako je upravljao svojim terencem koji je, kako se kasnije pisalo, prepravljen prema potrebama Banožića. Toga jutra je bila gusta magla ali to nije spriječilo tadašnjeg ministra da krene u obilazak teretnog vozila. Međutim, kada se obavljao očevid teretnog vozila nije bilo na mjestu nesreće, a iz policije nisu željeli davati nikakve detalje oko toga što je rekao vozač, što je video u trenutku nesreće i slično. Nastavilo se sa utvrđivanjem alkohola u krvi. Naime, kod Banožića je utvrđeno 0,21 promila alkohola u krvi, a u nalazu stoji da je krv izvađena u subotu u 6.47 minuta.

Radi zadobivenih ozljeda u nesreći Banožić je prvo završio u vinkovačkoj bolnici, a odmah potom je radi teških tjelesnih ozljeda prebačen na liječenje u KBC Osijek. Novinari su naknadno saznali kako su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar Vili Beroš posjetili Banožića u bolnici. Prema mišljenju mnogih Banožić je iz bolnice morao odmah biti prepraćen u istražni zatvor što se nije dogodilo nego je on izašao iz bolnice kao slobodan čovjek. Nije poznato jesu li mu određene ikakve mjere opreza, da li mu je oduzeta vozačka dozvola i slično. Radi svega toga, kako su govorili stručnjaci, postoji realna mogućnost da kontaktira i svjedoke prometne nesreće.  

Banožić je iz KBC Osijek otpušten 24. studenog da bi 29. studenoga dao iskaz policije ali i ovaj put, kako su mediji pisali, pod čudnim okolnostima koje su neuobičajene za sve druge obične građane. Naime, kako je pisao portal Telegram Banožić je svoj iskaz dao pod strogo kontroliranim uvjetima, a išlo se toliko daleko da je neposredno pred njegov dolazak u zgradu PU vukovarsko – srijemske djelatnicima se branilo da se koristi dizalo kako bi tada već bivši ministar bez čekanja mogao ući u dizalo i doći do ureda gdje je dao svoj iskaz. Navodno i kada je došao na kat gdje je davao iskaz da je službenicima u tom dijelu zgrade rečeno da neko vrijeme ne izlaze iz svojih ureda.

Poslije datoga iskaza i provedenog kriminalističkog istraživanja PU vukovarsko-srijemska je 1. prosinca 2023. godine podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima zbog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće iz članka 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona. Prema tim odredbama Banožiću prijeti od jedne do najviše osam godina zatvora. Kazneno djelo za koje je prijavljen osumnjičenik policija je kvalificirala u konzultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, a temeljem činjenica koje su utvrđene na mjestu događaja, ali i temeljem prikupljenih naknadnih saznanja. Također, zbog počinjenog prekršaja iz članka 163. st. 1. (nekorištenje pojasa) Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osumnjičeniku je uručena obavijest o počinjenom prekršaju.

VEZANI ČLANCI:

Banožića je teško bilo gdje vidjeti u javnosti pa je tako u javnost izašla samo jedna fotografija, od 1. prosinca, kada je fotografiran u jednom vinkovačkom kafiću kako sjedi u društvu u kojem je i bratić šefa PU vukovarsko – srijemske.

Kada je riječ o njegovoj političkoj karijeri premijer Plenković je Banožića istoga dana kada je on skrivio prometnu nesreću smijenio s mjesta ministra obrane. Krajem siječnja je podnio i ostavku na mjesto predsjednika HDZ vukovarsko – srijemske županije. Za sada je nepoznato kada se može očekivati početak suđenja Mariju Banožiću ali se zna da je nakon smjene aktivirao zakonsku mogućnost 6+6 što znači da će šest mjeseci primati punu ministarsku plaću te još šest mjeseci pola te plaće. Inače, njegova plaća kao ministra iznosila je 2.740 eura mjesečno. Tijekom proteklih mjeseci pokušavali smo telefonom kontaktirati Banožića kako bi napravili razgovor ali smo ostajali bez odgovora. Nije odgovarao niti na poslane SMS poruke.

Kada je riječ o Banožiću treba reći i kako je on jedan od Plenkovićevih ministara za koje su se afere lijepile jedna za drugom. Mediji su tako pisali o stanu u Zagrebu koji je tražio da dobije na korištenje, APN kreditu, predavanjima na fakultetu, doktoratu… Ipak, posebno je zapamćeno njegovo višemjesečno prepucavanje s predsjednikom Zoranom Milanovićem pri čemu niti jedan niti drugi nisu birali riječi.

FOTO Udovica Navaljnog: 'Vladimir Putin ubio je mog supruga. Želim živjeti u slobodnoj Rusiji'
Ministar Banožić sudjelovao u prometnoj nesreći, jedna osoba poginula
1/9

 

Komentara 19

NA
not_a_robot
07:03 20.02.2024.

... oko toga što je rekao vozač, što je video u trenutku nesreće i slično ... Počela je i ekavica u tekstovima.

Avatar southman
southman
20:44 19.02.2024.

Vidim neki bi to.po prijekom sudu partije. Osuditi i likvidirati. Čačica se sudilo godinama i nikome nije smetalo. Ubio dvoje.

DO
doktorica
19:55 19.02.2024.

zna se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije