Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan uoči susreta Merkel-Cerar

Slovenija skida dio žilet-žice

18.11.2015., Vinica, Slovenija - Slovenska vojska pocela je postavljati bodljikavu zicu uz rijeku Kupu u Beloj Krajini.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/5
14.01.2016.
u 14:15

Ako se njemačka i austrijska politika prema izbjeglicama promijeni, Slovenija će primijeniti niz novih mjera - jedna je vraćanje vlakova s migrantima u Hrvatsku

Dan uoči odlaska slovenskog premijera Mire Cerara u Njemačku na razgovor s kancelarkom Angelom Merkel o upravljanju izbjegličkom krizom jučer je objavljeno da će Slovenija dio žilet-žice na granici s Hrvatskom zamijeniti panelima! Objavio je to Boštjan Šefic, državni tajnik slovenskog ministarstva unutarnjih poslova na konferenciji za novinare. Objašnjenje za zamjenu žice koja je digla na noge ne samo hrvatsku nego i slovensku javnost Šefic je našao u rastućem vodostaju Kupe.

‘I slovenski načelnici protiv’

Koliki dio žice će biti zamijenjen, Šefic nije otkrio. K svemu, slovenske vlasti nisu, istakao je, zabilježile slučaj smrti ili ozljeđivanja životinja, iako su snimke životinja koje su život izgubile na žici iz koje se nikako nisu mogle izbaviti zgrozile javnost ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji.

– Zbog porasta vodostaja rijeka, u prvom redu Kupe, nijedna od tehničkih zapreka nije srušena, nijedna nije otišla u rijeku. Ostale su na svom mjestu, samo poplavljene. Ipak, dio tih zapreka ćemo maknuti i naknadno postaviti druge zapreke, odnosno panele – rekao je Šefic.

Slovenija je postavila žicu na 155 kilometara slovensko-hrvatske granice, na 44 rzaličite lokacije, rekao je Šefic.

Novinari su isticali kako se žici protive građani koji žive na granici, kao i lokalni slovenski načelnici. Kako javlja slovensko Delo, vojska je na kupalištu u Damlju i na graničnom prijelazu Vinica žicu već skinula! Hrvatsko ministarsvo vanjskih poslova je, podsjetimo, osam puta upućivalo prosvjedne note zbog žilet-žice. Slovenska vlast najavila je i mogućnost promjene politike prema prihvatu izbjeglica. Ako se politika prema izbjeglicama zemalja sjeverno od Slovenije promijeni, Slovenija će primijeniti mjere koje je već pripremila, rekao je Šefic, Nije otkrio koje su mjere u pitanju, kaže samo da je riječ o više grupa mjera, a slovenski mediji nagađaju da Slovenija neće puštati vlakove s izbjeglicama iz Hrvatske.

Sada u Sloveniju dnevno ulazi dvije tisuće migranata iz Hrvatske i svi odlaze dalje u Austriju, u Sloveniji ne ostaje nitko. ‘Razlika je nula’– rekao je Šefic. Slovenska vlada nastoji umiriti javnost, jer se javlja strah da će u jednom trenutku brojni izbjeglice biti zaustavljeni u Sloveniji.

– Slovenija može samo privremeno smjestiti nekoliko tisuća ljudi, nemamo kapaciteta za trajni smještaj – objašnjava Šefic.

Od 16. listopada do 13. siječnja u Sloveniju je ušlo 406.142 migranata. Slovenska vlada očekuje da će se ipak konačno postići dogovor o zajedničkoj europskoj politici prema izbjeglicama.

Jučer su na sastanku zato bili predstavnici slovenske i austrijske policije, dok su hrvatski predstavnici izostali, a Šefic se nada boljoj suradnji s novim hrvatskim ministrom unutarnjih poslova. Bit je zapravo u tome da bi zemlje na tzv. balkanskoj ruti morale zaustavljati ekonomske migrante, dakle sve one koji ne dolaze iz zaraćenih zemalja.

Zasad svi prolaze

No, zasad prolaze svi, Austrija prima sve, kaže Šefic, a Slovenija ispunjava austrijski zahtjev da svi budu identificirani, da se zna država iz koje dolaze. A ako Austrija više ne bude primala ekonomske migrante, Slovenija će primijeniti pripremljene mjere i o tome je već obavijestila Hrvatsku. Šefic tvrdi i kako zasad izbjeglice nisu vraćani natrag istom rutom. Austrija je vratila 185 stranaca jer nije mogla utvrditi njihov identitet, no Slovenija je dala podatke o njihovom identitetu i te strance vratila austrijskim vlastima, naveo je, ističući kako Slovenija tako neće biti križanje izbjeglica, jednih koji idu na zapad i drugih koji se vraćaju kući.

>> "Žilet-žica prijetnja je za život i sigurnost stanovnika Slovenije i Hrvatske"

Komentara 7

TR
tragurion1954
19:28 14.01.2016.

Slovenci,ne lažite da divlje životinje ne zaglavljuju u žici. Slovenski političari=Divljaci, gori ste od zvijeri. Sram vas bilo!

PI
pitijestpit
19:44 14.01.2016.

i sad opet sve natrag u srbiju!! super.. idem volontirati

PI
piran
18:38 14.01.2016.

Tajni načrt iz Berlina naj bi obsegal sledeče tri točke: V Slovenijo prihaja nemška policija! Migrantski val želijo Nemci ustaviti na slovensko-hrvaški meji. V kratkem naj bi notranji ministrstvi v Berlinu in Dunaju ob dogovoru s Cerarjem dali zeleno lučluč za napotitev okrepljenih enot nemške in avstrijske policije na slovensko južno mejo. Tam naj bi skupaj z našimi policisti nadzirali migranstki tok, ki se bo očitno začel ustavljati v Dobovi. Našo severno mejo bo kompletno zastražila vojska! Avstrija bo že jutri mobilizirala svojo vojsko in jo poslala na mejo s Slovenijo. Vojaki ne bodo prisotni samo na mejnih prehodih, ampak menda kar vzdolž celotne (!) zelene slovensko-avstrijske meje. V interni komunikaciji avstrijske vlade naj bi projekt opisovali kar z besedico "marš na mejo". Avstrijski obrambni minister je načrt pospremil z besedami, da mora Avstrija »zavarovati svojo državnost, nujen del tega pa so varne meje. To od nas zahteva tudi javnost.« Šengen je, vsaj za Slovence, mrtev! Avstrijska policija bo na prehode s Slovenijo uvedla, kot pravi "mejni menedžment", kar pomeni okrepljeno postavljanje ograj in celostno vračanje natančnih pregledov potnikov, kakršnega smo bili vajeni v rajnki Jugoslaviji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije