Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I GRADONAČELNIK PROTIV

Traže zabranu Thompsonovog koncerta u Sloveniji: 'Kod nas nema mjesta za fašizam'

Thompson
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/6
05.04.2017.
u 16:26

Kako prenosi slovenska tiskovna agencija STA, pozvali su je da "spriječi ustaški miting" i "veličanje fašizma, nacizma i netolerancije".

Više slovenskih nevladinih udruga zatražilo je zabranu nastupa Marka Perkovića Thompsona na najavljenom koncertu u Mariboru 20. svibnja iako organizatori ponavljaju kako je riječ o glazbenom događaju bez ikakve političke pozadine.

Neke nevladine udruge i političke skupine tražile su zabranu prvog koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača od ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova koji su se za to proglasili nenadležnima, ali će koncert vjerojatno biti otkazan jer mu se protivi i aktualna lokalna vlast u Mariboru, prenose slovenski mediji.

Gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec izjavio je tako za Slovensku tiskovnu agenciju STA da u tom gradu ne smije biti prostora za podjele koje izaziva Thompson svojim nastupima te da mu je bio zabranjen nastup i u nekim drugim europskim gradovima.

"Kod nas nema mjesta za simboliku koja izaziva podjele nakon II. svjetskog rata, niti za fašizam", kazao je Fištravec upozorivši na to da se u Thompsonovim pjesmama spominje zabranjeni ustaški pozdrav "Za dom spremni" te da je na repertoaru znao imati i pjesme povezane s fašizmom i ustaškim pokretom.

Organizatori koncerta u mariborskoj dvorani Lent, mariborski poduzetnici Milan Trol i Stojan Auer ustvrdili su da ih vode isključivo poslovni, a ne politički razlozi, te da Perković službeno nema zabranu nastupa u Sloveniji, gdje bi mariborski nastup bio njegov prvi koncert u samostalnoj Sloveniji.

"Zato mi se problematiziranje koncerta čini suvišnim, a na njemu ne očekujemo incidente", navode organizatori, a prenose slovenski mediji.

Unatoč tome, internet peticiju protiv Perkovićeva mariborskog koncerta do sada je potpisalo više stotina potpisnika, a mladež Socijalnih demokrata (SD), juniorska sekcija jedne od vladajućih stranaka, pozvala je ministricu unutarnjih poslova Vesnu Gjerkeš Žnidar da dolazak Perkovića u Maribor spriječi, prenijeli su slovenski mediji.

Kako prenosi slovenska tiskovna agencija STA, pozvali su je da "spriječi ustaški miting" i "veličanje fašizma, nacizma i netolerancije".

>> Thompson održao koncert u Švicarskoj, više ga ne optužuju da veliča fašiste

>> Marko Perković Thompson na turneji u Kanadi

Komentara 56

NE
Nenadjebivi
16:56 05.04.2017.

Kako sam Thompson kaže u jednoj svojoj pjesmi domoljublje prozvali fašizam tako brane njihov komunizam .

MA
MarkoKosmicki
17:03 05.04.2017.

to je stiglo iz hrvatske

DU
Deleted user
16:48 05.04.2017.

Marko, tuži ga za klevetu. Nemoj dopustiti gorskim čobanima da te zezaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije