Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slovenski mediji: ‘Hrvati sve zakuhali da miniraju arbitražu’

Slovenija, zaključuje Brglez, mora napraviti sve da sačuva ugled i integritet arbitražnog suda i legitimitet arbitražnog sporazuma.
25. srpnja 2015. u 16:31 73 komentara 4816 prikaza
Piranski zaljev
Foto: Duško Marušić/PIXSSEL

Nakon početnog šoka i nevjerice, slovenski mediji polako zauzimaju državotvorni stav prema “Pirangate” koji je uzdrmao političku scenu u našemu susjedstvu.

Provlače tezu da su hrvatske tajne službe sve ovo zakuhale kako bi “minirale” arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su suci skloni da u graničnom prijeporu daju za pravo Sloveniji.

Tako ljubljansko Delo navodi da je arbitražni sporazum obvezujući dokument ‘čak i u slučaju kad ga jedna strana ne želi’ te da bi njegovo otkazivanje narušilo regionalnu stabilnost.

Delo problematizira hrvatsku vanjsku politiku tvrdeći da je Hrvatska u sporu sa svim susjednima.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez tvrdi da Hrvatska pokušava poništiti arbitražni sporazum, ali da joj to neće uspjeti i da će slovenska politika u tome zauzeti jedinstveno stajalište. Slovenija, zaključuje Brglez, mora napraviti sve da sačuva ugled i integritet arbitražnog suda i legitimitet arbitražnog sporazuma.

>>Vučić: Nadam se da ćemo granicu riješiti u dobroj vjeri sa Zagrebom

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • Deleted user:

    Što se tiče izjave u Delu da je Hrvatska u sporu sa svim susjedima, ti sporovi proizlaze iz velikih želja svih susjeda za hrvstakim teritorijem, jer je zaključak međunarodne arbitraže, poznat kao Bandinterova komisija, ustvrdio da "granice između bivših federalnih ... prikaži još!nih jedinica (Jugoslavije) smatraju se državnim granicama sljednica i ne mogu se mijenjati silom, nego samo sporazumom". To "sporazumom" koriste svi, ali baš svi hrvatski susjedi i svi traže dio Hrvatske. Baš susjedski! Predlažu li Slovenci u Delu da Hrvatska dopusti da joj svi susjedi uzmu dio teritorija? Malo sutra!

  • Deleted user:

    Pa da, hrvatske službe su čak napisale i što će se govoriti preko telefona! Kakvo kmečanje! Uživam u svemu nakon onog silovanja kod deblokiranja pristupnih poglavlja. Baš uživam i gledam kako se koprcaju u vlastitoj gluposti i nemoći!

  • psihonaut:

    Da, trebali bi vam prepustiti cijelu Hrvatsku, majku vam lopovsku...