Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mito od 10 mil. eura

Slučaj Ina – MOL: Najveća bitka vodit će se oko snimke ručka

'03.11.2011., Zagreb - Sudjenje za ratno profiterstvo bivsem premijeru RH Ivi Sanaderu na Zupanijskom sudu.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/4
07.11.2011.
u 11:37

Sanader i Hernadi snimljeni su zajedno u restoranu 2009., no obrana tvrdi da je snimka nezakonit dokaz.

Ivo Sanader na sud je doveden oko 8 sati, a sjednica optužnog vijeća bila je zatvorena za javnost. Ako se udovolji zahtjevu tužiteljstva za spajanje predmeta Hypo i Ina – MOL, a vjerojatno hoće, to znači da će Sanaderu u spojenom predmetu suditi Ivan Turudić. Praksa ujedinjavanja više predmeta koji se vode protiv istog okrivljenika inače je uobičajena zbog ekonomičnosti postupka.

I druga optužnica koja je podignuta protiv Ive Sanadera, bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a, ona u kojoj se tereti da je primio mito od 10 milijuna eura, jučer je postala pravomoćna. Odlučilo je tako optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda kojim je predsjedala sutkinja Jasna Smiljanić.

Odluka o spajanju

No, iako je optužnica postala pravomoćna, optužno vijeće danas nije odlučilo o dvije stvari. Prva je zahtjev tužiteljstva da se predmet Ina – MOL spoji s predmetom Hypo, a druga je, također zahtjev tužiteljstva, da se u spis kao dokaz uvrste snimke nadzornih kamera iz restorana Marcelino, a na kojima se vide Ivo Sanader i Zsolt Hernadi, te da se sasluša vlasnik tog restorana koji je snimke dvije godine nakon spornog ručka dostavio USKOK-u. O prvoj stvari idućih će dana odlučivati izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. Što se pak tiče drugog zahtjeva tužiteljstva, optužno vijeće o njemu jučer nije raspravljalo. I dok Sanaderov braniteljski tim tvrdi da ti dokazi zasad nisu uvršteni u spis, jer sud od USKOK-a traži da objasni zašto je to dokaz i kako su do njega došli, tužiteljstvo tvrdi da je odlučivanje o tim dokazima ostavljeno za pripremno ročište, koje bi se trebalo održati najkasnije za dva tjedna.

Da će snimka iz restorana Marcelino u ovom predmetu biti ono što je lik i djelo Eugena Laxe u predmetu Hypo, dakle kamen spoticanja između optužbe i obrane, dalo se naslutiti već iz prvih izjava nakon završetka optužnog vijeća.

– Za obranu su te snimke nezakonit dokaz. Smatramo ih usto protuustavnim i ozbiljno razmišljamo da podnesemo kaznenu prijavu protiv gospodina Marija Čerhaka (vlasnika restorana Marcelina, op. a.) zbog povrede tajnosti podataka. Osim toga, kao i u predmetu Hypo, i ovdje je riječ o dokazima koji su prikupljeni nakon podizanja optužnice, što po nama znači da su nezakoniti i kao takvi nisu se mogli uvrstiti u spis – kazala je Jadranka Sloković, članica Sanaderova braniteljskog tima.

Te je njezine riječi, očekivano, opovrgnula Tamara Laptoš, zamjenica ravnatelja USKOK-a.

– Svi dokazi kojima raspolažemo prikupljeni su na zakonit način, a kako je ta snimka pribavljena, reći ću na pripremnom ročištu – kazala je tužiteljica.

Nije se moglo prije

Odgovarajući na pitanja novinara, T. Laptoš objasnila je da se ranije nije moglo tražiti spajanje predmeta Hypo i Ina – MOL.

– Sada je u oba predmeta optužen samo Ivo Sanader. Ranije su okrivljeni i tom slučaju bili Damir Polančec i Zsolt Hernadi, pa nisu bili ispunjeni uvjeti za spajanje predmeta – objasnila je T. Laptoš.

Kao što je već pisano, USKOK je nakon provedene istrage odustao od kaznenog progona Polančeca, dok je spis u odnosu na Hernadija prepušten Mađarima. Tijekom istrage pak, iako je putem međunarodne pravne pomoći traženo njegovo ispitivanje, Mađari to nisu dopustili pravdajući to svojim nacionalnim interesima.

U predmetu Ina – MOL USKOK tereti Sanadera da je od Zsolta Tamasa Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, primio 10 milijuna eura mita. U zamjenu za taj novac, Sanader je MOL-u obećao osigurati veća upravljačka prava nad Inom, iako MOL na to nije imao pravo. Usto, Sanader je MOL-u obećao da će gubitaško plinsko poslovanje biti izdvojeno iz Ine. Sve se to odigravalo tijekom 2008. i početkom 2009., a za isplatu 10 milijuna eura, tvrdi USKOK, korišteni su fiktivni računi poduzeća u vlasništvu Roberta Ježića. Iz optužnice tako proizlazi da je od traženih 10 milijuna eura na račune Ježićevih poduzeća isplaćeno pola od tog iznosa, i to 17. lipnja 2009. Ostatak je, po USKOK-u, Sanaderu isplaćen na neutvrđen način jer je Ježić raskinuo ugovor.

Tijekom istrage USKOK je saslušao 14 svjedoka, među kojima su i bivši ministri Damir Polančec i Ivan Šuker, sadašnji ministar Dražen Bošnjaković... Spisu su priloženi i brojni dokumenti koji po USKOK-u potvrđuju iskaze svjedoka, a sve to sastavni je dio optužnice. Kakvim pak argumentima raspolaže obrana, vjerojatno će se znati nakon pripremnog ročišta.

Komentara 287

TT
tTony
06:12 08.11.2011.

hrvatska jos pliva sa morskim pasima ..... pazite... moza vas zive pojedu

Avatar dariodario551
dariodario551
08:01 08.11.2011.

Tužimo sve Kamermane svijeta Razbijmo sve kamere

ŠI
šimun
10:31 08.11.2011.

jeli jaca isto drugarica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije