Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenska liječnica ne želi primati djecu koju roditelji ne dopuštaju cijepiti

S njom su se solidarizirali i neki drugi pedijatri koji upozoravaju i na gubitak vremena s takvim roditeljima koji moraju potpisati razne formulare
06. veljače 2017. u 20:48 3 komentara 472 prikaza
cjepljenje
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Liječnica iz slovenskog mjesta Lenart na vrata je ambulante stavila obavijest da je od liječničke komore molila za odobrenje prigovora savjesti zbog čega će moći odbijati djecu čiji ih roditelji ne dopuštaju cijepiti, što je pojava koja je zadnjih godina izraženije, pa oko 5 posto djece nije cijepljeno protiv raznih zaraznih bolesti.

Savjest i stručno znanje mi ne dopuštaju da i dalje budem odgovorna za liječenje djece čiji roditelji ne dopuštaju da o njima brinem po medicinskoj doktrini i zakonu, rekla je u razgovoru za ljubljanski list "Žurnal" pedijatrica Bernarda Vogrin koja je odlučila takve male pacijente otklanjati osim u hitnim slučajevima, te njihovim roditeljima poručila da izaberu drugog liječnika.

Tvrdi da ima jake moralne teškoće s prihvaćanjem činjenice da su djeca za koju bi morala brinuti, a nisu cijepljena u opasnosti od raznih bolesti, invalidnosti, pa i smrti, zbog čega je od Lijačničke komore zahtijevala da joj odobre takav postupak.

S njom su se solidarizirali i neki drugi pedijatri koji upozoravaju i na gubitak vremena s takvim roditeljima koji moraju potpisati razne formulare da odgovornost za necijepljenje preuzimaju na sebe i kojima po zakonu treba objasniti sve rizike takve odluke, i to dok je pred ambulantom mnoštvo drugih bolesnika.

>> Protiv gripe je bolje cijepiti se ujutro

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • pavel1001:

    tako su cijepili i curicu od četiri mjeseca u Splitu neki dan pa su htijeli okriviti gripu...

  • postolar:

    Ali cijepiti bebu od 4 mjeseca protiv tetanusa je u redu ?!? Ah da zaboravih, pa bebe od 4 mjeseca trče,skaču po šumi a tamo puno tetanusa...srami se,tebi moje djete i takvima kao ti nikad ne bih dala na liječenje ... prikaži još! i pregled. Dakako,farmacija dobro plača za nepotrebno cijepljenje kao gore napisano,tetanus za bebu od 4 mjeseca.Kad farmacija plača onda dakako ne postoji "prigovor savjesti". Bože,tko je sve pedijatar !!! A ovo je inače čisti rasizam i netolerancija.Idemo udruge,javite se !!!

  • car13:

    Pametno tko nezeli slusat doktora neka tamo i neide !