Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od šutnje do promjene

Slučaj napuštene bebe sramota je za sustav

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
20.05.2024.
u 13:50

Bolnica je bez ovlaštenja i dopuštenja skrbnika izvještavala o djetetu – i to direktno u kamere, optužuju iz inicijative “Od šutnje do promjene”

Slučaj napuštenoga djeteta koje je pronađeno u kanti za smeće rezultirao je brojnim neriješenim stvarima među kojima je i način zbrinjavanja djeteta. Upravo su stoga stručnjaci (psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi) okupljeni u inicijativi “Od šutnje do promjene” poručili kako su u takvim situacijama propisi zapravo jasni.

– Nadležnost zbrinjavanja ima isključivo služba socijalne skrbi, kao organ skrbništva. Danas bi to bio Hrvatski zavod za socijalni rad. Ta je ustanova dužna postaviti skrbnika djetetu, koji zapravo vrši funkciju njegovih roditelja, koji nam zasada nisu poznati. Skrbnik odlučuje o svim važnim stvarima, npr. imenu, liječenju, smještaju pa i o objavama u medijima, uz suglasnost i dogovor s nadležnim područnim uredom HZSR-a – poručuju iz te inicijative.

Dodaju i kako se u posljednjem slučaju napuštene bebe danima nitko iz socijalne skrbi nije oglasio, ali i da smo zato iz bolnice slušali izvještaje istoga dana. Podsjećaju i kako su nedavno u Hrvatskom zavodu za socijalnu skrb zaposlili glasnogovornika.

VEZANI ČLANCI:

– Bolnica je bez ikakvog ovlaštenja i dopuštenja skrbnika izvještavala o djetetu, iznosili su podatke o djetetovu zdravstvenom stanju i to direktno u kamere. Inače zdravstveni se sustav uvijek drži propisa i traži suglasnost roditelja ili skrbnika, potpisom ili pismenim rješenjem, za sve situacije kod liječenja djece. Stoga nas čudi ova sloboda percipiranja granica liječenja, medicinskog postupanja, jer ovdje se liječnik, bez suglasnosti skrbnika, fotografirao s djetetom. Isto tako se s djetetom fotografirao i svećenik. Kako se u bolnici, na neonatalnom ili pedijatrijskom odjelu pojavio svećenik? Koja mu je uloga i odakle dozvola da obavlja svoje obrede s djetetom koje nema roditelje, niti je zatražena suglasnost skrbnika? Što on radi u bolnici i tko mu je dopustio pristup djetetu, koje se, na kraju krajeva, ne može “braniti” od nasilnog “blagoslova”? – postavljaju pitanje iz inicijative “Od šutnje do promjene”.

Napominju i kako je neprofesionalno i etički nedopustivo navesti gdje će biti smješteno dijete. U ovom slučaju je to, kako navode, Dječji dom Zagreb, čija je sama ravnateljica u više navrata govorila kako nema mjesta za tako malu djecu.

– Ono što je najteža činjenica za tako malo dijete nedopustivo je da bude u dječjem domu. Djeca su od rođenja biološki uvjetovana da poznaju jednu osobu, jednog njegovatelja ili skrbnika, koji je tu dan i noć za njih. Uvjeti u dječjim domovima nisu takvi, niti mogu biti. Odluku da se dijete, i to još tako maleno, smjesti u ustanovu smatramo sramotnom za sustav. Sramota je i fotografiranje putem medija i kvazihumanitarna samopromocija – ističu iz inicijative.

 

GALERIJA Uspješna akcija HGSS-a: Spašen pas Tomi koji je bio na dnu strme jaruge
Ilustracija
1/6

Komentara 2

TA
TakoNekako
17:14 20.05.2024.

Veliki problem današnjice, ništa više nema pravila, sve je dostupno svima, na društvenim mrežama, portalima pa i televiziji. Svi su "veliki spasioci" ili ti ga "dobri ljudi" koji žele spasiti svijet....a u biti žele samo na neki način promovirati sebe. Jadno dijete i jadna majka koja ko zna zbog čeka je tako postupila. Nema humanosti nikakve u ovom društvu...a sve nam se čini da su svi tako humani. Strašno!! Dijete mora imati skrbnika odmah ili dati ga na posvajanje odmah. Nikakav dom! Da je zakon samo malo humaniji moj dragi i ja bi ga odmah otvorenih ruku i otvorenih srca posvojili, ako se majka ne nađe.

EB
EBERT
14:12 20.05.2024.

Dali je za to odgovoran Gosp. Plenkovic?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije