Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenija žali zbog današnjeg referenduma u Republici Srpskoj

"Naglašavamo važnost smirenog i tolerantnog unutarnjopolitičkog dijaloga svih naroda, utemeljenog na poštovanju institucija i ustava BiH kao jedinstvene države"
25. rujna 2016. u 08:41 42 komentara 2214 prikaza
Karl Erjavec
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Slovenija je izrazila žaljenje zbog održavanja današnjeg referenduma u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, čime se krši odluka ustavnog suda te države.

"Pažljivo pratimo događaje u BiH. Izražavamo žaljenje da dolazi do nepoštovanja odluke najviših državnih institucija kao što je ustavni sud, i to u trenutku kad je početkom tjedna postignut značajan napredak BiH na putu u  Europsku uniju. Poštovanje vladavine prava jedan je od glavnih temelja EU-a", navodi se u izjavi za javnost koju je kasno sinoć objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

 U izjavi se navodi da Slovenija očekuje kako će, bez obzira na rezultat referenduma, u sadržajnom smislu biti poštovana odluka ustavnog suda Bosne i Hercegovine o spornom prazniku Republike Srpske.

"Naglašavamo važnost smirenog i tolerantnog unutarnjopolitičkog dijaloga svih naroda Bosne i Hercegovine, utemeljenog na poštovanju institucija i ustava Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države", navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova te naglašava "važnost stabilnosti i jedinstva" za reforme i put BiH prema Europskoj uniji.

>> Od 7 sati otvorena glasačka mjesta za neustavni referendum u Republici Srpskoj

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Nadam se da će ovo izrasti u pravi rat kako bi veliki borci na portalu V.L. a zagovornici ideje velike serbije dobili priliku da iskažu svoju čuvenu borbenost i viteške sposobnosti za koje smo bili zakinuti u obrambenom ratu. Prijetnja ... prikaži još!a o održivosti takvog rata o samo 10 - 15 dana još uvijek aktualna. Očekujem munjevit odgovor.Rezervni kotači za sve tipove zetora na akciji u svim trgovačkim lancima diljem lijepe naše. Dostava i na kućnu adresu, poštarina uračunata u cijenu.

 • zztopigor:

  sta pricate vi to???> kakva prava? ma pravo na nesto je prica za malu djecu.....postoji samo jedno pravo, a to je pravo jaceg. drugoga prava nema. e sad, da li srbi imaju kapaciteta za izgurati ovo do kraja? naravno kako ... prikaži još! nemaju. sto ce se dogoditi? dodik ce izglasat neki zakon kojim se ovaj referendum biti bacen novac. nista se tu nece promjeniti.

 • Avatar pendreck
  pendreck:

  Dayton ce trebati zamljeniti neki Dayton-II sporazum, mislim na mirnu uspostavu 3 entiteta. RS i Federacija za dio smanjiti kako bi (nadajmo se) stvar rijesena. Trajno i bez naslilja.