Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uputili veliku pomoć

Slovenski ministar u posjetu Petrinji: 'Lijepo je imati susjeda koji će ti pomoći u nevolji'

Prazna Petrinja: Potres razrušio centar grada
Foto: Robert Anic/Pixsell
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.01.2021.
u 09:21

Slovenski ministar Anže Logar pohvalio je hrvatsku reakciju na katastrofu te suradnju između susjednih država

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas je sa slovenskim kolegom Anžeom Logarom posjetio Petrinju i potresom pogođena područja. 

Grlić Radman zahvalio je Sloveniji na pomoći koju je pružila nakon razornog potresa. 

"Odmah su se odazvali pozivu za pomoć i uputili 300 vreća za spavanje, 100 kreveta, krevete na kat, električne grijače i zimske šatore. Uz to, donirano je osam stambenih kontejnera", rekao je ministar te dodao kako je pomoć stigla iz brojnih saveza, klubova, od gospodarstvenika i drugih donatora čiji je popis, kako kaže, vrlo dug. 

"Slovenija je pokazala solidarnost i u ožujku nakon potresa kada su uputili velikodušnu pomoć", istaknuo je. 

Slovenski ministar Anže Logar pohvalio je hrvatsku reakciju na katastrofu te suradnju između susjednih država.  

"Slovenija i Hrvatska dvije su susjedne prijateljske države i zbog toga odmah smo uskočili u pomoć. Čim sam dobio informaciju, nazvao sam gospodina Radmana i poslali smo pomoć kako bismo ublažili prve posljedice", rekao je Logar. 

"Hrvatska se nalazi na trusnom području i nadam se da ovakva pomoć više neće biti potrebna", rekao je u nadi da se ovako nešto više neće ponoviti. Uz to, rekao je kako vjeruje da bi Hrvatska jednako pomogla Sloveniji u slučaju da je situaciju obrnuta. "Lijepo je imati uvjerenje da imaš susjeda koji će ti pomoći u nevolji", tvrdi. 

Logar je podsjetio da je Slovenija u prošlosti doživjela sličnu katastrofu pa izrazio nadu da će slovenski stručnjaci svojim iskustvom moći pomoći pri obnovi. Potres magnitude 5,6 stupnjeva po Richteru 1998. je pogodio Posočje, uništivši više od četiri tisuće objekata. 

Slovenski ministar je kazao i kako se Hrvatska iskazala u kriznom upravljanju nakon potresa, a da je jedan od glavnih prioriteta slovenskog predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici ove godine upravo učiniti taj savez spremnijim na izvanredne situacije. 

"Usprkos tome što je ovo bio tragični događaj, nadamo se da će nam on pomoći da to na europskoj razini učinimo što bolje”, zaključio je Logar.

Tomo Medved zahvalio je slovenskom ministru i narodu na brzoj pomoći, "činu koji je pokazao da smo kao susjedi i prijateljski narodi uvijek dostupni jedni drugima, poglavito u situacijama kad se dogodi katastrofa i kad narod strada”.

Ministri su nakon obilaska vojarne otišli u obližnje mjesto Taborište gdje je jedna od obitelji koja je od Slovenije dobila stambeni objekt. Logar je obitelji poželio da im taj objekt „u budućnosti što kraće treba”, a potom su šefovi diplomacija obišli i razoreni centar Petrinje. Dvojica ministara su nakon toga otišli u Zagreb gdje će razgovarati o aktivnostima vezanim za hrvatsko proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa u Jadranu.

Komentara 2

MA
Mama
09:51 22.01.2021.

bravo i hvala susjedi,poslali su ljude i mehanizaciju isti taj dan,velika pomoc,puno veca psiholoska jos od materijalne,nadam se da necemo morati uzvraćati ali nikad nezaboraviti

IV
IVRI
09:33 22.01.2021.

Kako god okreneš, Slovenci su nam dobri susjedi. A dobar susjed je privilegija. Hvala sosedje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije