Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spriječen bijeg

Slovenski Arkan ponovno 
na optuženičkoj klupi

kamenik
Pero Lovrović/Večernji list
09.01.2011.
u 19:12

Kristijanu Kameniku
i skupini kojoj je bio na čelu u 
prvom postupku izrečene kazne 
od ukupno 60 
godina zatvora

Godinu i tri mjeseca otkako je u riječkom Županijskom sudu međunarodnoj skupini krijumčara heroina, na čijem je čelu bio Kristijan Kamenik (38), slovenski Arkan, kako su ga zbog četverostrukog ubojstva za koje je optuživan i oslobađan u Sloveniji, i braka s folk pjevačicom, nazvali tamošnji mediji, izrečena nepravomoćna presuda, Kameniku, osuđenom na osam godina zatvora, i njegovim kompanjonima danas, po istoj optužnici USKOK-a, počinje novo suđenje u riječkoj sudnici.

U sudnicu iz ćelije

Uz šefa narkoskupine, na optuženičkoj će klupi ponovo biti njegova desna ruka, Riječanin Marijan Surjan (36), također osuđen na osam godina zatvora, Bugarin Ivaylo Aleksandrov (34), Kamenikov “skladištar” droge osuđen na šest godina zatvora, bosanski kurir droge Samel Šehić (34), osuđen na četiri godine zatvora, i petorica Surjanovih dilera osuđenih na po tri, četiri i pol i pet godina zatvora. No, u odsutnosti će se, kao i prvi put, suditi Kamenikovom dobavljaču droge Mustafi Beganoviću (40) iz BiH, osuđenom pred riječkim sudom na sedam godina zatvora. Na prvom suđenju sutkinja Ika Šarić skupini je zbog dilanja nekoliko kilograma heroina u riječkim kvartovima i okolici tijekom 2007. i 2008. godine izrekla gotovo 60 godina zatvora, uz obvezu plaćanja milijun kuna zarađenih od droge, no presudu je Vrhovni sud dijelom ukinuo i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Svi optuženi su, unatoč nepravomoćnosti presude, zatražili da idu na izdržavanje kazni, pa na današnje suđenje stižu iz zatvorskih ćelija u Lepoglavi i drugih hrvatskih zatvora.

Nezakonite snimke

Na ovom suđenju, jer Vrhovni je sud ustvrdio da se radi o nezakonitom dokazu, zbog čega je presudu i ukinuo, neće se moći koristiti snimka razgovora optuženog Surjana s nepoznatom osobom, jer se ne radi o od suca odobrenom tajnom snimanju telefonskog razgovora, već o Surjanovom razgovoru u kojem se spominjao posao s drogom, ali u prostoriji dok je čekao uspostavljanje telefonske veze. Njegov nadzirani mobitel “aktivirao” se kao prislušni uređaj pa je nastala snimka, no za suce Vrhovnog suda nije se smjela koristiti u postupku, jer razgovori osoba u zvučnom dosegu mikrofona telefona nisu bili “pokriveni” nalogom istražnog suca.

Usto, u prvostupanjskoj presudi došlo je do “greške u matematici”. Kameniku iznos protupravno pribavljene koristi od 365.000 kuna, koju je dužan platiti, nije umanjen za od njega nesporno oduzetih 7.900 eura, pa i o tome, upućuje Vrhovni sud, treba voditi računa u ponovljenom suđenju, naravno, u slučaju donošenja osuđujuće presude.

Komentara 4

PU
paul-umpe
19:53 09.01.2011.

Ne znam u cemu je problem za Beganovica.Familija mu je u Rosenheimu.Novinari bi trebali prvo biti malo bolje informirani.

GU
Gustavo
22:15 09.01.2011.

Gdje je EUJanez on će nam razjasniti ovo što se događa u njegovoj EU deželi.

ZA
Zagorac
10:12 10.01.2011.

Smrtnu kaznu treba uvest za dilere droge!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije