Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostavka novog arbitra

Reakcije iz Slovenije: Ne razumijemo razloge za takav postupak

ronny abraham
Foto: ICJ
05.08.2015.
u 20:25

Francuski sudac Ronny Abraham bio je slovenski adut

Vijest koju je rano poslijepodne objavio Stalni arbitražni sud iz Haaga – što je dosta neuobičajeno za tu instituciju koja informacije običava davati navečer – donijela je novi obrat u situaciji između Hrvatske i Slovenije i arbitražnog spora.

Neprikladna dužnost

Sudac Ronny Abraham, kojega je u nevjerojatno brzoj proceduri prije samo desetak dana imenovala slovenska vlada kako bi zamijenio dotadašnjeg suca Jerneja Sekoleca, koji je uhvaćen kako s ministarstvom vanjskih poslova, točnije sa Simonom Drenik, zastupnicom Slovenije pred sudom, komplotira kako bi utjecao na druge suce, odaje detalje iz povjerljive sudačke diskusije te priprema dokumente, nakon čega je oboje podnijelo ostavke, odstupio je iz ad hoc arbitraže između Slovenije i Hrvatske. Formulacija koju je taj sudac, inače predsjednik Međunarodnog suda (ICJ) i vrlo ugledni stručnjak dao Sudu prije tri dana, znakovita je.

Abraham je objasnio "kako je pristao na imenovanje za arbitra u nadi da će ono pomoći u uspostavljanju povjerenja između dviju strana (Hrvatske i Slovenije, op. a.) i povjerenja u sud te omogućiti sudu da normalno nastavi s radom, uz pristanak obiju strana". Nakon što je uvidio da "trenutačna situacija neće moći zadovoljiti njegova očekivanja", Abraham je smatrao "kako više nije prikladno da obnaša dužnost arbitra".

Sud ponavlja da je Hrvatska 31. srpnja službeno obavijestila sud da istupa iz sporazuma i iz arbitraže te će iduće korake poduzeti u skladu s Bečkom konvencijom. Potom poziva Sloveniju da se očituje o tom hrvatskom pismu.

Objavu da se Abraham povlači nisu htjeli komentirati u Hrvatskoj kazavši da je "Hrvatska izašla iz arbitraže i sporazuma" i kako "više nije stranka u sporu".

Iz kabineta slovenske vlade su u izjavi za javnost napisali "kako žale zbog povlačenja Abrahama s mjesta arbitra" te da "ne razumiju razloge za takav postupak".

"Smatramo da sud mora nastaviti s radom. Ne smije se dopustiti da jednostrani i samovoljni istup Hrvatske zaustavi cijeli postupak. To bi bilo u suprotnosti s temeljnim načelima arbitraže", kažu. Kako ih je sud, koji očito i dalje ustraje u proceduri, pozvao da u sljedećih 15 dana predlože novog arbitra, to će i učiniti. Opozicijski SDS Janeza Janše oglasio se kratkom porukom. Podsjetili su kako je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nakon imenovanje Abrahama novim arbitrom taj potez nazvao "velikom pobjedom slovenske diplomacije" te dodali: "Kratko je trajala". Miro Petek, glasnogovornik SDS-a, kazao je da je cijela priča s Abrahamom donijela Sloveniji još veću štetu i pitao se gdje su sada oni koji su ga kovali u zvijezde.

Bruxelles promatra

Povlačenje suca Abrahama dodatni je udarac arbitražnom postupku. U Bruxellesu su kazali da "pozorno promatraju i prate situaciju", ali da zasad ostaju pri stajalištu da arbitražu treba nastaviti. Takvog su stajališta – prije objave – bili i u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova, od kojega smo tražili objašnjenje austrijskog stajališta. No jesu li se nakon odstupanja suca Abrahama, koji je trebao biti adut Slovenije i Arbitražnog suda da se povrati povjerenje u okaljani postupak i instituciju, počeli rušiti temelji čvrstog stava Europske komisije, ostaje vidjeti.

Hrvatska je, podsjetimo, nakon izbijanja afere s transkriptima i snimkama koje je objavio Večernji, kazala "kako bi bilo idealno da se sud sam raspusti". Ovakav slijed događaja možda daje naslutiti i da je takav ishod moguć.

>> Novi slovenski arbitar Ronny Abraham dao ostavku!

>> Amerika uz Hrvatsku: Dogovorite se kako dalje. Arbitraža nije jedino rješenje

Komentara 66

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
20:41 05.08.2015.

što nas ideee danaske....Hrvatska vs regijon = 2:0,,,,,možda do ponoći i 3:0

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
20:43 05.08.2015.

slovenci su iznenađeni i zbunjeni?....sve neki svjetski prvaci u šahu.....

ST
strpljenspasen
20:46 05.08.2015.

Ovo vam je istko kao da vas je Crocop knckoutom zviznuo,mol vas nemojte se dizati vise .Meni je neugodno ,cij nije slovencima jasno zasto je odstupio sudac ,pa vidio gospodin Armadu na paradi .Sad bez zeke kak bu te vi sada nasli kredibilnijeg suca od ovoga koji vam je dao dvojku ,kak ne kuzim ..sad nemrete sa konja na magatca !!!Ostanite lezati ,nemojte se vise sramotiti .Sad se izvinite bumo popili pivo ,dobijete koncesiju i to je to idemo dalje!!!! O da dobijete koncesiju lad vratite Svetu Geru ,jedino tak i nikak drugcije!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije