Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pirangate

Slovenija traži novog arbitra, oporba ostavku premijera Mire Cerara

Slovenia's Prime Minister Miro Cerar (L) arrives to attend a Eurozone emergency summit on Greece in Brussels, Belgium June 22, 2015.  REUTERS/Charles Platiau
REUTERS/Charles Platiau
07.08.2015.
u 07:30

Nema više smisla predlagati aribtra, nego složiti strategiju za pregovore sa RH

Službena Ljubljana, dan nakon što je "njihov" arbitar Ronny Abraham dao ostavku i odstupio iz sudačkog vijeća, nalazi se u vakuumu. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovno je prekinuo odmor - prvi put je to učinio nakon Večernjakove objave snimaka i transkripata razgovora arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik - kako bi u dogovoru s premijerom Mirom Cerarom dogovorio procesa potrage za novim arbitrom.

Odluka sljedeći tjedan

Za sada se govori da će odluka biti poznata sljedećeg tjedna. Slovenija, koja i dalje ustraje u arbitražnom postupku iako Hrvatska iz njega izlazi, ima 15 dana da sudu pošalje novo ime. Slovenija je poslala Sudu svoj odgovor na pismo Hrvatske kojim Zagreb obavještava izlazak iz procesa, kazavši da takav potez ne podržavaju.

Danas bi se trebao sastati parlamentarni odbor za vanjsku politiku, najavio je Erjavec. Polemike se vode o tome treba li novi arbitar biti stranac ili slovenski državljanin, ali se špekulira i s mogućnosti da se odabir arbitra prepusti predsjedniku Suda Gilbertu Guillaumeu čime bi se, kažu, pokazalo povjerenje u tu instituciju. Kod prvotnog imenovanja arbitra Slovenija je raspisala javni natječaj na koji se javio samo jedan kandidat - Jernej Sekolec.

Slovenska politička scena uzdrmana je odlaskom Abrahama. Mediji sada sve glasnije zagovaraju ostavku Erjavca, dok opozicijski SDS Janeza Janše smatra da cijela vlada treba otići. Nekadašnji dužnosnici, poput Dimitrija Rupela, "čestitaju hrvatskoj diplomaciji" te smatraju kako "više nema smisla predlagati arbitra, već se Slovenija mora ujediniti i usuglasiti strategiju za buduće odnose i pregovore sa Hrvatskom", dok pravni stručnjak Miha Pogačnik smatra kako odstupanje arbitara samo nekoliko dana po imenovanju znači da je nešto suštinski loše s arbitražom.

Blokada oko Schengena

Profesor međunarodnog prava i bivši ministar prometa Marko Pavliha poručio je kako je za to da se imenuje domaći stručnjak i kaže da je najbolje da se vlada odluči za Ernesta Petriča koji se spominjao kao najvjerojatniji kandidat i prije nego što se vlada bila odlučila za Abrahama, ali i naglasio kako bi Ljubljana trebala jasno poručiti Zagrebu da će ga blokirati pri ulasku u Schengen ako ne prihvati presudu suda. U Hrvatskoj pak nisu željeli komentirati navode sa slovenske strane, kratko poručivši da je Hrvatska izašla iz arbitraže. Američko veleposlanstvo u Sloveniji jučer je objavilo priopćenje koje je prenijela TV Slovenija, u kojem se kaže kako ne podržavaju ni jednu stranu te da se dvije države moraju dogovoriti oko spora.

>> Novi slovenski arbitar Ronny Abraham dao ostavku!

>> Reakcije iz Slovenije: Ne razumijemo razloge za takav postupak

Komentara 7

NA
navijeke
12:08 07.08.2015.

Arbitražni sporazum (kao i sud) de facto više ne postoji, nakon Abrahamove izjave više nitko neće htjeti da mu se ime veže uz mutne poslove.

Avatar Matervamcrvenu
Matervamcrvenu
16:59 07.08.2015.

Slovenci ja vam predlažem za novog arbitra Baru Valjekovu ili Francu Ceckovu. Nego recite vi nama svojim susjedima ,peku li vas oči?Bogami dobro ste nam popušili ,mislim da se je i dimilo pa to zna štetit očima.

DU
Deleted user
10:12 07.08.2015.

...sada se vidi prava bijeda slovenske diplomatske pobjede!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije